Ako vybrať pre dieťa vhodný rám na okuliare

Otázky o detskom zraku sme položili diplomovanej optometristke Tatjane Hoškovej z Optiky Fokus v Bratislave.

27.09.2021 00:00
Dovera, PR, nepouzivat Foto:

1. Ktoré dieťa potrebuje okuliare na korekciu zraku?

Deti sú od narodenia ďalekozraké, ich zrak je ešte vo vývoji. Táto ďalekozrakosť sa však obyčajne prirodzene vykoriguje, upraví. Niekedy sa môžu oči pri pohľade do blízka nežiaduco stáčať a vtedy môže mať dieťa problémy s dysfunkciou a nesúladom zaostrovania a pozerania sa predovšetkým do blízka. Z tohto dôvodu môže aj škúliť. To sa po vykorigovaní a v priebehu ďalšieho vývoja a rastu zväčša dá do poriadku. Preto je dôležité chodiť aj s malými deťmi na prehliadku ku detskému očnému lekárovi, aby sa takáto prípadná očná chyba nezanedbala. Nehovoriac o deťoch, ktoré sa už s nejakou očnou chybou narodia.

O tom, ako sa starať o zrak u dospelých aj detí, ako zabezpečiť „očnú pohodu“ a ako je možné zrak posilňovať, si prečítate aj tu: akobuk.sk/opto­metrista-filip-malenka-rozhovor/

2. Ako často by mal rodič s dieťaťom, ktoré nemá diagnostikovanú žiadnu očnú chybu, navštíviť očného špecialistu?

Videnie je naučená funkcia. Dieťa sa učí vidieť podobne ako chodiť, počuť a rozprávať. Deti by mal do dovŕšenia školského veku aspoň raz-dvakrát vyšetriť očný špecialista. Aj keď rodičia na očkách a videní dieťaťa nič podozrivé nepozorujú, dieťa im svoje pocity a videnie nevie popísať. Myslí si totiž, že je to normálne a takto vidia všetci. Po vstupe do školy však musia oči viac pozerať do blízka a ak má na to niekto dispozície, môže sa uňho rozvinúť školská myopia, čiže krátkozrakosť.

3. Čo si má rodič všímať z hľadiska kontroly zraku u malého dieťaťa?

Rodičia by mali byť v strehu hlavne v období, keď už dieťa vie chodiť – či nenaráža do nábytku, či vie chytiť napríklad balón, či rado kreslí a prezerá si rozprávkové knižky. Ak tieto činnosti nemá rado alebo pri kreslení leží sklonené „s jedným okom“ na papieri, treba s ním určite zájsť na vyšetrenie. Aj časté žmúrenie, trenie si očí alebo žmurkanie môže ukazovať na nejakú očnú chybu.

Dôvera prispeje od 1. januára 2022 deťom až 50 € na okuliarové rámy a sklá

  • Príspevok môžu využiť poistenci do 18 rokov
  • Dá sa uplatniť na okuliarové rámy aj okuliarové šošovky
  • Nárok na príspevok majú deti raz ročne

4. Ako správne pre dieťa vybrať okuliarový rám?

Deti by si mali svoje okuliare vyberať nielen s rodičmi, ale aj s optikom, ktorý ich vie usmerniť, čo sa týka veľkosti a správnej pozície okuliarového rámu. Rám má dobre sedieť na nose, nemá odstávať a aj stranice za ušami by mali byť prispôsobené hlavičke dieťaťa tak, aby mu okuliare nepadali. Na tenšie stranice možno nasadiť aj tzv. brzdičky. To sú nadstavce z umelej hmoty, ktoré sú mäkké a pomáhajú držať okuliare pevne na hlave. V optikách poradia aj pri výbere skiel. Dnes sú to najmä nerozbitné plastové alebo polykarbonátové sklá s povrchovou úpravou, vytvrdené proti poškriabaniu.

5. A čo pre malých športovcov?

Dnes sa používa materiál pre detské okuliare z mäkkých, farebných a ľahkých plastov, ktoré sa dajú aj ohýbať, a sú aj také, ktoré sú takmer nezničiteľné. Tie môžu deti nosiť aj pri hrách, keď sú niekde vonku na ihrisku. Pre staršie deti, ktoré už pestujú nejaký šport, sú v ponuke aj špeciálne športové okuliare, ktoré môžu používať aj ako ochranu pred nárazom a pred slnkom. Sklá do nich sa dajú zafarbiť, takže deti môžu mať v slnečných okuliaroch aj dioptrickú korekciu

6. Ako sa o detské okuliare starať?

Deti treba učiť, že okuliare sa vo chvíli nenosenia skladujú v tvrdom puzdre. Sklá by sa mali vždy umývať vlažnou vodou a utierať mäkkou čistou handričkou. Ak sú sklá poškriabané a rám je v poriadku, dajú sa sklá vymeniť za nové do toho istého rámu.

7. Vy sa venujete tzv. vizuálnemu tréningu. Ktorým deťom sa dá s pomocou vizuálneho tréningu pomôcť?

Niektoré deti majú priemernú až vyššiu inteligenciu a napriek pomoci zo strany rodičov a doučovania majú zhoršené výsledky v čítaní a písaní. Nesúmerné písmo, zlé dodržanie linajok, chybné vymaľovanie, vynechávanie alebo zámena písmen, nechuť čítať a rýchla únava pri práci do blízka – to sú prvé znaky, ktoré si rodičia všimnú. Pripisujú to lenivosti detí, ktoré majú čiastočne aj iné problémy v oblasti motoriky, orientácie, hyperaktivity a zlej koncentrácie. Môže ísť o tzv. vizuálny problém. Oči ako také môžu totiž vidieť každé osve na 100 %, takže by nemali mať problémy s videním. Obe oči však musia spolupracovať a vytvárať jeden spoločný, zmysluplný obraz. A tu sa vyskytujú funkčné problémy dané rôznymi príčinami. Niekedy sa vyskytuje skryté škúlenie, ktoré nevidieť – a predsa sa dá namerať. Sú to funkčné poruchy bez toho, aby sa vyskytla patologická chyba v tkanivách. Sú pacienti, ktorí roky trpia dvojitým videním najmä do blízka alebo bolesťami hlavy, deti, ktoré sú považované za lenivé, lebo nechcú kresliť a pozerať sa na obrázky v knihách. Niekedy pomôžu okuliare so správnou korekciou a niekedy tréning. Na to, aby sa to vôbec dalo zistiť, sú potrebné špeciálne merania.

Najlepší tréning očí predovšetkým pre deti je pohybovať sa 2–3 hodiny denne v exteriéri a pozeranie sa do diaľky.

8. Dá sa znížiť počet dioptrií na krátkozrakosť?

U každého človeka má na krátkozrakosti svoj podiel tzv. funkčnosť oka a štrukturálnosť. Funkčnosť podlieha rôznym vplyvom a preto nikdy nie je stála. Preto je ovplyvniteľná vizuálnym tréningom. Štrukturálnosť je daná vývojom tkanív a je stála a daná od narodenia. Nedá sa ovplyvniť.

9. Dá sa vizuálnym tréningom znížiť počet dioptrií na čítanie aj v staršom veku, keď dochádza k tzv. presbyopii, čiže vetchozrakosti?

Je možné posunúť hranicu z hľadiska času a udržať dobré videnie do blízka dlhší čas, ako je normálne. Vplyvom tréningu sa zlepšuje látková premena a šošovka a príslušné svaly sú lepšie prekrvené a flexibilnejšie. Takíto klienti potrebujú okuliare neskôr a nie hneď pred 45. rokom života. Ďalšou výhodou je, že obyčajne nepotrebujú silné dioptrie na čítanie, a tak je aj ich závislosť od používania okuliarov omnoho nižšia.

chyba