Čo trápi oči najčastejšie

Nemusí to byť len zlý životný štýl; problémy so zrakom majú napríklad aj diabetici. Ako si chrániť oči pred zhoršením stavu?

28.02.2021 06:00
oko, Snellenova tabuľka, zrak Foto:
S preventívnou prehliadkou u očného lekára sa nám často spája Snellenova tabuľka.
debata

Zradné sú najmä ochorenia týkajúce sa diabetických zmien na očnom pozadí, nastupujúceho sivého zákalu, zeleného zákalu (glaukómu) a ďalších. "Očný lekár dokáže počas vyšetrenia tieto ochorenia podchytiť už v ranom štádiu, čo je pre výsledok liečby rozhodujúce,“ približuje význam prevencie Radovan Piovarči, primár očnej kliniky NeoVízia.

S preventívnou prehliadkou u očného lekára sa mnohým z nás spája Snellenova tabuľka. Áno, to je tá so zmenšujúcimi sa písmenkami v každom riadku. Aj vďaka nej sa očnému lekárovi podarilo podchytiť napríklad vašu krátkozrakosť. Refrakčné chyby sú pritom podľa Piovarčiho jednou z najčastejších príčin, prečo sa ľudia na oftalmológov obracajú.

"Medzi najčastejšie očné problémy patrí sivý zákal, ale dnes už je jeho odstránenie bezbolestné a rýchle. Ide vôbec o najčastejšie realizovanú operáciu na celom svete. Z praxe ešte evidujem stareckú slabozrakosť, tzv. presbyopiu. Text je pri nej lepšie čitateľný z väčšej diaľky, preto aj ten názov. Človek zrazu nevie dobre prečítať text v novinách, telefóne či na počítači. Problémom sú nákupné zoznamy, bločky a ak sa ešte k tomu pridružia ďalšie dioptrie, diskomfort je na svete,“ vraví očný chirurg.

A ako často by sme mali prehliadku u oftalmológa absolvovať? Podľa očného chirurga frekvencia návštev závisí najmä od veku pacienta a jeho stavu. Mladí ľudia do 25. roku života by mali očnú prehliadku absolvovať aspoň raz za dva roky. Ľudia po 40-ke aspoň raz ročne a po 60. roku života ideálne dvakrát. Na pamäti by sme mali mať aj to, že jedna krátka bezbolestná návšteva nám môže uchrániť ten najcennejší zmysel, vďaka ktorému vnímame svojich blízkych a radosti bežných dní.

Chráňte si oči. Poradíme ako

Ak patríte medzi ľudí s vyšším rizikom vzniku očných ochorení, informujte o vašej rodinnej anamnéze lekára. Máte vy alebo niekto z členov rodiny cukrovku alebo problémy s vysokým tlakom? Máte viac ako 65 rokov? Každé „áno“ na vyššie uvedené otázky znamená zvýšené riziko rozvoja očných chorôb ohrozujúcich zrak.

Dôležité je pravidelne chodiť na preventívne prehliadky, aby lekár skontroloval, či nemáte cukrovku alebo vysoký tlak. Ak sú neliečené, môžu spôsobiť očné problémy. Diabetes a vysoký tlak môžu viesť až k strate zraku v dôsledku diabetickej retinopatie, makulárnej degenerácie a retinálnej venóznej oklúzie.

Všímajte si zmeny, ktoré sa dejú s očami. Ak máte dvojité či zahmlené videnie a problém vidieť v horších svetelných podmienkach, začervenané oči, časté žmurkanie a svetelné záblesky pred očami, bolesť očí či opuch, neváhajte zájsť za očným lekárom.

Dôležitá je pravidelná fyzická aktivita, pričom stačí chodiť. Chôdza môže znížiť riziko vekom podmienenej makulárnej degenerácie až o 70 %.

Oči je potrebné chrániť aj pred slnkom. Ak sa pohybujete počas dňa vonku, noste slnečné okuliare, ktoré poskytnú očiam ochranu pred nebezpečnými slnečnými UV lúčmi.

Zdravá a vyvážená strava očiam tiež prospieva. Viaceré štúdie preukázali, že antioxidanty môžu znižovať riziko katarakty. Telo ich získa zo stravy, ak je váš jedálniček bohatý na rôzne druhy ovocia a farebné alebo tmavo zelené druhy zeleniny. Avšak aj konzumácia rýb bohatých na omega-3 mastné kyseliny môže prispieť k zníženiu rizika rozvoja degenerácie makuly.

Zdravotné riziká spojené s fajčením sú všeobecne známe, ale už menej, pokiaľ ide o zdravie očí. Fajčiari s[ vo zvýšenej miere ohrození vznikom a rozvojom vekom podmienenej makulárnej degenerácie, katarakty či rôznych zápalových ochorení očí.

A aj keď dodržiavanie všetkých zásad ešte nie je zárukou, že sa vám problémy s ochorením očí vyhnú, zdravý životný štýl a pravidelné očné prehliadky prispejú k zníženiu rizika rozvoja očných ochorení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zrak #zraková ostrosť #ochrana očí