Čo ešte spôsobuje bolesti kostí

Osteoporóza je ochorenie látkovej výmeny kostného tkaniva, ktoré sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kosti, čo vedie k oslabeniu pevnosti kosti a tým k zvýšenej lámavosti.

27.06.2012 06:00
CT scan, vyšetrenie, lekár, pacient, nemocnica Foto:
CT vyšetrenie môže odhaliť vaše problémy, vrátane chorôb kostí.
debata

Postihuje hlavne starších ľudí a ženy v prechode. Odhaduje sa, že rizikom osteoporotickej zlomeniny je ohrozená asi každá tretia žena a asi každý šiesty muž vo veku nad 50 rokov. To predstavuje asi 6 až 8% populácie. Osteoporóze sa nevenuje pozornosť pre ňu samotnú, ale pre jej komplikácie – zlomeniny, ktoré spôsobuje. Medzi najčastejšie miesta zlomenín patria kosti predlaktia, stavce a horný koniec ramennej a stehennej kosti.

Aké ďalšie poruchy a choroby môžu spôsobiť bolesti kostí:

Pagetova choroba
je chronická porucha, ktorá má za následok vznik zväčšených a deformovaných kostí. V tomto prípade sú odbúravanie aj tvorba kostného tkaniva vystupňované. Následkom toho môže kosť zoslabnúť, čo vedie k bolesti v nej, k artritíde, deformitám a fraktúram. Táto choroba môže byť spôsobená infekciou, ktorá pretrváva v tele človeka roky pred rozvojom príznakov. Môže byť aj dedičná, pretože je známe, že sa choroba objavuje u viac ako jedného člena rodiny. Pagetova choroba je málokedy diagnostikovaná u ľudí mladších ako 40 rokov.

Metastázy v kostiach
rakovinové bunky, ktoré opúšťajú primárny nádor a vstupujú do krvného obehu, sa môžu usadiť takmer v každom tkanive tela. Kosti sú jedným z najobvyklejších miest, kde sa tieto bunky usádzajú a začnú opäť rásť. Metastázy sa môžu objaviť v kostiach, ktoré sú blízke k miestu primárneho nádoru aj vzdialené od neho. Metastatická kostná choroba nie je to isté ako primárny zhubný nádor kostí. Ako primárna rakovina kostí sa označuje nádor, ktorý začína v kosti. Kostné metastázy a primárna rakovina kosti sa líšia svojimi rizikovými faktormi, liečbou aj vyhliadkami chorého. Primárna rakovina kostí je oveľa vzácnejšia ako kostné metastázy. Tie predstavujú jednu z najčastejších príčin bolestí u chorých s rakovinou. Asi u polovice ľudí, ktorí trpia rakovinou (s výnimkou ľudí s rakovinou kože), sa objavia kostné metastázy v určitej fáze priebehu ich ochorenia.

Nedostatok vitamínu D
jeho hlavnou úlohou je pomoc pri regulácii vstrebávania vápnika, fosforu a v menšej miere horčíka. Vitamín D je nevyhnutný pre rast a zdravie kosti, bez neho kosť mäkne, mení svoj tvar a nie je schopná obnovy.

Krivica
je progresívne ochorenie detí, ktoré zahŕňa mäknutie a oslabovanie kostí. Je to choroba spôsobená nedostatkom vitamínu¤D, vápnika a fosfátov a môže byť následkom diétnych alebo dedičných faktorov alebo poruchou vstrebávania v tenkom čreve. Ostatné stavy ako ochorenie obličiek môžu byť príčinou nedostatku týchto vitamínov a minerálov a viesť ku krivici.

Ochorenie obličiek
pacienti s chronickým zlyhávaním obličiek môžu mať problémy s kosťami následkom neschopnosti obličiek vylúčiť z tela fosfor. Ak krv nie je dostatočne očisťovaná od fosforu, hladina vápnika v krvi klesá a môže viesť až k jeho strate z kostí. Aktivita prištítnych teliesok môže nadmerne narásť a vitamín¤D je nedostatočne premieňaný na aktívnu formu, ktorá je využiteľná v organizme. Časom vedú tieto faktory k strate vápnika z kostí, čo spôsobuje ich oslabenie.

Artróza
aj keď ide primárne o bolesť kĺbov, je najčastejšou príčinou sťažností na bolesť v kostiach u starších ľudí, ale aj u ľudí s nadváhou či ťažko pracujúcich.

Leukémia
toto nádorové ochorenie krvi sa môže prejavovať bolesťami dlhých kostí. Súvisí to s napadnutím kostnej drene nádorovými bunkami.

debata chyba