Skleróza multiplex v maturitnom ročníku. Kampaň "ToSmeMy" pomáha odbúrať predsudky

Iniciatíva „Spolu Môžeme“ spája všetkých ľudí, ktorých sa týka neľahká diagnóza skleróza multiplex. Združenie organizuje vzdelávacie semináre pre odbornú i laickú verejnosť, prevádzkuje edukačný portál a pripravuje projekty, ktorých cieľom je zvýšiť kvalitu života pacientov a ich blízkych.

22.05.2021 06:00
SM, skleróza multiplex, roztrúsená skleróza,... Foto:
Tvárou kampaňe #toSmeMy je mladá grafická dizajnérka Nicol Bonevová, ktorá je príkladom toho, že za ochorenie sa netreba hanbiť.
debata

Svetový deň ochorenia opäť prináša možnosť hovoriť o skleróze multiplex otvorene. Tvárou kampaňe #toSmeMy je mladá grafická dizajnérka Nicol Bonevová, ktorá je príkladom toho, že za ochorenie sa netreba hanbiť.

Skleróza multiplex je chronické zápalové ochorenie, ktoré poškodzuje centrálny nervový systém. Je najčastejšou neúrazovou príčinou invalidizácie mladých ľudí vo veku 20 – 40 rokov a celosvetovo postihuje viac ako 2,5 milióna ľudí. Príčiny vzniku tohto ochorenia dodnes nie sú známe a nie možné sa z neho ani celkom vyliečiť. Ak sa včas diagnostikuje, dá sa úspešne potláčať. S ochorením je však žiaľ spojených veľa mýtov a predsudkov, ktoré sa iniciatíva „Spolu Môžeme“ snaží odbúrať aj prostredníctvom májovej kampane #toSmeMy.

„Mnoho ľudí si myslí, že skleróza multiplex sa týka len starších ľudí, mne však toto ochorenie diagnostikovali v maturitnom ročníku,“ vysvetľuje tvár kampane #toSmeMy Nicol Bonevová. 20-ročná pacientka na plagáte, ktorý hlása osvetu o „esemke“, pokračuje v štúdiu a snaží sa viesť plnohodnotný život. „Viem však o tom, že viacerí pacienti sa boja o svojom ochorení hovoriť v zamestnaní, lebo sa boja, že by prišli o prácu. Verím, že aj to sa časom zmení,“ dodáva Nicol, ktorá plagát s kampaňou aj sama graficky navrhla. Vystaviť ho môže každý, stačí o plagát požiadať na stránke www.spolumozeme.sk.

Združenie „Spolu Môžeme“ si pripomína Svetový deň ochorenia skleróza multiplex (30.máj) počas celého mesiaca na sociálnych sieťach. Pre komunitu ľudí, ktorých sa SMka týka, pripravila iniciatíva SM webinár o zdravom varení, videopozdrav od odborníkov i pacientov a možnosť pridať sa do kampane #toSmeMy svojimi fotografiami v špeciálnych tričkách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skleróza multiplex #roztrúsená skleróza #autoimunitné ochorenie #esemka