Niekoľko spálení v detstve rovná sa vážne dôsledky v dospelosti. Lekári vyzývajú škôlky, aby zlepšili starostlivosť o pokožku detí

Až polovicu kumulatívnej dávky UV žiarenia človek dostane pred dovŕšením dospelosti. Aj preto vznikol projekt SunSafe kids pre slovenské škôlky, ktorého cieľom je zlepšiť prevenciu kožných nádorov a budovať povedomie o potrebe ochrany pokožky u dieťaťa už od útleho veku.

12.06.2022 06:00
leto, dovolenka, slnko, slnečné okuliare,... Foto:
Poškodzovanie kože sa hromadí, hovorí sa tomu kumulatívny efekt – a koža nezabúda!
debata (2)

„Pokožka má pamäť. Nadmerné vystavovanie sa slnku v detstve môže znamenať zásadný faktor pre vznik rakoviny kože v dospelosti,“ upozorňuje doc. MUDr. Dušan Buchvald, PhD., prezident Slovenskej dermatovenero­logickej spoločnosti.

Detská pokožka je zraniteľnejšia ako pokožka dospelých, aj keď má obrovskú regeneračnú schopnosť. „Je tenšia, čo znamená, že prienik UV lúčov je hlbší, má menej kožného farbiva melanínu (kožného farbiva) a následkom toho nižšiu ochranu pred spálením, menej vyvinuté potné žľazy rovná sa vyššie riziko prehriatia. Je pravdou, že rakovina kože u detí nebýva častá, z celého spektra melanómov sa len 2 % vyskytnú u detí do 18 rokov.“ Platí však tvrdenie, že za neskoršiu rakovinu kože dospelých často do veľkej miery môžu ich rodičia. Preto treba ochranné prípravky (s vyšším SPF) používať tak, aby predovšetkým u detí nedošlo ku začervenaniu (čo je už vlastne spálenie) kože. Dve a viac spálení na slnku v prípade detí zvyšuje riziko vzniku melanómu v dospelosti päťnásobne!

Jednoduchá pomôcka

Vo chvíli, keď je váš tieň menší, ako je vaša postava, vyhľadajte tienisté miesto. Tieň síce UV žiarenie celkom neeliminuje, ale znižuje jeho množstvo, ktoré dopadne na pokožku.

Video
Onkodermatologička v relácii Ide o zdravie: Malígny melanóm mávajú aj tehotné ženy. Čo s tým?

Deti v predškolskom veku (3–6 rokov) trávia vo vonkajšom prostredí, na školských dvoroch a ihriskách, veľkú časť dňa. Rutina, ktorú by si dieťa malo osvojiť, vzniká už v týchto predškolských zariadeniach. Adekvátnu ochranu deťom poskytnú správne návyky, ochranné oblečenie, pokrývka hlavy a uší, krém s UV filtrom, ale aj pobyt v tieni a vhodne zvolené aktivity v exteriéri. Časť z toho môžu ovplyvniť rodičia výberom oblečenia, použitím ochranného krému už ráno pred odchodom do škôlky v letných mesiacoch, pričom dieťaťu nesmú zabudnúť dať pokrývku hlavy (optimálny je klobúčik, ktorý vytvára nielen tieň očiam, ale zakrýva aj ušnice). Pedagógovia v škôlke zas musia vhodne zvoliť aktivity s deťmi v závislosti od aktuálneho počasia, najmä výšky UV indexu a dbať na to, aby sa deti vonku nehrali bez pokrývky hlavy a v horúcich dňoch trávili čas skôr v tieni. Edukáciu možno podporiť hrou na schovávačku v tieni, módnou prehliadkou s dôrazom na ochranné pomôcky (klobúčik, slnečné okuliare, svetlé oblečenie, zakryté ramená…), kreatívnymi dielňami, kde si deti vyrábajú ochranné prvky (napr. klobúky) atď.

Dermatológovia odporúčajú:

Deti do 1 roka: Pri UV indexe vyššom ako 3 nevystavovať deti žiadnemu priamemu slnku.

Deti od 1 roka: Chrániť deti odevom (voľná bavlna, klobúčiky, prípadne okuliare, strieška na kočíku), používať prípravky na ochranu pred UV žiarením s minerálnymi anorganickými filtrami (sú nazývané aj „minerálna clona“, odrážajú UV žiarenie, pričom na pokožke pôsobia ako tisícky malých zrkadielok).

Deti od 3 rokov: Možnosť používať zmiešané moderné sunscreeny.

Deti od 12 rokov: Možnosť používať prípravky s modernými chemickými filtrami. Chemické filtre sú zložité molekuly, ktorých určitá časť je schopná absorbovať UV žiarenie. Dobrú fotostabilitu vykazujú moderné UV filtre (Mexoryl SX, Tinosorb S atď.).

„Čo sa dieťa naučí v škôlke, to si môže zapamätať na celý život. Vychovávatelia by preto mali dbať na voľbu takých aktivít, ktoré podporujú osvojovanie správnych návykov v zmysle ochrany pokožky,“ vysvetľuje Mgr. Silvia Schmidtmayerová, predsedníčka OZ pacientov s dermatologickými malignitami. Do projektu SunSafe kids sa môžu zapojiť všetky škôlky, ak splnia kritériá uvedené na webstránke projektu www.sunsafe.sk.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #rakovina kože #melanóm #ochrana pred slnkom #UV žiarenie #slnečné žiarenie #UV index