Kliešť: Nepríjemný suvenír si môže dieťa priniesť zo škôlky aj z parku

Les či výlety vo voľnej prírode nie sú jediné miesta, kde sa naše deti môžu stretnúť s kliešťom. V posledných rokoch sa tieto miniatúrne parazity dajú nájsť aj v mestách.

03.03.2022 00:00
Pfizer, PR, nepouzivat Foto:

Riziko tak môžu predstavovať napríklad aj školské ihriská či mestské parky. Kliešte striehnu na listoch, steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov a potenciálne nebezpečné sú tak aj trávnaté plochy, vrátane tých pri vlastnom dome.

,,Riziko predstavuje najmä kliešť obyčajný, ktorý začína byť aktívny pri 5 °C. Preto ho za ideálne vlhkého počasia môžeme nájsť už v marci až do októbra. Kliešte žijú predovšetkým na okrajoch zmiešaných listnatých a ihličnatých lesov. V ostatných rokoch pozorujeme pravdepodobne v dôsledku klimatických zmien posun kliešťov na sever a do vyšších nadmorských výšok. Kliešte tak možno nájsť nielen v oblasti lesných porastov, ale aj v mestských parkoch a horských oblastiach," hovorí MUDr. Jana Kerlik z Oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica.

Ak teda máte vlastnú záhradu, najlepší spôsob ako sa infekcie nakazeným kliešťom vyhnúť je starostlivosť o ňu. Trávnik preto koste nakrátko a pokosenú trávu nenechávajte na zemi.

Aj keď môže kliešť na pohľad pôsobiť neškodne, opak je pravdou. Je prenášačom primárne dvoch závažných ochorení – lymskej boreliózy a kliešťovej encefalitídy. Tieto dve ochorenia síce majú spoločného pôvodcu, no odlišujú sa príznakmi a najmä vplyvom na zdravie človeka.

Borelióza je infekčné ochorenie vyvolané baktériou Borrelia burgdorferi. Proti tomuto ochoreniu neexistuje vakcína, ale dá sa liečiť antibiotikami.

Na kliešťovú encefalitídu (KE) naopak liek neexistuje, existuje však možnosť prevencie vo forme očkovania. Ochorenie, ktoré postihuje mozgové blany a vyvoláva ich zápal, môže mať celoživotné následky neurologického a psychologického charakteru pre deti i dospelých.

Deti ju znášajú lepšie

V Európe pripadá na deti priemerne 10 až 20 percent všetkých prípadov kliešťovej encefalitídy, čo približne zodpovedá proporcii chorých detí na Slovensku. Priebeh kliešťovej encelafitídy býva u detí síce miernejší než u dospelých, symptómy sú však často nejasné a nešpecifické. ,,Všeobecne malé deti majú zvyčajne miernejší priebeh ochorenia, u dospelých býva priebeh ochorenia závažnejší. Tak ako pri každom ochorení dôležitá je imunita jednotlivca," hovorí epidemiologička Jana Kerlik.

V prvej fáze ochorenia možno očakávať teploty, únavu, spavosť či bolesti hlavy, v druhej fáze ochorenia bolí až 95 percent nakazených detí hlava, svaly a sú unavené. U väčšiny detí (75 %) sa prejavia aj vysoké horúčky nad 39,5 ℃ a približne polovica nakazených detí aj zvracia, čo potvrdzuje aj doktorka Martina Ličková z Biomedicínskeho centra SAV: „U detí sa vyskytujú častejšie nevoľnosti a vracanie, zatiaľ čo u dospelých prevládajú neurologické prejavy ochorenia. Trvalé následky po prekonaní kliešťovej encefalitídy sú u dospelých častejšie ako u detí.“ Napriek tomu u takmer dvoch tretín pozorovaných nakazených detí vo veku 2 až 7 rokov vyskytli dlhodobé následky neurologického a psychologického charakteru bez ohľadu na závažnosť priebehu ich ochorenia.

Odpoveď je prevencia

Pred kliešťovou encefalitídou či lymskou boreliózou ochránime seba a svoje deti najlepšie tak, že minimalizujeme možnosť stretu s nakazeným kliešťom. Odporúča sa preto vyhýbať sa kliešťami osídleným oblastiam, neupraveným trávnatým porastom aj v blízkosti obydlí a tiež používanie ochranných prípravkov ‒ repelentov proti hmyzu. Vo všeobecnosti pomáha aj nosenie svetlého oblečenia s dlhými rukávmi a tiež dlhých nohavíc.

Po každom návrate z prírody domov nezabúdajte ani na dôkladné prehliadky celého tela. U detí sa 75 percent kliešťov nachádza na hlave, a to najmä pre ich nižší vzrast.

Keď už kliešťa na vlastnom tele alebo tele dieťaťa nájdete, odporúča sa jeho okamžité vybratie, aby sa zabránilo vzniku infekcie. Čím dlhšie je kliešť na tele prisatý, tým väčšie je riziko nákazy. Keďže vírus kliešťovej encefalitídy sa prenáša už v priebehu niekoľkých minút po prisatí kliešťa je možné, že ani včasné vybratie kliešťa nákaze nezabráni. Práve preto je najúčinnejšou prevenciou očkovanie, ktoré je možné už pre deti od 1 roka. So správnym načasovaním očkovania si už v súčasnosti veľkú hlavu robiť nemusíte. Kliešte začínajú svoju aktivitu už pri teplote 5°C a vplyvom globálneho otepľovania sú často aktívne i počas zimných mesiacov, ak teplota neklesne pod túto hranicu. Očkovanie sa preto realizuje po celý rok.

PP-TCV-SVK-0010, schválené marec 2022

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba