Spúšťa sa pilotný projekt o prevencii rakoviny na školách

Na prvej z vybraných slovenských škôl sa včera spustil pilotný vzdelávací projekt o prevencii pred rakovinou pod záštitou Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti. Projekt, ktorý organizujú pacientske organizácie Liga proti rakovine a NIE rakovine, má cieľ zvýšiť ich povedomie o prevencii najrozšírenejších onkologických ochorení.

14.06.2022 13:00
študenti, vysoká škola, štipendium, štúdium, Foto:
Študenti stredných škôl budú interaktívnou formou zapojení do vzdelávania o prevencii rakoviny a tiež duševného zdravia, ktoré je s onkologickými ochoreniami úzko prepojené.
debata

Študenti stredných škôl budú interaktívnou formou zapojení do vzdelávania o prevencii rakoviny a tiež duševného zdravia, ktoré je s onkologickými ochoreniami úzko prepojené. Na prvých desiatich školách tak budú mať možnosť zoznámiť sa s tým, ako odhaliť včasné štádiá rakoviny prsníkov, semenníkov či kože. Zároveň sa dozvedia viac o prevencii a vyšetreniach pľúc, hrubého čreva a dostanú informácie o HPV víruse a možnosti ochrany pred ním.

Prevencia je kľúčová už v mladom veku

„Uvedomujeme si, že včasná prevencia je mimoriadne dôležitá už v mladom veku,“ uviedla výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine, Eva Kováčová. „Liga proti rakovine sa dlhodobo venuje edukácii mladých ľudí na školách. Práve zážitková forma vzdelávania sa nám veľmi dobre osvedčila. Na vzdelávaní spolupracujeme aj so študentmi medicíny. Spoločne tak náročné témy odkomunikujeme jazykom blízkym tejto cieľovej skupine,“ dodala. „Hovoriť o onkologických témach už v tínedžerskom veku považujeme za kľúčové. Práve mládež je schopná prijímať nové informácie veľmi otvorene a pýtať sa na dôležité otázky“, doplnil Patrik Herman z NIE rakovine.

Projekt je určený pre študentov stredných škôl a 8-ročných gymnázií naprieč Slovenskom. Pripravených je šesť stanovíšť. Na prvom si študenti prejdú pľúcami, smokerlyzer im odmerá hladinu CO vo vydychovanom vzduchu; v nafukovacom čreve dostanú informácie o možnostiach predchádzania rakovine hrubého čreva; ďalšie stanovisko umožní dievčatám a chlapcom na 3D modeli prsníkov a semenníkov vyskúšať si palpačné nahmatanie hrčiek. Neopomenula sa ani aktuálna informácia o nevyhnutnej ochrane kože pred slnečným žiarením. Na stanovišti, kde sa edukuje o HPV víruse a ochrane pred ním, si budú môcť zahrať interaktívny online kvíz. Na poslednej zastávke študentom psychologička citlivo vysvetlí vplyv duševného zdravia na vznik, priebeh a stav ochorení, onkologické nevynímajúc.

Priestor na vzdelávanie mladých ľudí

Pilotný edukačný projekt na slovenských školách otvorí priestor na vzdelávanie o prevencii onkologických ochorení, o ktorých mladí ľudia spravidla nemajú príliš veľa informácií. „Týmto projektom chceme otvoriť priestor na interaktívne vzdelávanie o prevencii onkologických ochorení už s mladými ľuďmi. Chceli by sme ich motivovať viac otvorene rozprávať o svojich problémoch, ale aj dozvedieť sa nové dôležité informácie, ktoré môžu im aj ich blízkym doslova zachrániť život“, hovorí MUDr. Elena Prokopová, prezidentka Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti.

Projekt podporujú aj dve ministerstvá – ministerstvo školstva a zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školy #prevencia rakoviny #edukačný projekt #povedomie o rakovine