Až 85 percent dospelých zanedbáva dentálnu hygienu

Zuby sú fascinujúcou časťou ľudského tela. Málokedy si to však uvedomujeme. Až kým nezačnú bolieť alebo o ne neprídeme. Vedeli ste napríklad, že jedna z troch základných štruktúr zuba – zubná sklovina – je najtvrdšie tkanivo v ľudskom tele? Tak ako je na Zemi najtvrdší diamant, tak je v ľudskom organizme najtvrdšia práve táto časť zuba.

16.02.2022 06:00
zubar zuby matka a dieta Foto:
debata

Lenže tak ako o diamant alebo nejakú vzácnosť sa o ne v žiadnom prípade nestaráme. Zubné ambulancie totiž podľa Národného centra zdravotníckych informácií vykonali v roku 2020 najnižší počet preventívnych prehliadok za posledných päť rokov. „Preventívnu prehliadku u zubného lekára absolvovalo len 41 percent pacientov, pričom následné ošetrenie chrupu po prehliadke bolo potrebné až u 66 % z nich,“ uviedla hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Alžbeta Sivá.

„Medziročný pokles počtu preventívnych prehliadok, ako aj celkový pokles návštevnosti v zubných ambulanciách bol ovplyvnený opatreniami súvisiacimi s prevenciou proti šíreniu covidu,“ dodala. Zubné ambulancie pritom evidovali 5 090 591 pacientov a nahlásili 5 365 148 návštev. Podľa Sivej medziročne poklesla návštevnosť až o 18,05 %.

Ďalšou nedobrou správou je, že až 85 percent dospelých zanedbáva pravidelnú dentálnu hygienu. Ide pritom o najúčinnejší spôsob, ako predísť zubnému kazu, a pacient sa tak môže vyhnúť nepríjemnému a bolestivému sedeniu v kresle zubára. Odborne vyčistený chrup je menej náchylný na tvorbu zubného kazu a viaceré zubné ochorenia.

Správnym čistením zubov môžeme zabrániť viacerým zubným ochoreniam. Dôležitá je nielen starostlivosť o zuby doma, ale aj návšteva u špecialistu na dentálnu hygienu. „Stav ústnej dutiny pritom ovplyvňuje celkové zdravie človeka. Ak sa nedostatočne staráme o ústnu hygienu, môžeme podporiť vznik ochorení, akými sú cukrovka či infarkt myokardu, ktoré citlivo reagujú na akúkoľvek infekciu v tele,“ zdôrazňuje doktorka Beata Havelková, podpredsedníčka predstavenstva VšZP. Na dentálnu hygienu preto dospelým odporúča chodiť dvakrát ročne.

Video
Najhoršia bolesť v ústach, aká existuje? Ako bolí odumierajúci zub? Čo ďalej?

S dôslednou dentálnou hygienou je potrebné začať čo najskôr, a to už u detí, aby si vypestovali správne návyky a vyhli sa neskorším stomatologickým ťažkostiam. „Podľa našich dát až päť percent poistencov mladších ako päť rokov už malo ošetrený zubný kaz. Rodičia by preto nemali podceňovať preventívne prehliadky svojich ratolestí už od prvých mliečnych zubov, pretože zohrávajú kľúčovú úlohu pri správnom vývoji čeľuste. Ich predčasné vypadávanie či kazivosť v dôsledku zlej hygieny vedú k zlému usporiadaniu trvalého chrupu, k rôznym anomáliám zhryzu a následne k liečbe u čeľustného ortopéda,“ upozorňuje doktorka Havelková.

Dospelí majú nárok na zubnú prehliadku raz ročne a tehotné ženy dvakrát počas tehotenstva, pričom k zubárovi chodia častejšie ženy ako muži. „Poistenci by nemali zanedbávať preventívnu zubnú prehliadku, pretože okrem kazov dokáže odhaliť aj závažné ochorenie, akým je orálny karcinóm. Zubár pri preventívnej prehliadke sleduje nielen stav zubov, ale aj iné štruktúry ústnej dutiny, ako sú jazyk, podnebie, pery či hltan, a môže tak v niektorých prípadoch pacientom zachrániť život,“ dodala Beata Havelková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zub #zubný kaz #zubná sklovina #prevencia zubného kazu