Varovanie: Nezaočkovaným deťom hrozia na dovolenke osýpky

Vo viacerých štátoch Európy sa šíri epidémia osýpok. Zdravotníci preto varujú rodičov, aby necestovali do zahraničia s deťmi, ktoré nie sú zaočkované proti tomuto ochoreniu.

30.06.2012 07:00
dovolenka, cestovanie, očkovanie, exotika,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Na Slovensku sa deti očkujú po 14. mesiaci, preočkované sú v 11 rokoch. Maličké deti do 14 mesiacov sú tak pred ochorením úplne nechránené. Na osýpky pritom ochorie každý, kto sa s ním stretne a nemá proti nemu potrebné protilátky. Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomiera na osýpky vo svete každý deň 450 ľudí.

Chcela by som apelovať na všetkých rodičov, aby si zachovali zdravý rozum, aby cestovali s deťmi zodpovedne a cestovali so zaočkovanými deťmi, lebo tie osýpky si naozaj môžu doniesť z rôznych miest, či už je to pláž v Chorvátsku alebo Olympijské hry v Londýne, vyhlásila dnes na tlačovej konferencii infektologička zo Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave Katarína Holečková.

Vlani bolo v Európe registrovaných vyše 30 500 prípadov osýpok, viac ako 15 000 bolo hlásených z Francúzska. Podľa monitoringu WHO sa od januára do konca apríla 2012 v regióne Európy objavilo vyše 13 000 prípadov. Osýpky sú okrem Francúzska rozšírené aj v Rumunsku, Taliansku, Španielsku, Bulharsku, ale napríklad aj v juhovýchodnej Ázii. V súčasnosti prebieha epidémia osýpok na Ukrajine. Vysoká chorobnosť je na hraniciach Slovenska s Poľskom.

Ochorenie je nebezpečné najmä pre komplikácie, ktoré ho môžu sprevádzať. Zápal stredného ucha dostane 1 z 10 detí chorých na osýpky, zápal pľúc 1 z 20 a zápal mozgu 1 z 1000 chorých detí, umrie asi 1 z 1000 chorých detí. Tehotným ženám hrozí potrat alebo predčasné narodenie dieťaťa. Ako neskorá komplikácia sa u jedného zo 100 000 chorých detí objavuje smrteľné degeneratívne ochorenie subakútna sklerotizujúca panencefalitída.

Šíreniu osýpok pomáha to, že mnohí rodičia odmietajú očkovať svoje deti. Prispievajú k tomu mnohé mýty o tom, že očkovanie vedie k vzniku autizmu či ochoreniu diabetes mellitus alebo že ho nahradia výživové doplnky. Pre nás je paradoxný fenomén, že sa ľudia neboja živých vírusov, ale naopak, boja sa vakcíny, podčiarkla infektologička Ingrid Urbančíková z Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. U detí narodených v rokoch 2009 a 2010, ktoré mali prijať prvú dávku, a u ročníka 1999, ktorí mali prijať druhú dávku, očkovanie odmietlo spolu asi 300 rodičov.

Na Slovensku sa vďaka vyše 90-percentnej zaočkovanosti osýpky nevyskytujú, v minulom roku zaevidovali len dva prípady. V jednom prípade išlo o Francúza, v druhom o Slováka, ktorý sa ochorením nakazil v zahraničí.

4 debata chyba