Diabetici: Ako sa počítajú sacharidové jednotky (SJ)?

Celodennú stravu a koľko SJ má diabetik prijať v každej porcii jedla, určí lekár. Potrebné je preto poznať sacharidové potraviny a ich vplyv na glykémiu, ale aj koľko SJ má prijať diabetik v jednotlivých porciách jedla!

, 05.01.2021 11:00
mikuláš, santa claus, chladnička, palec hore Foto:
Ilustračné foto.

Diabetik musí tiež vedieť, či má jesť tri hlavné jedlá počas dňa alebo 6 porcií podľa inzulínu a spôsobu života, ktorý má zabehnutý. Len ak toto všetko vie, môže dosahovať dobré glykémie, oddialiť alebo zabrániť vzniku diabetických komplikácií. Keď si diabetik aplikuje svoju dávku rýchlo pôsobiaceho inzulínu, musí prijať jedlom potrebný počet SJ, aby jeho glykémia bola v normálnych glykemických hodnotách. V prípade, že prijme v jedle viac sacharidových potravín, t.j. viac sacharidových jednotiek (SJ), glykémiu bude mať vyššiu. Označuje sa to ako hyperglykémia. Naopak, keď v jedle prijme menej sacharidových potravín (SJ) ako by mal, môže si spôsobiť pokles glykémie – hypoglykémiu.

Každá potravina je uvedená v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ. Sacharidové potraviny sú rozdelené na rýchle, započítateľné a voľné. Ovplyvňujú glykémiu rozdielne rýchlo. Rýchle sacharidové potraviny, s vysokým glykemickým indexom, sa používajú na preliečenie hypoglykémie, v prípade, keď diabetik glykémiu nezvládol a hypoglykémii nepredišiel.

Započítateľné SJ sú všetky tie, ktoré človek bežne konzumuje a diabetik započíta do svojho počtu SJ v porcii jedla na dávku inzulínu. Medzi voľné sacharidové potraviny patrí zelenina v množstve do 200 g v porcii okrem mrkvy, cvikle, kukurice a hrášku, čo spresňuje tabuľka o SJ.

Množstvo sacharidových potravín, ktoré zodpovedá 1 SJ (10 g sacharidov)

Múčne a pekárenské výrobky
Chlieb biely, konzumný 1/2 krajca – 20 g
Chlieb so semiačkami, graham 1/2 krajca – 25 g
Rožok biely, žemľa 1/3 kusa (z 50 g) – 15 až 20 g
Rožok biely 40 g zodpovedá 2,5 SJ
Rožok biely 50 g zodpovedá 3 SJ
Rožok grahamový 1/2 ks (z 50 g) 25 g
Vianočka (môže si ju dovoliť zjesť len diabetik dobre kompenzovaný) 1/2 krajca – 15 až 20 g
Múka pšeničná, ražná, kukuričná 1 PL – 15 g
Ovsené vločky 2 PL – 20 g
Ryža varená 2 PL – 45 g
Ryža Natural – varená 2 PL – 45 g
Cestovina varená, halušky 2 PL – 45 g
Knedľa varená 1/2 krajca – 25 g
Knedľa žemľová 1 tenký krajček – 45 g
Zemiaky a započítateľná zelenina
Zemiaky varené (vhodnejšie sú zemiaky varené v šupke pre nižší GI) 2 pol. lyžice
Zemiakové hranolčeky 15 kusov – 35 g
Zemiaková kaša 2 PL – 75 g
Zemiaková knedľa 1/2 krajca – 40 až 45 g
Varená fazuľa a hrach 3 PL – 80 g
Varená šošovica 3 PL – 65 g
Varené zrno kukurice 3 PL – 65 g
Mrkva surová (mrkva varená má vyšší GI) 2 malé – 80 g
Hrášok sterilizovaný, bez nálevu 100 g
Hrášok čerstvý 2 hrste – 180 g
Červená repa porcia šalátu – 100 g
Ovocie v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ
váha ovocia je uvedená aj so šupkou alebo kôstkou
Ananás koliesko – 140 g  
Banán polovica 70 g
Broskyňa 1 kus 120 g
Čerešne za 1 kompótovú misku 90 g
Černice a čučoriedky 7–8 lyžíc 140 g
Grapefruit 1/2 kusa 170 g
Hrozno malý strapček 70 g
Hruška 1 malá 90 g
Jablko 1 malé 90 g
Jahody 10 malých 160 g
Mandarínky 2 malé 150 g
Marhule 2–3 kusy 110 g
Melón červený 2–3 krajce 270 g
Pomaranč 1 malý 150 g
Ríbezle 7 lyžíc 140 g
Slivky 3 – 4 kusy 90 g

Zelenina voľná – voľné druhy zeleniny neovplyvňujú glykémiu a môžu sa konzumovať do 200 g v porcii bez započítania do počtu SJ.

Zo živočíšnych potravín sa do počtu SJ započíta len mlieko a tekuté mliečne výrobky. Uvedené množstvá zodpovedajú 1 SJ:

Mlieko a mliečne výrobky
Mlieko 1 pohár – 200 ml
Jogurt biely 1 pohár – 200 ml
Kefír, Acidofilné mlieko 1 1/2 pohára – 300 ml

a) do počtu SJ sa nepočítajú potraviny z mlieka ako napr. porcia syra, tvarohu, bryndze a pod.

b) nepočíta sa do počtu SJ ani primeraná porcia mäsa a mäsových výrobkov, vajce, tofu (sú to bielkovinové potraviny – 0 SJ)

Ako čítať etiketu na výrobkoch, keď chceme zistiť, akému počtu SJ výrobok zodpovedá

Vieme, že 1 SJ zodpovedá 10 g sacharidov. Obsah sacharidov je na etikete uvedený v 100 g výrobku. Gramy sacharidov podelíme číslom 10 (10 g sacharidov zodpovedá 1 SJ) a vypočítame počet SJ v 100 g výrobku.

Príklad: V 100 g výrobku je 60 g sacharidov. Výrobok má hmotnosť 40 g. Výpočet: 60 g sacharidov : 10 g (1 SJ) = 6 SJ v 100 g výrobku.
6 SJ x 40 g (hmotnosť výrobku) = 240 : 100 g = 2,4 SJ.

Tento výrobok s hmotnosťou 40 g zodpovedá cca 2,5 SJ.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
debata chyba
Viac na túto tému: #strava diabetika #diabetici #diabetes