Pokračovanie článku: Desatoro prevencie inkontinencie. Čo vieme ovplyvniť?

6. Buďte aktívny, ale s mierou

Pravidelná, ale nie príliš náročná aktivita prispieva k prevencii zápchy, a tým pádom aj močovej inkontinencie. Okrem posilňovania svalstva panvového dna je vhodná aj chôdza, ideálne aspoň 30 minút denne. Vhodné sú aj aktivity ako joga alebo plávanie. Dôležité je, aby aktivity boli primerané a nie príliš zaťažujúce.

7. Cvičte doma, aj kým čakáte na autobus

Pravidelné cvičenie a posilňovanie svalov panvového dna pozostáva z jednoduchých cvikov, ktoré každý zvládne aj doma alebo kdekoľvek sa práve nachádza. Základom je vedieť zaťať svaly panvového dna. Ktoré to sú, to najlepšie zistíte, keď sa na toalete pokúsite zastaviť prúd moču. Svaly, ktoré pritom zapojíte, sú presne tie, na ktoré sa treba zamerať. Najprv svaly zatnite a vydržte tak zhruba dve sekundy. Pri ich stiahnutí by ste mali cítiť mierny pohyb smerom do brucha. Čas postupne predlžujte na desať sekúnd a rovnaký čas vždy oddychujte medzi jednotlivými cvikmi. Cvik opakujte vždy desaťkrát. Popri týchto cvikoch skúšajte zatínať svaly aj vo chvíľach ako je smiech, kašeľ alebo zdvíhanie ťažších vecí.

Vďaka takýmto cvičeniam nielen posilníte svaly, ale získate aj ich stabilitu a lepšie držanie tela. Bonusom je tiež zlepšenie kvality sexuálneho života, na ktorý majú tieto cviky dokázaný vplyv.

8. Buďte obozretný pri nadmernej fyzickej námahe

Kontinuálna námaha, napríklad pri športoch ako gymnastika, kulturistika, basketbal či bojové športy, je tiež považovaná za rizikový faktor pre vznik inkontinencie. Spúšťačom môže byť aj nadmerná fyzická námaha pri práci, napríklad vplyvom zdvíhania ťažkých predmetov. Dokázaný je aj zvýšený výskyt inkontinencie medzi profesiami ako učiteľka alebo vojačka, keďže pri týchto povolaniach nie je často možné dodržiavať pravidelné toaletné návyky.

9. Dbajte na pravidelné vyprázdňovanie

Správne hygienické a toaletné návyky pomáhajú predchádzať nielen močovej inkontinencii, ale aj ďalším ochoreniam. Základným pravidlom je močenie iba vtedy, keď má človek plný močový mechúr. Moč by sa mal nechať prúdiť samovoľne, vlastnou rýchlosťou, teda bez použitia panvového dna na vytlačenie moču. Pri návšteve toalety je tiež dôležitá pravidelnosť, aby sa celkovo upravilo vyprázdňovanie, vrátane stolice. Na vyprázdnenie treba udržiavať dostatočný časový horizont, teda pokojový režim a dohliadať na správne držanie tela: lakte by mali byť opreté o kolená a nohy by ideálne mali byť na stoličke.

10. Ak máte akútne či chronické ochorenie, nehanbite sa začať terapiu včas

Vznik inkontinencie podnecujú časté a opakované infekcie močových ciest. Ak sa tieto infekcie neliečia včas, dochádza k podráždeniu sliznice močových ciest a následne k vzniku inkontinencie.

Inkontinenciu podnecujú aj chronické ochorenia ako cukrovka či astma. Dôležité je začať tieto ochorenia liečiť včas. Práve neskoro kompenzované ochorenia totiž môžu viesť k vzniku močových infekcií a následnej inkontinencii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #samovoľný únik moču #inkontinencia #únik moču