Urobte ešte dnes niečo pre svoj mozog, oplatí sa to

Mozog dospieva do 25. roku života, následne ak vykonávame jednotvárnu prácu a rutinné úlohy, začína sa to odrážať na klesajúcom IQ.

03.06.2021 13:54
mozog, cviky, alzheimer Foto:
debata

Pite

Tak, ako vám auto nepôjde bez benzínu, ani mozog nebude fungovať bez vody. Mozog tvorí až 75% vody, preto je prijímanie tekutín veľmi dôležité. Ak pri učení alebo v práci začnete strácať pozornosť, doplňte tekutiny. Ale pozor, alkoholické nápoje majú na mozog presne opačný vplyv. Zabíjajú mozgové bunky.

Jedzte zdravo

Vedeli ste, že diétou môžete spôsobiť samopožieranie mozgu? Oveľa lepšie ako skúšať extrémne diéty je zvýšiť príjem potravín, ktoré vedci zaradili do kategórie „mozgu prospešné“. Patrí medzi ne: losos, tuniak, orechy, vajíčka, kakao, zelenina (najmä paradajky, špenát, kel, mangold, rukola, brokolica, mrkva, cibuľa a cesnak), ovocie (čučoriedky, banány, jahody, ananás), tekvicové semená, ovsené vločky, celozrnné potraviny (špalda, guinoa, amarant)

Trénujte

Mozog je tiež sval, ktorý potrebuje pravidelný tréning. Kým sme chodili do školy, o mozgový tréning sme mali každý deň postarané. Mozog dospieva do 25. roku života, následne ak vykonávame jednotvárnu prácu a rutinné úlohy, začína sa to odrážať na klesajúcom IQ. Preto je v dospelosti a následne v pokročilom veku potrebné stále myslieť na pravidelné precvičovanie mozgu. Stačí, keď si namiesto pozerania televízora prečítate knihu, alebo vylúštite krížovky či sudoku, ktoré pravidelne vychádzajú v denníku Pravda. Môžete tiež skúsiť robiť malé zmeny v každodenných rutinných činnostiach – napríklad pri umývaní zubov použijete druhú ruku ako zvyčajne, zmeňte cestu do práce, skúste sa obuť poslepiačky, zatvorte oči a vnímajte zvuky., vyskúšajte jedlo, ktoré ste ešte nejedli.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Ak máte chuť precvičiť si mozog hneď teraz, zapojte sa do súťaže Gólovka. Môžete vyhrať ceny v hodnote 1000 €
debata chyba