Máte radi ovčie a kozie výrobky?

Kozie či ovčie mliečne výrobky sú veľmi výživné a komplexné potraviny.

30.03.2022 00:00
Pfizer, PR, nepouzivat Foto:

Obsahujú esenciálne, teda základné aminokyseliny, ktoré si naše telo nevie samo vytvoriť. Na ich príjem sme teda odkázaní iba zo stravy. Ich ďalšími zložkami sú tuk a mliečny cukor, ktoré sú pre nás zdrojom energie. Mlieko a mliečne výrobky sú bohatým zdrojom vápnika, bryndza napríklad aj zdrojom probiotík.

Existuje však aj riziko

Aj keď sú bryndza či syry nepochybne zdravé, s konzumáciou nepasterizovaných mliečnych výrobkov, najmä kozieho a ovčieho pôvodu, môže byť spojené riziko nákazy vírusom kliešťovej encefalitídy.

Nákaze sú vystavené najmä kozy, prípadne ovce a aj kravy. Zvieratá nemajú zvláštne klinické príznaky, vírus sa však krvou dostáva do mlieka, kde pretrváva dlhšie ako v ich krvi. Mliekom sa začne vylučovať na druhý až tretí deň po nakazení zvieraťa. Vírus zostáva stabilný relatívne dlhú dobu v rôznych mliečnych výrobkoch, ako sú jogurty, syry a maslo.

,,Slovensko hlási každoročne v rámci Európy najviac epidémií alimentárnej, teda potravinovej kliešťovej encefalitídy. Súvisí to aj s obľubou salašníckych výrobkov a s konzumáciou mliečnych výrobkov kozieho pôvodu, ktoré majú nepochybne zdravotné benefity," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Dá sa jej predísť

Eliminovať riziko alimentárnej nákazy je pomerne jednoduché. Spočíva v konzumovaní výlučne tepelne upraveného mlieka a výrobkov z neho pripravených. Vhodnosť inaktivácie vírusu kliešťovej encefalitídy v teplom mlieku, resp. Pasterizáciou, sa dokázala koncom 50. a začiatkom 60. rokov. Chladnička vírusu neuškodí, práve naopak. Pri teplote v chladničke (4 – 8 °C) si zachováva svoju plnú silu.

„Vírus sa zničí pri 65 stupňoch Celzia. Stačí preto mlieko prevariť alebo povariť desať minút pri 70-stupňovej teplote a môžete ho bez obáv vypiť. Aj syry a ostatné mliečne výrobky však treba tepelne spracovať. Ak sa nepasterizovaných produktov nechcete vzdať, je rozumné dať sa zaočkovať,“ povedala profesorka Zuzana Krištúfková, predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.

PP-TCV-SVK-0019, schválené marec 2022

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba