Ktoré svetlo je najzdravšie? A ohrozuje nás modré svetlo?

Počuli ste už slovné spojenie "digitálne unavené oči"? Asi tušíte, čo si pod ním možno predstaviť. V súvislosti s celodennou prácou s počítačom, ktorá sa počas prestávok strieda s pozeraním do displejov smartfónov, sa čoraz častejšie hovorí o tzv. modrom svetle. Čo je to modré svetlo a aké má následky jeho nadmerné žiarenie?

08.12.2021 00:00
fokus, PR, nepouzivat Foto:

Modré svetlo nás obklopuje už od nášho narodenia, je prirodzenou súčasťou nášho života. Je pravdou, že jeho najväčším zdrojom je slnečné žiarenie, kde je však modré svetlo súčasťou celého svetelného spektra. Okrem toho však v súčasnosti máme celý rad umelých zdrojov modrého svetla napríklad v podobe televízorov s plochou LED obrazovkou, LED diód v osvetlení a počítačových monitorov, tabletov a smartfónov.

Len pred niekoľkými rokmi bol v ľudskom oku objavený tretí druh fotoreceptorov citlivých na modré svetlo (je to svetlo s vlnovou dĺžkou cca 464 nanometrov) Bežne ho vidíme ako studené biele svetlo, ktorým sú často zaliate naše kancelárie, nákupné strediská, prípadne naše obývačky. Tieto receptory majú vplyv nielen na tvorbu hormónu melatonínu, ale ovplyvňujú celý rad procesov: krvný tlak, teplotu tela, látkovú premenu cukrov, tukov a bielkovín, vplývajú na našu imunitu, produkciu pohlavných hormónov, starnutie. Vo chvíli, keď naše oči registrujú modré svetlo, do tela sa vylučuje kortizol, hormón s povzbudzujúcim účinkom.
Foto: SHUTTERSTOCK
fokus, pr, nepouzivat

Modré svetlo má aj pozitívne účinky, ale…

Modré svetlo má aj svoje pozitívne účinky, ale predovšetkým v rámci prirodzeného denného svetla. Vďaka nemu naše telo reguluje cyklus spánku a bdenia, laicky povedané, rozpoznáva deň a noc a nastavuje si produkciu spánkového hormónu melatonínu. Podporuje bdelosť a pozornosť, pomáha pamäti a kognitívnym (poznávacím funkciám), dokonca zlepšuje náladu. ,,Žiaľ, LED svetlo z monitorov digitálnych zariadení a umelých osvetlení dosahuje v porovnaní so slnečným žiarením extrémne vysoké hodnoty. Navyše vlnové dĺžky slnečného žiarenia na seba na rozdiel od LED svetla plynulo nadväzujú," hovorí Martin Slaný, odborný garant a školiteľ siete optík FOKUS.

Čo však v prípade, že sme žiareniu z počítačových obrazoviek a mobilov vystavení nadmerne? Podľa niektorých výskumov bežný užívateľ strávi pri zariadeniach s displejom omnoho dlhšiu dobu, ako je štandardný pracovný čas – až takmer deväť hodín, mnohí aj viac. Oči si tak neoddýchnu a sú neustále namáhané. Digitálna únava očí sa prejavuje ich podráždenosťou, problémami so zaostrovaním, zvýšenou suchosťou (tá je spôsobená najmä nedostatočným žmurkaním), sčervenaním, rezaním, bolestivosťou. To všetko môže viesť až ku diagnózam známym ako syndróm suchého oka, k bolestiam hlavy, nespavosti a podobne. Samozrejme, príčinou nie je výlučne modré svetlo ako také, ale súbor všetkých faktorov ako stres, prepracovanosť, suchosť vzduchu v kancelárii, spôsob sedenia pred digitálnymi zariadeniami a podobne.

Problémom je „nadužívanie“ modrého svetla

Nepodarilo sa dokázať, že by modré svetlo ako také poškodzovalo zrak, hoci odborníci upozorňujú na to, že detské oči sú v tomto smere citlivejšie. Našim očiam však škodí jeho „nadužívanie“, čiže dlhodobé vystavovanie sa modrému svetlu. Modré svetlo cez deň neškodí, ale dve-tri hodiny pred spaním by sa mal človek pozerať skôr do teplého žltého svetla, aké má zapadajúce slnko, plameň sviečky a podobne. Už sa vyrábajú aj LED žiarovky s odfiltrovaným modrým svetlom – a tie sú večer v poriadku. Určite sa však neodporúča hľadieť ešte tesne pred zaspávaním do mobilného telefónu či do noci pozerať televíziu – najmä ak má človek problémy s nespavosťou. Radšej by mal pri nočnej lampe so žltým svetlom chvíľu čítať knihu.

Čo možno urobiť v rámci preventívnych opatrení?

  • Počas práce s počítačom si robte prestávky. Existujú odporúčania 20–20–20, čo znamená každých dvadsať minút si urobiť aspoň dvadsaťsekundovú prestávku od pozerania na displej a zahľadieť sa na vzdialenejší objekt (aspoň 20 metrov od vás). Toto je však pomerne ťažké si ustrážiť, jednoduchšie bude pravidlo každú hodinu sa postaviť od počítača a chvíľu robiť niečo iné (nepozerať sa však do mobilu). Oddýchnu si nielen oči, ale aj mozog, chrbtica a aktivujú sa svaly na nohách a žilové chlopne.
  • Môžete si zaobstarať špeciálny monitor s tzv. low blue light technológiou. Je to technológia, ktorá znižuje prienik modrého svetla a znižuje tak únavu očí. Takúto technológiu už ponúka viacero značiek.
  • Lacnejšou alternatívou je špeciálna fólia, ktorú je možné nalepiť na digitálne zariadenie, a takisto aplikácia, ktorá prispôsobuje jas monitora a eliminuje tak žiarenie. Občas však môže skresľovať farby, na čo by si mali dať pozor grafickí dizajnéri, tvorcovia filmov a podobne.
  • Dnešné „chytré smartfóny“ po nastavení konkrétnej hodiny automaticky prepnú na pozadie s iným ako modrým podsvietením. Máte zapnutú túto funkciu na svojom mobilnom zariadení?
  • Optiky siete FOKUS ponúka špeciálne počítačové okuliare so šošovkami tónovanými do žlta, ktoré čiastočne zlepšujú kontrast a sú vybavené antireflexnou úpravou schopnou odrážať časť modrého svetla. Sú vhodné pre ľudí s dioptriami aj bez nich. Uvedená kombinácia chráni oči pri dlhodobom (viac ako 3 hodiny denne) vystavení zraku žiareniu z monitorov digitálnych zariadení a znižuje únavu očí.

Svetelné znečistenie je v súčasnosti veľmi vysoké. Máme pouličné osvetlenie, v noci veľa digitálnej reklamy, zasvietené ostávajú aj mnohé obchody ako prevencia možného vlámania. Už sme otupení, ako hľadíme do počítačov, mobilov a televízorov. Staré perzské príslovie hovorí, že hviezdy je vidno až keď je tma. Dnes je už luxusom byť v tichu, v tme, v pokoji sám so sebou. Tma môže liečiť, podľa niektorých názorov je prevenciou pred problémami dnešnej doby, ako sú stres a vyhorenie a súvisiacimi tráviacimi problémami, ekzémami či dokonca rakovinou.

Výhody, ktoré prinášajú okuliarové šošovky filtrujúce modré svetlo

  1. Studené svetlo z monitorov a žiariviek je príjemnejšie pri pohľade cez okuliare filtrujúce modré svetlo. Majú jemný žltý nádych cca 10 %.
  2. Filtrovaním modrého svetla sa zlepší kontrast a oči nie sú tak namáhané, neunavia sa ani pri celodennej práci s počítačom.
  3. Reguluje sa tvorba hormónu melatonínu, a teda sú prevenciou proti nespavosti.
  4. Zákazníci optiky v rámci spätnej väzby tvrdia, že pri používaní šošoviek filtrujúcich modré svetlo nepociťujú únavu a príjemne sa im pozerá aj na studené farby monitorov.
chyba