Aj vy si občas cvrknete? Cvičte panvové dno, aby vám "už nič neušlo"

Aj teraz, keď čítate ten článok, môžete cvičiť so svalmi svojho panvového dna. Možno ich totiž precvičovať aj v sede, napríklad pri práci s počítačom, bez toho, aby si to ktokoľvek všimol.

30.08.2021 00:00
hartmann, pr nepouzivat

Svaly panvového dna obopínajú panvové kosti a kostrč a udržujú v správnej polohe močovo-pohlavné orgány. Ich posilňovanie je dôležité a mali by ich mali precvičovať ženy rovnako i muži v každom veku. Majú dôležitú úlohu pri prevencii úniku moču a sú základom statiky panvy a driekovej chrbtice.

Mnohí to poznajú ako Kegelove cviky. Súčasná fyzioterapia však vie, že je to súhra hlbokého stabilizačného systému, teda spolupráce bránice, panvového dna a hlboko uložených brušných svalov. „Sú nielen prevenciou vzniku a rozvoja inkontinencie, ale môžu výrazne zlepšiť stav pri ľahších formách stresového úniku moču, napr. pri smiechu či kašli. Navyše majú pozitívny vplyv na sexuálny život," hovorí fyzioterapeutka Mgr. Henrieta Jablonská.

Stresová inkontinencia je nekontrolovaný únik moču, ku ktorému dochádza bez predchádzajúceho pocitu nutkania na močenie. Únik moču teda vlastne vyvolá náhle zvýšenie tlaku v brušnej dutine – pri kýchnutí, zakašľaní, dvíhaní ťažkého bremena, športovaní a podobne. Mnohým z nás sa už v týchto situáciách stalo, že nám trochu „ušlo“. Je to len počiatočná fáza problémov, ktoré sa časom zhoršujú.

Moli Care, PR nepouzivat

Na vzniku inkontinencie moču sa obyčajne podieľajú viaceré faktory. Hlavnou príčinou je ochabnutie svalov panvového dna. Ďalšími faktormi je sedavé zamestnanie, u žien pôrod alebo hormonálne zmeny počas klimaktéria. Cviky na posilnenie svalov panvového dna môžu výrazne pomôcť najmä pri ľahších formách tohto problému.

Máte sedavé zamestnanie v kancelárii za počítačom alebo celé hodiny strávite v stoji na nohách? Svoje panvové dno možno cvičiť aj v takejto situácii, pričom okolie si nič nevšimne. Pozrite si nasledujúce video s cvikmi počas sedu:

Princíp cvičenia spočíva v sťahovaní svalov v oblasti močovej rúry, konečníka a pošvy s pocitom, akoby človek vťahoval niečo hlboko dovnútra. Chrbtica je pri každom cviku vystretá a panva v prirodzenej neutrálnej polohe. „Pri cvičení trénujeme hlavne silu a vytrvalosť, neskôr sa môžeme zamerať na rytmickosť. Pri silových cvičeniach svaly sťahujeme s výdychom, krátko a s maximálnou silou – opakujeme 5–10-krát. V rámci vytrvalostného cvičenia napíname svaly s polovičnou silou, sťah zadržíme na 5–10 sekúnd, pričom dýchame voľne. Neskôr možno zaradiť aj rytmickosť – krátke, rýchle sťahy svalov za sebou,„ vysvetľuje Henrieta Jablonská. ,,Cvičenia obmieňajte, zaraďte postupne do bežného života a efekt sa dostaví pri aktivácii panvového dna aspoň štyrikrát týždenne po dobu 15–20 minút. Dôležité je, aby ste nezapájali svaly brucha, stehien a zadku,“ dodáva fyzioterapeutka.

Kedysi za lekárom prichádzali ženy s inkontinenciou v relatívne vysokom štádiu postihnutia. Dnes sú spoločensky vyťažené, viac informované a už malé poruchy zadržiavania moču pociťujú ako hendikep. Práve v tejto začínajúcej fáze môžu byť cvičenia panvového dna výrazným pomocníkom.

Viac videí s cvikmi na posilnenie svalov panvového dna nájdete na stránke Moliklub.

Viac informácií

  • inkontinencia môže vzniknúť počas života v každej vekovej kategórii, rovnako u žien aj u mužov
  • poruchy úniku moču sa delia na niekoľko typov (stresová, urgentná, zmiešaná, paradoxná inkontinencia, hyperaktívny močový mechúr atď.), ktoré sa odlišujú príčinami vzniku, prejavmi a spôsobmi liečby
  • v prípade záujmu o vzorky absorpčných pomôcok možno bezplatne telefonovať 0800 100 alebo kliknúť na

Vzorky Zadarmo!

a

Absorpčné pomôcky, klikajte TU!

chyba