Slováci, nenakupujte jódové tablety. Je to nebezpečné a zbytočné

Záujem o jód prudko vzrástol na konci februára, keď z lekární na istý čas zmizli jódové tablety. Ľudia ich vykúpili pod vplyvom ruskej hrozby s aktiváciou jadrových zbraní v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

19.04.2022 06:00
debata (2)

Nákupy jódu napríklad na webe MojaLekáreň.sk po tejto správe vzrástli dvadsaťnádobne. Záujem síce po dvoch týždňoch opadol, no napriek tomu zákazníci aktuálne nakupujú stále dvojnásobne viac prípravkov s jódom ako na začiatku tohto roka.

Prevencia jódom proti radiácii je nebezpečná hlavne pre deti a nenarodené bábätká, nežiaduce účinky môžu ohroziť tiež ľudí s poruchou štítnej žľazy a tých, ktorí by používali jodid draselný opakovane a užili by vyššie dávky, ako sú odporúčané.

ruske kolo v Cernobyle Čítajte aj Sprievodca turistov po miestach jadrovej katastrofy: Rád chodím do Černobyľa v novembri

Jód (jodid draselný) ako ochrana proti radiácii sa účelovo používa iba do určitého okruhu km od miesta výbuchu jadrového nešťastia, a to v priebehu pár hodín pred a do približne 24 hodín po jadrovom výbuchu. Odporúčanie, kedy nasadiť jódové tablety a ich dávkovanie ľudom v zasiahnutých oblastiach, riadi centrálna odborná autorita. Pre ostatných je preventívne užívanie bez odporúčania štátnej autority alebo lekárne nebezpečné. Jódové tablety sa na liečbu podávajú iba pacientom s diagnostikovanou poruchou štítnej žľazy na základe predpisu lekára.

„Odporúčaná denná dávka jódu je 150 mikrogramov. Rozhodne nie je vhodné ju prekračovať. Nadbytok jódu môže viesť k patologicky zvýšenej činnosti štítnej žľazy, ku tzv. hypertyreóze. Tá sa prejavuje teplou spotenou kožou, vypadávaním vlasov, zvýšenou únavou, chudnutím, trasom, nepokojom, úzkosťou a poruchami činnosti srdca,“ hovorí Mgr. Pavla Horáková, ktorá má v spomínanej internetovej lekárni na starosti poradenskú službu pre pacientov. Dodáva, že prevencia pred radiáciou nemá zmysel. „Jediná ochrana je správny bunker s funkčnou čističkou vzduchu a vody,“ dodáva.

Naše telo však určité množstvo jódu potrebuje, ako teda jód bezpečne získať? Jód je zastúpený v mnohých potravinách, ktoré bežne konzumujeme: v rybách, morských plodoch a morských riasach, tiež v mäse a mlieku voľne chovaného dobytka. Pridáva sa do kuchynskej soli, preto sa odporúča kupovať výlučne jodidovanú soľ.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #radiácia #jód #jódové tablety #jodidovaná soľ