Z tehotenskej cukrovky môže byť diagnóza na celý život

Kým nosia svoje deti pod srdcom, obyčajne úzkostlivo dodržiavajú rady lekára. Po pôrode však príde na kontrolu len tretina žien, ktoré sa stretli s tehotenskou cukrovkou.

09.08.2021 06:00
tehotna Foto:

Gestačný diabetes, ľudovo nazývaný tehotenská cukrovka, komplikuje približne každé piate tehotenstvo. S pôrodom či šestonedelím zvyčajne odznieva. Nie je to však pravidlo: cukrovka, diéty a obmedzenia sa v živote časti mamičiek usídlia natrvalo.

Zdravotná poisťovňa Dôvera preto aj tehotným ženám ponúka služby programu DôveraPomáha diabetikom: bezplatné vzdelávanie o tehotenskej cukrovke, telefonické poradenstvo na Dialinke a objednávkový systém, vďaka ktorému sa objednávajú k lekárovi na presný termín a čas zdarma.

Prichádza potichu a nenápadne

Tehotenskej cukrovky celosvetovo pribúda spolu so zmenou životného štýlu, nárastom obezity a s odsúvaním gravidity do vyššieho veku. Jej nárast korešponduje s rastúcim výskytom diabetu 2. typu. „Kým v roku 2009 bolo diagnostikovaných 1 849 tehotných žien s tehotenskou cukrovkou, v roku 2019 už 2 704, čo predstavuje nárast o 46 percent,“ cituje štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií hovorca Dôvery Matej Štepianský.

Zvýšenú hladinu cukru v krvi nesprevádzajú u tehotných žien jednoznačné signály, pri ktorých by človek spozornel. Tehotenská cukrovka sa objavuje v 2. alebo 3. trimestri. Prejavovať sa môže väčším smädom ako zvyčajne a častejším močením. Každá tehotná žena preto absolvuje vyšetrenie gestačného diabetu.

„Skríning sa vykonáva u všetkých tehotných žien. Medzi 24. až 28. týždňom tehotenstva by mali podstúpiť orálno-glukózový tolerančný test. Ten odhalí, ako dokáže organizmus tehotnej ženy regulovať hladiny krvného cukru,“ približuje diagnostiku Štepianský.

Riziká pre dieťa

Neliečená tehotenská cukrovka môže ohroziť matku aj dieťa. Tomuto riziku sa pritom dá ľahko predísť: u 90 percent tehotných žien stačí upraviť životný štýl. Zmenou jedálneho lístka a dostatkom pohybu sa možno vyhnúť aj obávanému inzulínu v pokročilom štádiu tehotenstva.

Tehotenská cukrovka nespôsobuje vývojové chyby u detí. Ak sa však nelieči, môže sa odraziť aj na zdraví bábätka. Glukóza, ktorá koluje v krvi matky, prechádza placentou do krvného obehu dieťaťa a ukladá sa do jeho tukových zásob. Dieťa potom neprirodzene rýchlo rastie a má vyššiu pôrodnú hmotnosť, väčšie orgány.

U niektorých novorodencov sa prejavujú po narodení ťažkosťami s dýchaním, poruchami srdcového rytmu, horší býva aj priebeh novorodeneckej žltačky. V prvých dňoch po pôrode býva dieťatko ohrozené nízkou hladinou cukru v krvi, tzv. hypoglykémiou. Zdravotné komplikácie u dieťaťa však môžu nastať aj neskôr.

Popôrodná prevencia

Od životného štýlu po pôrode závisí, či sa naplní hrozba diabetu 2. typu u matky. Treba s ňou počítať a nezanedbať popôrodnú prevenciu. Test na kontrolu cukru v krvi by mali pacientky s tehotenskou cukrovkou podstúpiť do pol roka po pôrode a potom každé dva roky.

„Podľa našich údajov kontrolu do roka od pôrodu využije len tretina žien s tehotenskou cukrovkou,“ upozornil Matej Štepianský.

Do programu DôveraPomáha diabetikom sa môžu dospelí diabetici 1. a 2. typu, prediabetici a ženy s tehotenskou cukrovkou prihlásiť jednoducho cez on-line formulár na webe Dôvery, telefonátom na Dialinku alebo registráciou v pobočke Dôvery. Zapojiť sa môžu aj prostredníctvom spolupracujúceho diabetológa alebo všeobecného lekára v programe DôveraPomáha.

Najčastejšie príčiny vzniku tehotenskej cukrovky

  • vek nad 25 rokov
  • genetická predispozícia, diabetes mellitus v rodine
  • tehotenská cukrovka v predchádzajúcom tehotenstve
  • predchádzajúci pôrod dieťaťa s pôrodnou hmotnosťou vyššou ako 4 kg
  • nevyhovujúci životný štýl – nedostatok pohybu, nezdravé stravovacie návyky, stres
  • nadváha/obezita ženy (BMI ≥ 25 kg/m2) a zlé stravovacie návyky
  • vysoký krvný tlak
  • syndróm polycystických vaječníkov
  • vysokoriziková rasa alebo etnikum (Afroameričanky, Latinoameričanky, aziatky, prípadne pôvod z Tichomoria).
chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #zdravotná poisťovňa #diabetes #cukrovka #tehotenská cukrovka