Chirurg radí, čo s hemoroidmi: Nečítajte na záchode a sprchujte sa po stolici

S hemoroidmi, ľudovo nazývanými zlatá žila, sa počas života stretne 70-80 % z nás. Viete, aké odporúčania by ste mali dodržiavať, aby ste sa tomuto nepríjemnému ochoreniu vyhli, prípadne ho zastavili hneď na začiatku? Radí MUDr. Július Muranský, MPH., z kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave, ktorý sa liečbe hemoroidov venuje viac ako 20 rokov.

10.06.2021 06:00
zápcha, toaleta, záchod, potreba, toaletný papier Foto:
Dlhé vysedávanie na záchode zhoršuje hemoroidy.
debata (6)

1. Zaraďte do jedálnička potraviny bohaté na vlákninu

Dostatočné množstvo vlákniny je predpokladom dobrého trávenia a tiež vyprázdňovania. Cieľom je, aby bola stolica mäkká a človek nemusel vyvíjať veľkú námahu resp. tlak pri jej vytlačení. Do jedálnička by sme mali zaradiť potraviny bohaté na vlákninu, ku ktorým patria predovšetkým jablká, sušené slivky, ovsené vločky, zeleninové šaláty, chia semienka či ľanové semienka. Dospelý človek by mal denne prijať približne 25 g až 35 g vlákniny, v závislosti od veku a pohlavia. Okrem toho, že vláknina je veľmi dôležitá pre správne fungovanie nášho tráviaceho traktu, znižuje aj hladinu cholesterolu, cukru v krvi, ale aj riziko kardiovaskulárnych ochorení ako napr. cievna mozgová príhoda (tzv. mŕtvica). Dámy určite poteší, že vláknina má pozitívny účinok aj na chudnutie.

2. Dodržujte pitný režim

Dôležité je nielen množstvo, ale aj druh tekutín, ktoré počas dňa vypijete. Vhodné nápoje sú predovšetkým voda, bylinkové a ovocné čaje. Naopak, neodporúča sa tvrdý alkohol, pretože spôsobuje tvrdú a mastnú stolicu. Pite pravidelne počas celého dňa, v menších dávkach, ideálne vodu alebo čaje. Dospelý človek by mal vypiť denne 2 až 3 litre vody. V teplejších dňoch aj viac. Pri nedostatočnom pitnom režime totiž hrozí riziko tvrdej stolice, ktorá negatívne vplýva na hemoroidy.

hemoroidy, toaleta, potreba, stolica, záchod Čítajte aj Slovák vymyslel gél na zlatú žilu

3. Sedavé zamestnanie doplňte pohybom

V súčasnosti má mnoho ľudí sedavé zamestanie za počítačom, a s tým súvisí chronický nedostatok pohybu. Ak patríte aj vy k ľuďom, ktorí strávia každý deň na stoličke aj 8 či 10 hodín, nezabudnite sa viackrát počas dňa postaviť a na chvíľu poprechádzať. Po práci sa skúste aspoň 2-krát týždenne venovať športovej aktivite. Vhodné sú napríklad večerné prechádzky či turistika. Naopak, zabudnite na bicyklovanie a takisto na dvíhanie ťažkých činiek. Tieto športové aktivity hemoroidom neprospievajú.

4. Nevysedávajte na záchode

Radi relaxujete na záchode, čítate noviny, alebo hráte hry na telefóne? Na tento zlozvyk rýchlo zabudnite, pretože zvyšuje riziko hemoroidov. Pri sedení na záchode je uvoľnené a spustené smerom nadol celé panvové dno aj zadok, takže sa tam zhromažďuje krv. Rizikové je aj príliš silné tlačenie stolice pri vyprázdňovaní, pretože zvyšuje tlak v žilách a konečníku. Môžete si tak hemoroidy doslova vytlačiť von.

5. Noste len bavlnenú spodnú bielizeň

Bavlna áno, čipka ani polyester nie. Pri nákupe spodnej bielizne vyberajte len bavlnené nohavičky, resp. trenírky. Dôvodom je fakt, že bavlnenú bielizeň je možné prežehliť pri vysokej teplote, čím zabezpečíme jej dezinfekciu a zabránime tak spätnej infekcii konečníka. Umelé materiály podporujú množenie kvasiniek a plesní.

6. Sprchujte sa po každej stolici

Dôkladná hygiena je základ a pri hemoroidoch to platí obzvlášť. Konečník sa snažte udržiavať vždy v čistote a suchu. Po každej stolici by ste sa mali osprchovať, alebo použiť bidet. Aj keď sa po stolici utriete toaletným papierom, utriete najčastejšie iba hladkú plochu a stolica zostáva v záhyboch análneho otvoru. Sprcha či bidet vymyje kompletne všetko. Precízna hygiena patrí k najdôležitejším pravidlám prevencie hemoroidov. (Ešte je výbornou, lacnou a na priestor nenáročnou voľbou zabudovanie tzv. záchodovej sprchy, aké mávajú v ázijských alebo arabských krajinách – pozn. redaktorky).

7. Používajte iba mydlá na intímnu hygienu

Parfumované mydlá dráždia oblasť konečníka (vrátane hemoroidov) a môžu vyvolať nepriaznivú zmenu pH. Pri hygiene konečníka je vhodné používať radšej mydlá na intímnu hygienu, ktoré majú podobné pH ako pokožka (5,5), prípadne konečník umývať len čistou vodou. V žiadnom prípade sa neodporúčajú dezinfekčné mydlá, pretože zlikvidujú celú mikroflóru a zvýšia tak riziko mykotickej infekcie konečníka.

8. Obmedzte korenené a pikantné jedlá

Hemoroidom neprospievajú ani korenené či pikantné jedlá. Zo svojho jedálnička by ste ich mali úplne odstrániť, alebo aspoň obmedziť na minimum. Z mäsa uprednostnite radšej biele ako červené. Čo sa týka spôsobov prípravy jedál, vhodné je varenie, dusenie či grilovanie. Vysmážanie sa neodporúča, pretože po vysmážaných jedlách je stolica tvrdšia a je ťažšie vytlačiť ju.

9. Pozor na prechladnutie

Nikdy si nesadajte na studené schody a počas zimy sa obliekajte dostatočne teplo. Prechladnutie totiž spôsobí zápal ciev resp. hemoroidov, ich upchatie krvnou zrazeninou, a tým sa zníži prietok krvi. Opakovanými prechladnutiami sa hemoroidy stále zväčšujú a zhoršujú.

10. Pri svrbení konečníka navštívte lekára

Pri svrbení konečníka a chove domácich zvierat, resp. konzumácii surového mäsa (napr. suši a stejky), sa dajte vyšetriť na prítomnosť parazitov. Vyšetrenie robia štandardne obvodní lekári. Spočíva v odbere vzorky zo stolice, ktorá sa posiela na rozbor a potvrdí / nepotvrdí prítomnosť parazitov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hemoroidy #konečník #zlatá žila