Osteoporóza: Choroba bez príznakov, ktorá ohrozuje život

Mnohí o nej netušia, kým ich neprekvapí náhla zlomenina končatín, bedra či stavca. Navyše po nevinnom páde. Úbytok kostnej hmoty nebolí. Osteoporóza je choroba kostného tkaniva, ktorá sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kostí.

13.02.2022 06:00
chrbtica, stavec, lámanie, osteoporóza Foto:
Následky osteoporózy sú skutočne veľké. Veľmi závažné môžu byť aj následky osteoporotických zlomenín.
debata

Kosti sú oslabené a ľahko sa lámu. Choroba však vyvoláva aj ďalšie ťažkosti, napríklad akútnu a chronickú bolesť, problémy s dýchaním, reflux a iné zažívacie problémy, zakrivenie chrbta, pokles hmotnosti, vyklenutie brucha, depresiu, chirurgické komplikácie, dokonca aj zvýšenú úmrtnosť.

Následky osteoporózy sú skutočne veľké. Veľmi závažné môžu byť aj následky osteoporotických zlomenín.

Osteoporóza sa nazýva aj tichou epidémiou. Je to preto, že nemá príznaky. Tým prvým býva často až zlomenina. Častejšie sa vyskytuje u žien, no neobchádza ani mužov. Je to ochorenie najmä starších ľudí, ale spozornieť by mali aj ženy v postmenopauzálnom období. Dobrou správou je, že pri včasnej a správnej diagnostike sa dá osteoporóza stabilizovať a dá sa s ňou viesť normálny život.

„V prvých fázach pacient nevie o tom, že trpí na toto ochorenie, a teda že má zvýšenú náchylnosť na zlomeniny. Často sa osteoporóza diagnostikuje až pri prvej zlomenine. A tá už môže zmeniť kvalitu života. Spôsobuje bolesť, stratu nezávislosti a rôzne zdravotné postihnutia,“ hovorí Soňa Tomková, vedúca lekárka Osteocentra a prednostka internej kliniky Nemocnice Košice-Šaca.

Pri ťažkej osteoporóze nemusí ísť už len o bolesť pri zlomenine. „Pri mnohých zlomeninách stavca majú pacienti aj problémy s dýchaním či so zažívaním. Zlomenina a s ňou spojené problémy so sebou prinášajú aj psychickú záťaž, ktorá môže prerásť až do depresie. Následkami osteoporotických zlomenín sú teda dlhodobé zdravotné postihnutie a strata nezávislosti. Najmä v staršom veku sa znižuje kvalita života. Až 53 percent pacientov potrebuje pomoc dostať sa na miesto mimo pešej vzdialenosti, 62 percent nie je schopných vykonávať bežné domáce práce, 64 percent nedokáže ísť bez pomoci na toaletu a 42 percent nevie bez pomoci nakupovať,“ uviedla doktorka Tomková.

Niekoľko faktov o osteoporóze

  • Osteoporóza je stav, pri ktorom znížená kvalita, množstvo a sila kostí zvyšujú riziko zlomeniny.
  • Celosvetovo každá tretia žena a každý piaty muž starší ako 50 rokov sú postihnutí zlomeninou kostí v dôsledku osteoporózy.
  • Je to vážny stav, ktorý sa však dá liečiť.
  • Zlomenina v staršom veku, ktorú možno diagnostikovať ako osteoporotickú, je možným signálom toho, že budú nasledovať ďalšie zlomeniny. Všeobecný alebo odborný lekár by mal takého pacienta poslať na vyšetrenie hustoty kostí. Aj samotný pacient môže o takéto vyšetrenie požiadať.
  • Správnou životosprávou a stravovaním sa dá osteoporóze predchádzať.
  • Včasná diagnóza znamená, že liečba môže byť účinnejšia. V tejto súvislosti sa odporúča neignorovať bolesti chrbtice.
  • Ak ste si pri páde z nízkej výšky alebo po páde v stoji zlomili akúkoľvek kosť (napríklad zápästie), môže to byť signálom prítomnosti osteoporózy.
  • Požiadajte lekára o vyšetrenie – aj jedna zlomená kosť je varovaním pred ďalšími zlomeninami.

Celosvetovo každá tretia žena a každý piaty muž starší ako 50 rokov sú postihnutí zlomeninou kostí v dôsledku osteoporózy. Je to vážny stav, ktorý sa však dá liečiť. Zlomenina v staršom veku, ktorú možno diagnostikovať ako osteoporotickú, je signálom, že budú nasledovať ďalšie. Všeobecný alebo odborný lekár by mal takého pacienta poslať na vyšetrenie hustoty kostí. Aj samotný pacient môže o takéto vyšetrenie požiadať.

Denzinometria je najpresnejšia neinvazívna diagnostická metóda na stanovenie minerálnej hustoty kostí (BMD). Meria kostnú hustotu v oblasti chrbtice a krčka stehennej kosti a na základe toho sa stanoví tzv. T-skóre, teda index toho, akú má pacient kosť v porovnaní s mladým zdravým jedincom. Výsledky sa analyzujú spolu s laboratórnymi testami a anamnézou pacienta, na základe čoho sa osteoporóza potvrdí alebo vylúči.

„Na Slovensku máme dostatok denzinometrických prístrojov aj vysokú dostupnosť terapeutických modalít s adekvátnou spoluúčasťou úhrady zdravotnými poisťovňami. Disponujeme aj dostatočnou sieťou osteocentier. Napriek tomu je osteoporóza stále poddiagnistikovaná a podliečená. Nelieči sa dostatok pacientov a rastie nám počet zlomenín, najmä tých najvážnejších,“ dodala doktorka Soňa Tomková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #prevencia #liečba #osteoporóza #zdravie a prevencia #denzitometria