Prieskum: Ako Slováci užívajú výživové doplnky?

Výživové doplnky sú koncentrované doplnky živín. Nie sú to lieky, ale podporujú organizmus, aby správne fungoval. Patria medzi ne vitamíny, stopové prvky, rôzne bielkoviny, aminokyseliny a ďalšie. Viete, ako, kedy a ktoré Slováci užívajú?

15.03.2021 14:00
lekáreň, liek, lieky Foto:
Najviac výživových doplnkov počas choroby užívajú muži vo veku 54 až 65 rokov.
debata (1)

„Každý lekár vám povie, že výživové doplnky nikdy nenahradia zdravý životný štýl a plnohodnotnú stravu, hoci mnoho ľudí ich berie práve preto, že niektorú zložku životosprávy zanedbávajú,“ hovorí MUDr. Sylvia Pastová. „Napriek tomu má zmysel výživové doplnky pri vhodnom výbere a najmä dodržaní dávkovania užívať.“

Z aktuálneho prieskumu pre istú slovenskú biotechnologickú spoločnosť vyplýva, že až 36 % opýtaných Slovákov užíva výživové doplnky každý deň. „Je to celkom potešiteľné číslo, ale keď sa na výsledky prieskumu pozrieme lepšie, nenaznačujú až také dobré správy. Napríklad fakt, že väčšina ľudí pravidelne užíva vitamín C, ktorý sa však dá ľahko získať z čerstvej stravy, “ hodnotí odborník na imunitu Adrián Doboly.

Pozrime sa teda na čísla podrobnejšie. Už sme spomenuli, že 36 % Slovákov užíva doplnky výživy denne. Pravidelne, ale s kratšími prestávkami ich svojmu organizmu dopraje viac ako štvrtina opýtaných. Zaujímavé sú údaje, ktoré hovoria, že takmer 10 % opýtaných si do svojej dennej rutiny zaradí výživové doplnky iba v období, keď sú chorí, a to viac mužov (11,9 %) ako žien (7,8 %).

Slováci verzus výživové doplnky. Foto: NATURES
infografika, Slováci, výživové doplnky, betaglukán, vitamín C Slováci verzus výživové doplnky.

Aj veková skladba je v tejto súvislosti zaujímavá. Najviac výživových doplnkov počas choroby užívajú muži vo veku 54 až 65 rokov, je ich až 12,3 %. V tesnom závese za nimi sú mladíci od 18 do 26 rokov. Každý desiaty z nich si počas choroby naordinuje doplnky výživy na podporu imunity. Z prieskumu tiež vyplynulo, že 7,6 % opýtaných výživové doplnky vôbec neužíva a 3,2 % iba teraz, počas pandémie.

Ktoré doplnky výživy kupujeme a užívame najčastejšie? Už spomínaný vitamín C, ktorý v priemere užíva 46,8 % Slovákov. Zaujímavé je, že jeho užívanie s pribúdajúcimi rokmi klesá. Najviac vitamínu C spotrebujú mladí vo veku od 18 až 26 rokov, vo forme doplnku výživy ho užíva až 61,3 % z nich. Podobne to robí aj takmer 60 % ľudí vo veku 27 až 35 rokov. Číslo potom postupne klesá a vo vekovej kategórii 65-ročných ho užíva iba tretina.

Druhým najčastejšie užívaným doplnkom výživy je momentálne vitamín D. Ten na rozdiel od vitamínu C nevie ľudský organizmus získať v dostatočnom množstve z prirodzených zdrojov, napríklad zo stravy alebo v zimných a jarných mesiacoch z UV-žiarenia. „Slnečný vitamín“ je pritom veľmi dôležitý na správne fungovanie imunitného systému. Aktivuje najmä vrodenú imunitu, podieľa sa na tvorbe množstva látok, ktorých úlohou je rozpoznať a zlikvidovať škodliviny, vírusy a baktérie. Pri nedostatku vitamínu D máme v tele menej buniek imunitného systému a sme náchylnejší na rôzne choroby a infekcie. Najnovšie výskumy preukázali aj priamu súvislosť medzi nedostatkom „slnečného vitamínu“ a zvýšenou náchylnosťou na vznik cukrovky, reumy, roztrúsenej sklerózy, astmy či depresií. Nedostatok vitamínu D spôsobuje aj zhoršené vstrebávanie vápnika do kostí, prípadne zvýšené ukladanie vápnika do mäkkých tkanív – srdca, ciev, obličiek, čo spôsobuje ďalšie zdravotné problémy.

Medzi obľúbené a relatívne často vyhľadávané doplnky výživy patrí podľa prieskumu aj stopový prvok zinok (užíva ho v priemere 4,9 % mužov a 4,6 % žien). Opäť ho však užívajú najmä mladí ľudia.

Zarážajúce je, ako málo ľudí užíva výživové doplnky s betaglukánom – v priemere iba 0,8 % opýtaných. Podľa odborníkov na imunitu je to škoda a pripisujú to na vrub faktu, že betaglukán a jeho účinky ľudia buď vôbec nepoznajú, alebo vyskúšali nie práve najkvalitnejšie doplnky výživy. „Môže to byť jedna z príčin, pretože inak existuje niekoľko desiatok tisíc článkov a štúdií, ktoré popisujú účinky beta glukánu na imunitný systém buniek, zvierat i ľudí a zároveň poukazujú na jeho bezpečnosť. Odporúčal by som, aby si zákazník overil aspoň deklarované špecifikácie,“ hovorí A. Doboly.

Betaglukány sú zložené cukry, ktoré tvoria základný stavebný prvok niektorých húb, napríklad hlivy ustricovej. Patria medzi imunomodulátory, ktoré sa odporúčajú na prevenciu a podporu liečby COVID-19. Aj MZ SR odporúča ako prevenciu ochorenia imunomodulátory ako napríklad betaglukán. „Ideálne je užívať preparáty s betaglukánom s čo najväčšou čistotou, teda 93 %. Sú bezpečné aj pre deti a dobre tolerované," dodáva Adrián Doboly.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín #betaglukán #vitamín D #výživové doplnky #doplnky výživy