Kŕčové žily nie sú iba chybou krásy

Prvé zmienky o kŕčových žilách nájdeme už na egyptských papyrusoch. O varixoch, ako sa kŕčovým žilám odborne hovorí, sa vo svojich dielach zmieňujú okrem iných aj Aristoteles, Galén či Avicenna. Už Hippokrates si všimol, že pri kŕčových žilách dolných končatín pomáha kompresívna liečba a odporúčal chorým baliť si nohy do obvínadiel.

07.02.2021 06:00
varixy, kŕčové žily, bolesť Foto:
Čím skôr pacient príde k lekárovi, tým lepšie. Ochorenie sa včas zastaví a pacient sa nedostane do štádia, keď je jedinou možnosťou liečby operácia.
debata (1)

Kŕčové žily sú len chorobou ľudí. Vo zvieracej ríši sa nevyskytujú. Ochorenie pravdepodobne súvisí so vzpriamenou polohou tela, s nedostatkom pohybu a so sedavým spôsobom života. A aj keď ich mnoho ľudí ešte stále považuje najmä za estetický problém, ide o vážny medicínsky i ekonomický problém, ktorým trpí takmer 80 percent Slovákov.

Pri vzniku kŕčových žíl zohráva svoju úlohu dedičnosť, až 80 percent. Rozvoj ochorenia však môžeme ovplyvniť životným štýlom. Veľký význam majú aj zaužívané zlozvyky v rodine. Hovoríme o „dedení“ zlých spôsobov života, ako sú nesprávna životospráva, málo pohybu, sedavý spôsob života, nevyhovujúca strava vedúca k zápche.

„Aj keď sa kŕčové žily (varixy) môžu zdať na prvý pohľad len estetickým či kozmetickým problémom, opak je pravdou. Ak sa totiž ochorenie nezačne liečiť včas, môže spôsobiť veľmi vážne zdravotné ťažkosti ako vredy, zápaly, trombózy a hyperpigmentácie. Vhodné je preto už pri prvých zdravotných ťažkostiach navštíviť špecialistu, ktorý vás dôkladne vyšetrí,“ hovorí doktor Július Muranský z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave. „Podľa štatistík ochorenie postihuje častejšie ženy ako mužov. Priťažujúcim faktorom je nadváha, ale aj rýchle naberanie a zníženie hmotnosti. Negatívne takisto vplýva nedostatok pohybu, zamestnanie náročné na státie, nosenie nevhodnej obuvi a, samozrejme, fajčenie. K rizikovým skupinám patria aj tehotné ženy,“ konštatoval.

Čo by sme si na svojich nohách mali všímať a kedy je už čas vybrať sa k lekárovi? „Typickými príznakmi kŕčových žíl sú pocit ťažkých, nepokojných alebo unavených nôh, bolestivosť, svrbenie, opuchy či nočné kŕče. Ak u seba človek spozoruje niektorý z uvedených príznakov, mal by navštíviť lekára. Čím skôr pacient príde, tým lepšie. Ochorenie sa včas zastaví a pacient sa nedostane do štádia, keď je jedinou možnosťou liečby operácia,“ upozorňuje na včasnú diagnostiku doktor Muranský.

„Ak chodí pacient pravidelne na preventívne prehliadky k svojmu praktickému lekárovi, ten vie v rámci nej zhodnotiť celkový stav pacienta vrátane rodinnej, pracovnej anamnézy a rizikových faktorov. Neraz sa pacienti sami nesťažujú, ale keď lekár položí cielené otázky týkajúce sa príznakov, ktoré môžu signalizovať toto ochorenie, odpovedajú kladne. Nasleduje vyšetrenie dolných končatín v stoji a v ľahu pohľadom a pohmatom. V prípade akéhokoľvek štádia lekár odporučí návštevu odborníka, s ktorým spoločne stanovia komplexný liečebný postup, ako aj odporúčania na zmenu životného štýlu,“ vysvetľuje zodpovedný prístup všeobecná lekárka Diana Baranová.

Liečba musí byť včasná, komplexná a celoživotná. Aj vďaka včasnej diagnostike a skorej medikamentóznej liečbe klesá počet pacientov v najvyšších štádiách potrebujúcich chirurgický zákrok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kŕčové žily #varixy