Ako si správne vybrať kontaktné šošovky? Radí optometristka

Ak vás už otravujú okuliare, ktoré sa vám stále zosúvajú z nosa, zahmlievajú sa, bojíte sa s nimi športovať, aby ste neprišli k úrazu, vyskúšajte kontaktné šošovky. Vkladať si niečo denne do očí? Mať v nich onen nepríjemný pocit suchosti a cudzieho telesa? Nemajte predsudky!

27.10.2021 00:00
Fokus, PR, nepouzivat Foto:

Kontaktné šošovky dnes môže nosiť takmer každý bez obmedzenia veku a typu očnej chyby – dokonca aj deti. Používajú sa na korekciu všetkých zrakových chýb alebo ako kozmetické šošovky na zmenu farby očí či u ľudí, ktorí potrebujú „umelú zreničku“ alebo im pre poranenie oka napríklad chýba časť dúhovky. Môžu mať dokonca aj terapeutické účinky, kontaktnú šošovku možno totiž použiť doslova ako „obväz pre oko“ či nosič liekov. V prípade ochorenia, ktoré sa nazýva keratokonus (je to zlé zakrivenie rohovky) môžu mať špeciálne šošovky tiež liečebný a ochranný efekt.

Ak sa rozhodnete nosiť kontaktné šošovky, určite absolvujte aspoň ich prvú aplikáciu v očnej optike za pomoci študovaného a skúseného optometristu. „Stretávame sa totiž aj s tým, že ľudia sa rozhodnú jednoducho si kúpiť svoje prvé šošovky cez internet,“ konštatuje Tatjana Hošková, optometristka a vedúca optiky FOKUS v bratislavskom OC Vivo. ,,Aplikácia kontaktných šošoviek odborníkom je naozaj dôležitý krok, pretože dôležité je vymeranie aj iných parametrov, ako sú tie dioptrické. Vyšetrujeme prednú časť oka, kde bude mať šošovka kontakt s rohovkou. Tu sa pozerá nielen na rohovku, ale aj na spojivky, mazové žliazky, viečka. Dôležité je zistiť, akú kvalitu má slzný film, ktorý v optickom systéme zohráva dôležitú úlohu," pokračuje dlhoročná odborníčka.

Samotná aplikácia sa začína očnou skúškou, a to z dôvodu zistenia kvality videnia. Zákazník by mal s kontaktnými šošovkami vidieť rovnako alebo dokonca lepšie ako s okuliarmi. Ďalším krokom je už spomínané zmeranie parametrov rohovky, na základe ktorých je možné určiť vhodné zakrivenie zadnej plochy kontaktnej šošovky. Tu sa totiž môže stať, že plochá rohovka a strmé zakrivenie šošovky síce budú spočiatku príjemné, ale z dlhodobého hľadiska spôsobia zlé obmývanie rohovky slzným filmom. A naopak, strmšia rohovka a ploché zakrivenie kontaktnej šošovky môžu viesť k diskomfortu pri nosení. V každom prípade trpí nielen rohovka, ale aj celé oko, ktoré sa následne môže od podráždenia zapáliť.

Fokus, PR, nepouzivat

,,Skontrolujeme, ako kontaktná šošovka sedí na rohovke a či je zvolená správna dioptria na to, aby zákazník dosiahol dobré videnie. Je bežným javom, že dioptrie okuliarov nemusia byť identické s dioptriami kontaktných šošoviek. Ak šošovky na niektorom mieste zatlačia rohovku viac, môžu byť ovplyvnené aj dioptrické hodnoty," dodáva Tatjana Hošková.

Šošovky dostáva zákazník na skúšku na jeden mesiac a ak by sa v priebehu nosenia niečo zmenilo, je možné ich v priebehu mesiaca vymeniť. K aplikácii patrí, samozrejme, aj zaúčanie vkladania a vyberania šošoviek, čiže ukážka techník manipulácie s nimi. Zároveň sa nositeľ šošoviek naučí, ako sa o ne starať, čistiť ich a podobne.

Nezanedbateľnou výhodou aplikácie v očných optikách je aj bezplatné poskytnutie skúšobných kontaktných šošoviek.

,,Kto správne so šošovkami manipuluje a dodržiava všetky hygienické pravidlá, môže ich dlhodobo nosiť bez problémov,„ dodáva optometristka z optiky FOKUS. ,,V žiadnom prípade neodporúčam s kontaktnými šošovkami spávať. Rohovka tak má nedostatok kyslíka, čo vedie k jej nenapraviteľnému poškodeniu, k zápalom až k slepote. Jedinou možnosťou potom ostáva len jej transplantácia.“

Rozdelenie kontaktných šošoviek, ich klady a zápory

Tvrdé (póry v ich materiáli sú menšie)

Plusy: relatívne stabilný čas nosenia 2 až 3 roky (dlhá doba nosenia), jednoduché nasadenie, dobrá zásoba O2, veľmi dobrá korekcia aj pri špeciálnych prípadoch

Mínusy: dlhý čas pri zvykaní si na ne, nehodia sa na krátke nosenie, pocit cudzieho telesa v oku, ohraničené možnosti pri športe, nie sú vhodné na plávanie

Mäkké v súčasnej dobe najpredávanejšie (póry v ich materiáli sú väčšie, prepúšťajú viac kyslíka, ale skôr sa tam zanášajú nánosy bielkovín, odpadových produktov pri metabolizme, mikroorganizmy)

Plusy: dobrá znášanlivosť, pre športy aj profesie, kde sa práši, nízke nebezpečenstvo možnej straty, jednodňové kontaktné šošovky sú najbezpečnejšie s hľadiska hygieny

Mínusy: krátka doba nosenia 1 deň až 1 mesiac, citlivý materiál na čistenie a chytanie, čistenie je finančne náročnejšie, nie sú vhodné pre komplikovanejšie korekcie oka

Rozdelenie kontaktných šošoviek podľa času výmeny

Rozdelenie platí iba pre mäkké kontaktné šošovky, keďže tvrdé majú dobu nosenia niekoľko rokov.

  • Jednodňové: nepotrebujú čistiace roztoky
  • 14-dňové: potrebujú čistiace roztoky
  • Mesačné: potrebujú čistiace roztoky

Čistenie a roztoky pre kontaktné šošovky

Tvrdé kontaktné šošovky – používa sa viskózny čistič pre mechanické čistenie medzi prstami a ďalší roztok na dezinfekciu a skladovanie. Niekedy sa podľa materiálu požíva špeciálny čistič proti nánosom metabolizmu slzného filmu v materiáloch.

Mäkké kontaktné šošovky – čistia sa roztokmi NaCl s prídavnými chemickými látkami pre dezinfekciu a udržiavanie roztoku s konzervačnými látkami. Je to tzv. jednofľašový systém. Iným roztokom je peroxid vodíka, kde je k roztoku pridaný v špeciálnom puzdre katalyzátor, ktorý podporuje chemickú reakciu – oxidáciu. Puzdro má na vrchnáku dierku, kadiaľ pri tejto reakcii unikajú molekuly kyslíka a po reakcii ostáva v puzdre len voda. Tento roztok sa odporúča len pre nositeľov, ktorí nosia mäkké kontaktné šošovky každý deň. Pri tomto type je veľmi dôležité sledovať dobu exspirácie, ktorá je obmedzená, pretože roztok neobsahuje žiadne konzervačné látky.

chyba