Kliešte už žijú aj na horách. Pozrite si mapu ich výskytu!

To, že kliešťa sa na horách obávať nemusíme, je už dávno vyvrátený mýtus. Klimatické zmeny majú nepochybne vplyv na zmeny v rozšírení kliešťov aj na Slovensku.

02.06.2022 00:00
pfizer, pr, nepouzivat Foto:

Nakoľko tieto parazity nemajú v láske sucho a vyššie teploty, zaznamenáva sa ich posun na sever krajiny a do vyššie položených oblastí. Kým v 50-tych až 80-tych rokoch minulého storočia bola horná hranica výskytu kliešťa okolo 800 metrov nad morom, dnes ho bežne nájdeme aj vo výške 1000 metrov, ojedinele na južných svahoch do 1200 až 1400 metrov. Navyše začínajú byť vplyvom globálneho otepľovania aktívne už pri teplote 5 °C, na svojho hostiteľa tak môžu striehnuť aj počas zimných mesiacov.

pfizer, mapa, pr, nepouzivat

Endemické oblasti Slovenska

Na prevenciu a opatrnosť je dobré myslieť pri každej vychádzke do prírody. Iste, nie všetky kliešte sú infekčné. Väčšinou, ak si aj na tele nejakého aj nájdete, po jeho odstránení sa nič nedeje.

Infikované kliešte aj za hranicami

Aj keď pandémia stále trvá, opatrenia sa uvoľňujú a cestovanie je opäť bežné. Pred infikovanými kliešťami sa však neschováme ani za hranicami Slovenska. Nakoľko sa blížia letné dovolenky, netreba zabudnúť, že v Európe je možné nakaziť sa vírusom KE v 27 krajinách. Čo ste možno nevedeli, Česká republika je krajinou s najvyšším počtom prípadov kliešťovej encefalitídy v celej Európskej únii.

Endemické oblasti nájdeme aj vo Švajčiarsku, severovýchodnom Francúzsku a severnom Taliansku, ale aj v Holandsku a Belgicku. A čo ste možno nevedeli, Česká republika je krajinou s najvyšším počtom prípadov kliešťovej encefalitídy v celej Európskej únii.

Vyzerá to tak, že pred kliešťami nie sme v bezpečí už takmer nikde. Preto nezabúdajme na prevenciu. Tou sú repelenty či vhodné oblečenie a po návrate domov dôsledná kontrola celého tela. A v neposlednom rade aj očkovanie. „Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde je možné celoročne, aj keď ideálne je s ním začať v zime pred sezónnou aktivitou kliešťov," informovala doktorka Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Vďaka prevencii, ku ktorej patrí aj očkovanie, si tak z výletu či dovolenky prinesieme len krásne zážitky a nie nepríjemný suvenír v podobe závažného vírusového ochorenia.

PP-TCV-SVK-0032, schválené apríl 2022

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba