Pľúcne ambulancie sú otvorené. Potlačte strach a zastavte tak progresiu svojho ochorenia

Žijeme v netradičnej dobe, v ktorej ako keby existoval iba covid. A pre strach z neho zabúdame na iné, tiež nebezpečné ochorenia. Jedným z nich je chronické obštrukčné ochorenie pľúc (CHOCHP). Ide o nevyliečiteľné, ale liečiteľné, aj keď progredujúce ochorenie. Ak sa zachytí včas, pacient môže viesť pomerne normálny život. O aktuálnej situácii hovorí MUDr. Marta Hájková, CSc., pneumologička z nemocnice Ružinov v Bratislave.

26.02.2022 06:00
MUDr. Marta Hájková Foto: ,
MUDr. Marta Hájková.
debata

Je pravda, že pacienti s CHOCHP vás teraz navštevujú menej?

Nielen pacienti s CHOCHP, ale aj ľudia s inými pľúcnymi ochoreniami k nám chodia menej. Je to spôsobené jednak tým, že dopoludnia, keď boli zvyknutí chodiť na kontroly, sa venujeme pacientom s covidom a až potom prichádzajú na rad bežní pacienti. Navyše majú strach, že by sa mohli nakaziť koronavírusom, a tak svoju liečbu odkladajú na neskôr. Ďalším problémom je, že noví pacienti potrebujú výmenný lístok od praktického lekára a aj existujúci musia prísť po určitom čase, väčšinou po pol roku, na kontrolu, na základe čoho dostanú odporúčanie na lieky, ktoré im môže predpisovať aj praktický lekár. A tu narážame sa zásadný problém, pretože k výmenným lístkom sa dá v súčasnej dobe dostať len veľmi ťažko.

Pacienti sa boja, a tak hľadajú dôvody, prečo nejsť k lekárovi. Aké toto môže mať dôsledky?

Dosah to môže mať taký, že pacienti nebudú užívať svoju liečbu, a pritom tá jediná dokáže zastabilizovať a udržať ich pľúcne funkcie a kvalitu života. Zlou správou preto je, že po skončení epidémie k nám začnú chodiť pacienti v neskorých štádiách, keď im už budeme musieť nastaviť kyslíkovú liečbu. Toto sú prípady, keď sa už komplikácie nabaľujú tak, že môže prísť k úmrtiu pacienta.

V týchto štádiách už dochádza k respiračnému aj kardiálnemu zlyhaniu, keďže pri CHOCHP dochádza k preťaženiu pravého srdca. Už druhá vlna covidu nám ukázala, že orientovať sa len na covid pacientov je veľmi krátkozraké a nebezpečné. Aj preto chcem apelovať na ľudí, ktorí majú tri základné príznaky CHOCHP, a to zhoršovanie dýchavice, znižovanie tolerancie námahy a kašeľ s veľkým množstvom vykašľaného hlienu, aby išli za svojím praktickým lekárom a trvali na vyšetrení u pneumológa. Tieto príznaky nie sú v poriadku, nesúvisia s vekom, počasím a ani s covidom.

Aké sú základné rozdiely medzi ochorením COVID-19 a CHOCHP?

Ľahkú formu ochorenia covid sprevádza zapálené hrdlo, zvýšená teplota, nádcha a pacient nepotrebuje špeciálnu liečbu. Ak sa však budeme rozprávať o pacientoch s ťažšou a ťažkou formou, tak tam sa pridružujú vysoké teploty a najmä progredujúca dýchavica. Pri CHOCHP nemá dýchavica taký veľký progres a má dlhodobejší vývoj. Ide pritom najmä o pacientov nad 55 rokov, pretože toto je vek, keď sa začína choroba objavovať. Keď už pacient príde, vieme vyhodnotiť, či ide o akútny stav, alebo je to niečo, čo trvá dlhodobejšie.

Je možné, že covid zhorší pacientom s CHOCHP stav a, naopak, môže covid naštartovať CHOCHP?

Pacient s CHOCHP má limitované pľúcne funkcie. Samotné prekonanie covidu aj s pridruženým obojstranným zápalom pľúc zanecháva veľké stopy na pľúcach, takže áno, toto ochorenie môže zhoršiť CHOCHP. Pokiaľ ide o starších pacientov, ktorí prekonali covid, tak u viacerých sa vyvinie CHOCHP, pretože ich pľúcne funkcie sa napriek komplexnej liečbe nezlepšujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chronická obštrukčná choroba pľúc #pľúca #dýchanie #pneumológ #pneumológia