Diabetik musí tiež vedieť, či má jesť tri hlavné jedlá počas dňa alebo 6 porcií podľa inzulínu a spôsobu života, ktorý má zabehnutý. Len ak toto všetko vie, môže dosahovať dobré glykémie, oddialiť alebo zabrániť vzniku diabetických komplikácií. Keď si diabetik aplikuje svoju dávku rýchlo pôsobiaceho inzulínu, musí prijať jedlom potrebný počet SJ, aby jeho glykémia bola v normálnych glykemických hodnotách. V prípade, že prijme v jedle viac sacharidových potravín, t.j. viac sacharidových jednotiek (SJ), glykémiu bude mať vyššiu. Označuje sa to ako hyperglykémia. Naopak, keď v jedle prijme menej sacharidových potravín (SJ) ako by mal, môže si spôsobiť pokles glykémie – hypoglykémiu.
Každá potravina je uvedená v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ. Sacharidové potraviny sú rozdelené na rýchle, započítateľné a voľné. Ovplyvňujú glykémiu rozdielne rýchlo. Rýchle sacharidové potraviny, s vysokým glykemickým indexom, sa používajú na preliečenie hypoglykémie, v prípade, keď diabetik glykémiu nezvládol a hypoglykémii nepredišiel.
Započítateľné SJ sú všetky tie, ktoré človek bežne konzumuje a diabetik započíta do svojho počtu SJ v porcii jedla na dávku inzulínu. Medzi voľné sacharidové potraviny patrí zelenina v množstve do 200 g v porcii okrem mrkvy, cvikle, kukurice a hrášku, čo spresňuje tabuľka o SJ.
Množstvo sacharidových potravín, ktoré zodpovedá 1 SJ (10 g sacharidov)
Múčne a pekárenské výrobky | |
---|---|
Chlieb biely, konzumný | 1/2 krajca – 20 g |
Chlieb so semiačkami, graham | 1/2 krajca – 25 g |
Rožok biely, žemľa | 1/3 kusa (z 50 g) – 15 až 20 g |
Rožok biely 40 g | zodpovedá 2,5 SJ |
Rožok biely 50 g | zodpovedá 3 SJ |
Rožok grahamový 1/2 ks (z 50 g) | 25 g |
Vianočka (môže si ju dovoliť zjesť len diabetik dobre kompenzovaný) | 1/2 krajca – 15 až 20 g |
Múka pšeničná, ražná, kukuričná | 1 PL – 15 g |
Ovsené vločky | 2 PL – 20 g |
Ryža varená | 2 PL – 45 g |
Ryža Natural – varená | 2 PL – 45 g |
Cestovina varená, halušky | 2 PL – 45 g |
Knedľa varená | 1/2 krajca – 25 g |
Knedľa žemľová | 1 tenký krajček – 45 g |
Zemiaky a započítateľná zelenina | |
---|---|
Zemiaky varené (vhodnejšie sú zemiaky varené v šupke pre nižší GI) | 2 pol. lyžice |
Zemiakové hranolčeky | 15 kusov – 35 g |
Zemiaková kaša | 2 PL – 75 g |
Zemiaková knedľa | 1/2 krajca – 40 až 45 g |
Varená fazuľa a hrach | 3 PL – 80 g |
Varená šošovica | 3 PL – 65 g |
Varené zrno kukurice | 3 PL – 65 g |
Mrkva surová (mrkva varená má vyšší GI) | 2 malé – 80 g |
Hrášok sterilizovaný, bez nálevu | 100 g |
Hrášok čerstvý | 2 hrste – 180 g |
Červená repa | porcia šalátu – 100 g |
Ovocie v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ | ||
---|---|---|
váha ovocia je uvedená aj so šupkou alebo kôstkou | ||
Ananás | koliesko – 140 g | |
Banán | polovica | 70 g |
Broskyňa | 1 kus | 120 g |
Čerešne | za 1 kompótovú misku | 90 g |
Černice a čučoriedky | 7–8 lyžíc | 140 g |
Grapefruit | 1/2 kusa | 170 g |
Hrozno | malý strapček | 70 g |
Hruška | 1 malá | 90 g |
Jablko | 1 malé | 90 g |
Jahody | 10 malých | 160 g |
Mandarínky | 2 malé | 150 g |
Marhule | 2–3 kusy | 110 g |
Melón červený | 2–3 krajce | 270 g |
Pomaranč | 1 malý | 150 g |
Ríbezle | 7 lyžíc | 140 g |
Slivky | 3 – 4 kusy | 90 g |
Zelenina voľná – voľné druhy zeleniny neovplyvňujú glykémiu a môžu sa konzumovať do 200 g v porcii bez započítania do počtu SJ.
Zo živočíšnych potravín sa do počtu SJ započíta len mlieko a tekuté mliečne výrobky. Uvedené množstvá zodpovedajú 1 SJ:
Mlieko a mliečne výrobky | |
---|---|
Mlieko | 1 pohár – 200 ml |
Jogurt biely | 1 pohár – 200 ml |
Kefír, Acidofilné mlieko | 1 1/2 pohára – 300 ml |
a) do počtu SJ sa nepočítajú potraviny z mlieka ako napr. porcia syra, tvarohu, bryndze a pod.
b) nepočíta sa do počtu SJ ani primeraná porcia mäsa a mäsových výrobkov, vajce, tofu (sú to bielkovinové potraviny – 0 SJ)
Ako čítať etiketu na výrobkoch, keď chceme zistiť, akému počtu SJ výrobok zodpovedá
Vieme, že 1 SJ zodpovedá 10 g sacharidov. Obsah sacharidov je na etikete uvedený v 100 g výrobku. Gramy sacharidov podelíme číslom 10 (10 g sacharidov zodpovedá 1 SJ) a vypočítame počet SJ v 100 g výrobku.
Príklad: V 100 g výrobku je 60 g sacharidov. Výrobok má hmotnosť 40 g. Výpočet: 60 g sacharidov : 10 g (1 SJ) = 6 SJ v 100 g výrobku.
6 SJ x 40 g (hmotnosť výrobku) = 240 : 100 g = 2,4 SJ.
Tento výrobok s hmotnosťou 40 g zodpovedá cca 2,5 SJ.