V horúčavách prikrývať hlavu
Jedným z rizík, ktoré hrozia deťom v lete, je výskyt úpalu. Vzniká intenzívnym, priamym slnečným žiarením na nechránenú hlavu a zátylok dieťaťa. Prejavuje sa zvýšenou telesnou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou.
"Rodičia by mali pravidelne kontrolovať, aby deti počas horúcich dní nosili ľahký, svetlý, vzdušný odev, pokrývku hlavy, kvalitné slnečné okuliare a používali krémy proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom. Zvýšená fyzická námaha by sa mala prispôsobiť prostrediu, deti by si mali robiť častejšie prestávky v tieni a v čase medzi 11. až 15. hodinou sa nevystavovať slnečným lúčom,“ radí docentka Jana Hamade, vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva. Horúčavy pre organizmus seniora znamenajú veľkú záťaž, zvlášť, keď senior trpí chronickým ochorením. Vplyvom vysokých teplôt sa môže tiež latentný priebeh ochorenia zmeniť na akútny.
Čítajte viac Ochrana detí pred slnkom je dôležitá, môže hroziť aj rakovinaPitný režim – základ zdravého leta
Mimoriadne dôležité je v tomto období dodržiavať pitný režim a piť dostatok tekutín. Na uhasenie smädu detí je vhodná voda, minerálne vody a nesladené ovocné čaje. Organizmus seniora obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s odpadovými látkami tak ako u mladších ľudí. Pre staršieho človeka je nedostatok tekutín veľmi nebezpečný. „Odporúčame, aby senior prijímal počas horúčav tekutiny v menších dávkach a častejšie. Denná dávka približne 1,5 až 2 litre by sa mala rovnomerne rozložiť počas celého dňa. Najvhodnejšia je čistá pitná voda, pri výbere minerálnych vôd treba venovať zvýšenú pozornosť obsahu sodíka. Starší ľudia veľmi často trpia na vysoký krvný tlak a obsah sodíka vo vode by im mohol tento stav ešte zhoršiť. Vo vyššom veku je tiež dôležitý príjem vitamínov, ktoré môže senior dostať už priamo v nápoji,“ vraví Adriana Račková z odboru podpory zdravia. Vhodné sú nesladené ovocné šťavy alebo džúsy bez chemických prísad, ktoré je dobré ešte aj zriediť vodou.
Čítajte viac Prehriatie je pre seniorov rovnako nebezpečné ako infarktLetné stravovanie
Stravovanie detí v letnom období by sa malo riadiť niektorými zásadami, ktoré eliminujú riziko poškodenia zdravia, vyplývajúce z konzumácie epidemiologicky nevyhovujúcich potravín. Sú to predovšetkým rýchlo sa kaziace potraviny ako napr. údeniny, mäkké salámy, rôzne typy majonézových šalátov, niektoré mliečne produkty či zmrzlina.
Podľa docentky Hamade základnou zásadou je dôkladné chladenie všetkých druhov potravín, ktoré by pri ich nesprávnom uskladnení mohli predstavovať potenciálne riziko pre zdravie. "Ďalším dôležitým opatrením je vyhýbanie sa spomenutým typom potravín a uprednostňovanie bezpečných potravinárskych produktov, ktoré nepredstavujú pre detský organizmus riziko. Ovocie a zeleninu, ktoré deti v letnom období konzumujú vo väčšom množstve, je potrebné dôkladne umyť pod tečúcou pitnou vodou.“
Pre seniora môžu byť počas leta nebezpečné potraviny, ktoré podliehajú skôr skaze, zvlášť z dôvodu, keď informácie na obale sú napísané malým písmom, ktoré seniori nemôžu prečítať.
Čítajte viac Horúčavy jedlu škodia, skladujte ho správne