Skleróza multiplex: Choroba sa objaví bez varovania a bez typických príznakov

Zhoršené videnie, slabosť, únava, strata kontroly nad niektorými časťami tela. To sú len niektoré z množstva príznakov, ktorými sa môže jedno z najčastejších ochorení centrálneho nervového systému prejavovať.

07.03.2022 06:00
skleróza multiplex, človek, nervová sustava Foto:
V súčasnosti neexistuje diagnostický test, ktorý by dokázal spoľahlivo určiť príznaky ochorenia.
debata (1)

Prichádza bez varovania, jeho prvé prejavy sa objavia a niekedy aj na dlhší čas zmiznú. Raz je to jeden príznak, inokedy iný. Dôležitá je pri ňom včasná diagnostika a nasadenie liečby.

Skleróza multiplex postihuje trikrát častejšie ženy ako mužov. Najčastejšie sa prejavuje medzi 20. až 40. rokom života, teda v najproduktív­nejšom veku. Na Slovensku je diagnostikovaných takmer 20-tisíc pacientov, u mnohých však ochorenie nie je odhalené. Presný dôvod prepuknutia choroby nie je známy, no odborníci predpokladajú, že 30 % tvorí genetická predispozícia, zvyšok vonkajšie faktory.

„Skleróza multiplex sa prejavuje v začiatkoch veľmi nenápadne, čo vedie k bagatelizovaniu príznakov. Sú však typické príznaky, ktoré by sa nemali ignorovať, a ich pôvod by sa mal intenzívne riešiť. Napríklad rapídne zhoršenie videnia, tŕpnutie, oslabenie končatín, strata rovnováhy či ťažkosti s močením. Ak podobné príznaky človek spozoruje, mal by navštíviť svojho neurológa,“ konštatoval profesor Ľubomír Lisý z Neurologickej kliniky UNB Ružinov.

"Začalo sa to tŕpnutím ruky. Po niekoľkých dňoch som sa cítil celkom dobre. Potom sa brnenie opakovalo. Šiel som k lekárovi, ten mi dal odporučenie k neurológovi. Odtiaľ som putoval na rôzne vyšetrenia, nie však na magnetickú rezonanciu. Napokon neurológ skonštatoval, že je to Menierova choroba. Predpísal mi lieky, chvíľu mi bolo dobre, neskôr sa brnenie objavilo opäť. K nemu sa pridalo aj dvojité videnie a neprekonateľná únava. To bolo pred dvomi rokmi. Opakované návštevy lekárov nikam neviedli, cítil som sa ako hypochonder,“ hovorí 29–ročný Tomáš o prvých príznakoch ochorenia.

„Raz som sa cítil lepšie, inokedy horšie. V práci som toho mal veľa, únavu, poruchy spánku, ale aj dvojité videnie som pripisoval prepracovanosti a stresu. Je pravda, že sa mi k lekárom po predchádzajúcich skúsenostiach veľmi ísť nechcelo,“ rozpráva.

„V júni minulého roku mi zomrel dedko, jeho smrť na mňa veľmi doľahla. A zhoršil sa aj môj zdravotný stav. K dvojitému videniu a tŕpnutiu polovice tela sa pridali aj nekoordinované pohyby. Pre lekára, ku ktorému som zašiel, ani toto nebol dostatočný dôvod, aby ma poslal na ďalšie vyšetrenia. Začal som zháňať informácie na internete a nakontaktoval som sa na neurológa v Nových Zámkoch. A začal sa rýchly kolotoč vyšetrení – magnetická rezonancia aj odobratie likvoru. A po krátkom čase som si vypočul diagnózu: skleróza multiplex. Priznám sa, v tom momente mi odľahlo. Znie to čudne, ale je to tak. Viem, že mám vážne ochorenie, ale keď bolo jasné, že nemám napríklad mozgový nádor, skutočne som bol šťastný,“ vraví Tomáš.

V nemocnici pobudol niekoľko dní, cíti sa dobre, pracuje. Teraz čaká na liečbu. Mal šťastie, zdravotná poisťovňa mu schválila tú najmodernejšiu.

Podľa profesora Lisého je dôležité zvýšiť mieru povedomia o chorobe aj medzi lekármi, aby sa diagnostika zbytočne neodďaľovala. „Tak ako aj pri mnohých iných ochoreniach, aj tu platí, že čím skôr sa pacient začne liečiť, tým má väčšiu nádej, že sa priebeh ochorenia podarí zvládnuť.

Oneskorené nasadenie liečby zvyšuje riziko trvalého hendikepu pre pacienta na celý život,“ dodal profesor Lisý.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #zdravie #skleróza multiplex #centrálny nervový systém