Na pôvodcu kvapavky prestávajú účinkovať antibiotiká. Ročne sa nakazí vyše 300 Slovákov

O kvapavke je známe, že sa prenáša takmer výhradne nechráneným pohlavným stykom. Vo svete sa každý rok diagnostikuje 88 miliónov nakazených. Na Slovensku počet nových prípadov ročne kolíše medzi 300-400 prípadmi, pričom toto sexuálne prenosné ochorenie postihuje skôr mladších mužov. Závažným problémom pri liečbe kvapavky však začína byť rezistencia na antibiotiká, čo je odolnosť baktérie na účinnú látku v liečive. Niektoré generácie antibiotík sú už v liečbe neúčinné.

14.06.2022 06:00
sex, láska, objatie Foto:
Žena dostane od nakazeného muža kvapavku s omnoho vyššou pravdepodobnosťou, než muž od ženy.
debata

Kvapavka je infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje baktéria s názvom Neisseria gonorrhoeae. Z tohto názvu sa odvodzuje aj pomenovanie gonokoková infekcia. Táto baktéria obličkovitého tvaru napáda močovo-pohlavný trakt. Našťastie, veľmi rýchlo hynie mimo tela, pretože je veľmi citlivá na vonkajšie vplyvy ako teplota, vlhkosť či koncentrácia kyslíka. Takisto sa nešíri do močového mechúra, ani vyššie do močového ústrojenstva, pretože jej nerobí dobre kyslé pH moču.

Čo sa týka nákazy, za kratší koniec ťahajú ženy, aj keď v roku 2020 bol v SR podiel nakazených mužov 70 %, v roku 2019 to bolo takmer 80 %. Platí totiž, že ak je nakazený muž, prenesie kvapavku na zdravú ženu v 50–60 % prípadov. Ak je však nakazená žena, pravdepodobnosť prenosu nákazy z nej na zdravého muža je len asi 20 %.

Kvapavka je nákaza mladých

Gonokoková infekcia (kvapavka) postihuje skôr mužov a mladších ľudí, aj keď v roku 2020 bol podiel nakazených mužov najnižší (70,5 %) v sledovanom období od roku 2004. Dlhodobo najvyššia vekovo špecifická chorobnosť je vo veku 25 – 34 rokov a 15 – 24 rokov. Chorobnosť žien bola najvyššia vo vekovej kategórii 15 – 24 rokov. V roku 2020 bola kvapavka nahlásená v 312 prípadoch. Vysoký podiel (98,7 % prípadov) tvoria ochorenia diagnostikované po prvýkrát v živote. Do ohrozenej skupiny patria homosexuálni muži. Vo Veľkej Británii dochádza v posledných dvoch desaťročiach ku nárastu novodiagnosti­kovaných infekcií.

(Zdroj: Národné centrum zdravotníckych informácií, časopis Očkování a cestovní medicína)

Infekcia sa prejaví medzi 2. až 6. dňom od nákazy, a to najčastejšie hnisavým zápalom močovej rúry so žltobielym výtokom, pálením a rezaním pri močení. V štvrtine prípadov sú však príznaky len veľmi mierne a prejavujú sa ako ranný výtok v kvapkách (preto názov kvapavka). Ak sa príznaky neliečia, ustupujú priemerne za 21 dní, píše v časopise Očkování a cestovní medicína 1/2022 Petra Macounová z Ústavu epidemiológie a ochrany verejného zdravia v Ostrave. Nasledujú rôzne abscesy (ohraničené hnisavé zápaly), neskôr zápal prostaty, zápal semenných vačkov a jedna z najvážnejších komplikácií kvapavky je zápalové ochorenie postihujúce nadsemeníky (tzv. epididymitída), vedie až ku neplodnosti.

Čo je však veľmi zákerné, vyskytujú sa aj prípady tzv. asymptomatického ochorenia, keď infekčný človek nákazu prenáša, ale sám nemá nijaké príznaky. Takýto priebeh má približne 10 % infikovaných mužov. U žien sa bezpríznaková kvapavka vyskytuje ešte častejšie ako u mužov. Často majú totiž len mierne a zle viditeľné príznaky, ktoré sa ľahko zamenia s inou infekciou, podobajú sa totiž na rôzne mykózy alebo bakteriálne vaginózy. A výtoky sú u žien pomerne časté. Ak sa však infekcia nezachytí včas, zápal sa môže rozšíriť na maternicu, vajcovody, dokonca pobrušnicu v panve. Bolesti v podbrušku, rezanie a pálenie pri močení a výtok sa v prípade príznakového priebehu ochorenia stupňujú.

Dieťa matky s kvapavkou môže po narodení oslepnúť

Tehotná žena môže dokonca kvapavkou nakaziť svoje novonarodené dieťa. Prejavy infekcie sa objavujú na jeho očiach a ak sa nezačne s liečbou, kvapavka poškodí rohovku v oku. Kvapavkový zápal očných spojiviek bol v 19. storočí príčinou polovice všetkých oslepnutí. Aj z tohto dôvodu sa dnes novonarodeným deťom hneď po narodení do očí kvapká Ophtalmo-Septonex a tehotné ženy sa vyšetrujú na prítomnosť pohlavne prenosných ochorení.

Ochorenie je možné diagnostikovať zo vzorky odobranej napríklad z oblasti pošvy, močovej rúry, ale aj konečníka, spojiviek, kožných lézií a podobne. Baktérie sa kultivujú v laboratóriu a zisťuje sa aj ich špecifická citlivosť na jednotlivé druhy antibiotík. Tým sa liečba zefektívňuje.

Liečba je pre ľudí, ktorí boli nakazení a diagnostikovaní povinná! Kvapavka sa obyčajne lieči antibiotikami ako penicilín, tetracyklín či tzv. cefalosporínmi. Ako sa píše v najnovšom čísle odborného časopisu Očkování a cestovní medicína, bohužiaľ, baktéria Neisseria gonorrhoeae si už vyvinula pomerne veľkú odolnosť voči značnému množstvo antimikrobiálne pôsobiacich látok, preto môže byť liečba len jedným druhom antibiotík neúčinná. V súčasnej dobe je potrebné používať kombinácie rôznych druhov antibiotík. Napríklad na účinnú látku ciprofloxacín bola zistená odolnosť v 46 % prípadov. Svetová zdravotnícka organizácia zaradila pôvodcu kvapavky na prioritný zoznam patogénov odolných voči antibiotikám.

Ak sa kvapavka diagnostikuje a lieči včas, prognóza je dobrá. Rezistencia voči antibiotikám však do budúcnosti liečbu výrazne komplikuje a do budúcnosti to vyzerá byť na výrazný problém na celom svete. Aj preto je dôležitý bezpečný sexuálny život, snaha o menší počet sexuálnych partnerov a používanie prezervatívu, ktorý má 90 % účinnosť ako prevencia prenosu pohlavných ochorení.

Do budúcnosti sa na odborných fórach diskutuje o špecifickej metóde prevencie a možno alternatíve do budúcnosti problematickej liečby antibiotikami. Ide o použitie očkovacej látky proti meningitíde. Baktérie Neisseria meningitidis a Neisseria gonorrhoeae sú totiž na istej úrovni genómu zhodné a vyzerá to tak, že očkovacia látka proti meningokokom poskytuje istú krížovú ochranu aj proti kvapavke (na úrovni cca 30 %). V Austrálii momentálne prebiehajú dve klinické štúdie, ktoré skúmajú účinnosť vakcíny proti meningitíde v rámci prevencie kvapavky u mužov, ktorí majú sex s mužmi a sú vystavení vysokému riziku tejto nákazy. O vývoj vakcíny priamo proti pôvodcovi kvapavky sa pokúša hneď niekoľko farmaceutických spoločností.

Príznaky kvapavky u mužov:

  • hnisavý žltobiely výtok z močovej rúry, rezanie, pálenie pri močení, časté močenie (až inkontinencia), napätie alebo bolesť v semenníkoch

Príznaky kvapavky u žien:

  • výtok z pošvy, bolesť pri pohlavnom styku, bolesť v podbrušku, mimomenštruačné krvácanie s rôznou intenzitou (medzi systémové príznaky patrí zvýšené CRP, zvýšená hladina leukocytov (bielych krviniek) v krvi, zvýšená sedimentácia (rýchlosť usadzovania) červených krviniek (vyšetrenie, ktoré sa tiež používa na potvrdenie alebo vylúčenie zápalu v organizme)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohlavné choroby #kvapavka #prezervatív #bezpečný sex #pohlavné orgány