Znamená črevný polyp automaticky rakovinu?

Známy gastroenterológ doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., z Bratislavy napísal v spolupráci s novinárkou Zuzanou Čižmárikovou knihu Zdravé črevo a trávenie, mýty verzus fakty.

30.03.2021 06:00
črevo, hrubé črevo, kolorektálny karcinóm,... Foto:
Pacienti so zápalovými ochoreniami čriev by mali ísť na prvú preventívnu kolonoskopiu po ôsmich rokoch po stanovení diagnózy, vtedy začína riziko rakoviny prudko stúpať.
debata

MÝTUS: Keď mám polyp, znamená to, že mám rakovinu hrubého čreva.

FAKT: Polypy sú nezhubné črevné výrastky. Niektoré z nich majú potenciál zvrhnúť sa na rakovinu hrubého čreva, a preto ich treba (ak sa nájdu pri kolonoskopickom vyšetrení) odstrániť (tzv. polypektómia). Len takto sa dá preventívne zabrániť vzniku rakoviny hrubého čreva z polypu. Z tohto pohľadu je skríningová kolonoskopia výkonom zachraňujúcim život. Ak polyp pre jeho veľkosť alebo umiestnenie nie je možné odstrániť endoskopicky, na rade je chirurgia. V súčasnosti sa používa šetrný laparoskopický prístup.

MÝTUS: Skríning rakoviny hrubého čreva má význam len pre tých, čo majú ťažkosti.

FAKT: Viac ako polovica pacientov s diagnostikovanou rakovinou hrubého čreva nemá príznaky. Zmena vo vyprázdňovaní, bolesť brucha alebo strata hmotnosti sa objavia väčšinou až pri pokročilom ochorení. Dôležité je pravidelným skríningom kontrolovať celú populáciu, lebo tu ide o hľadanie rakoviny u ľudí bez príznakov. Muži aj ženy by mali toto vyšetrenie podstúpiť od veku 50 rokov, ak nemajú iné rizikové faktory.

MÝTUS: Pri vzniku rakoviny hrubého čreva nezáleží na veku.

FAKT: Viac ako 90 % pacientov s diagnostikovanou rakovinou hrubého čreva bolo vo veku 50 rokov a viac. Z tohto dôvodu sa odporúča počnúc 50. rokom života vykonávať pravidelné vyšetrenia (zistenie prítomnosti skrytého krvácania v stolici alebo kolonoskopia) s cieľom odhaliť polypy a predrakovinové alebo skoré štádiá rakoviny čo najskôr.

Video
Gastroenterológ Kužela ukáže, ako prebieha kolonoskopia

MÝTUS: Ak som test na odhalenie skrytého krvácania v stolici absolvoval a bol negatívny, viac toto vyšetrenie nepotrebujem.

FAKT: Rutinný skríning je veľmi dôležitý pri zistení skorého štádia rakoviny hrubého čreva. Riziko vzniku rakoviny stúpa po 50. roku života a úvodné štádiá sú bezpríznakové. Ak mal niekto negatívny test a nemá ťažkosti, neznamená to, že rakovina sa uňho nevyvinie. Preto sa treba buď každé dva roky otestovať na prítomnosť skrytého krvácania v stolici, alebo každých 10 rokov podstúpiť kolonoskopiu. Ak takto pravidelné kontrolovaní ľudia mali všetky vyšetrenia negatívne, dosiahli vek 75+ a nemajú zvýšené riziko vzniku rakoviny hrubého čreva (napr. rodinný výskyt), nemusia už pokračovať v pravidelných kontrolách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polyp #rakovina hrubého čreva #kolorektálny karcinóm