d-Test posudzoval detské "opaľováky". Jeden prepadol. Ktorý je to?

Známy mesačník d-Test poslal do laboratória 13 detských opaľovacích prípravkov s ochranným faktorom 50 a 50+. Zisťoval, či pred nežiaducimi UV-lúčmi chránia naozaj tak, ako sľubujú. Pri jednom z výrobkov sa ukázal zásadný problém s ochranou, preto poslal podnet aj na dozorný orgán, ktorým je v tomto prípade Hygienická stanica hlavného mesta Prahy.

15.07.2022 06:00 , aktualizované: 19.07.2022 15:00
deti, opaľovací prípravok, opaľovanie, SPF, UV... Foto:
Vieme, že deti majú melanóm zriedkavo a zvýšené riziko je u tých, ktoré podstúpili liečbu nádorového ochorenia.
debata (1)

K testom opaľovacích prípravkov pre deti (ide o ľudový názov, správne by to mali byť prípravky na ochranu pred UV-žiarením) sa časopis vrátil po troch rokoch. Do laboratória poslal prípravky v spreji, s mechanickým rozprašovačom aj v tube v rôznom cenovom rozpätí. Všetky (resp. minimálne väčšinu) dostať kúpiť aj v SR.

Samozrejme, hodnotila sa aj prítomnosť nežiaducich látok či šetrnosť k životnému prostrediu a počas praktických skúšok na dobrovoľníčkach sa pomocou tzv. slepej metódy posudzovali aj kozmetické vlastnosti ako roztierateľnosť, vstrebávanie či zanechávanie bielych fľakov. Čo je však logicky najdôležitejšie, je miera ochrany citlivej detskej pokožky pred poškodením prostredníctvom slnečného žiarenia. Vieme, že deti majú melanóm zriedkavo a zvýšené riziko je u tých, ktoré podstúpili liečbu nádorového ochorenia. Koža si však pamätá a spálenia v detstve negatívne ovplyvňujú budúcnosť človeka. „Nádorček na koži tenší ako jeden milimeter vás môže zabiť,“ hovorí v rozhovore na inom mieste pre časopis d-Test onkodermagologička MUDr. Petra Fialová z Brna.

Poďme však naspäť k prípravkom a ich testovaniu. O miere ochrany proti škodlivému UVB žiareniu (spôsobuje opálenie až spálenie kože) informujú výrobcovia na obaloch v podobe známeho SPF (Sun Protection Factor). Číslo (10, 20, 30, 50 či 50+) vyjadruje mieru ochrany proti UVB lúčom a niekedy je tam aj slovné vyjadrenie (ochrana nízka, stredná, vysoká či veľmi vysoká). Aby to bolo jasné, toto číslo vyjadruje, koľko nebezpečného UVB žiarenia prípravok prepustí k pokožke.

Napríklad pri produkte s faktorom 20 ide o jednu dvadsatinu, čiže 5 %, pri ochrannom faktore 50 o jednu päťdesiatinu, čiže 2 %.

Z toho vyplýva, že medzi prípravkami s SPF 30 a SPF 50 nejde o zásadný rozdiel. Prvý prepustí tridsatinu, čiže 3,33 % UVB a druhý päťdesiatinu, čiže 2 %.

Prípravky s deklarovaným SPF 50 by mali podľa odporúčania Európskej komisie poskytovať reálnu ochranu v rozmedzí 50 – 50,9. Pri tých, čo avizujú ochranný faktor 50+, by nameraná hodnota mala presahovať 60 (ale môže byť aj sto a viac, pri spreji Garnier laboratóriá namerali reálne SPF 111,5).

Až na jeden výrobok bolo možné všetky z hľadiska dodržania ochranného faktora pochváliť. Deťom poskytujú ochranu, ktorú sľubujú, často aj výrazne vyššiu, pretože priemerný nameraný ochranný faktor bol 65. Rovnako však, tak ako pri teste detských opaľovacích prípravkov z roku 2019, aj tentoraz jeden prepadol. „Išlo o výrobok Ladival, ktorému laboratóriá namerali ochranu proti UVB len 21,8,“ píše sa v d-Teste 7/2022. „Aj to aj napriek tomu, že výrobca na obale avizuje stupeň ochrany 50+. Nameraná hodnota ochrany SPF by tak mala byť vyššia ako 60.“ Mimochodom, Ladival bol veľmi dobre hodnotený, čo sa týka obsahu nežiaducich látok či dosahu na životné prostredie! Neobsahoval žiadne parfumy ani alergény, potenciálne endogénne disruptory, ani parabény. Ochrana pred škodlivým UV žiarením sa v teste však považuje za kľúčovú, takže ani tie najlepšie výsledky v iných skúškach ho nezachránili pred nedostatočnou známkou a z trinástich značiek skončil v celkovom hodnotení ako posledný. Výrobca však tvrdí, že konkrétny produkt testovaný d-Testom (čiže spomínaný sprej pre deti s OF 50+) sa na Slovensku nepredáva.

Čo sa týka ochrany pred UVA (spôsobuje starnutie pokožky), tu v zásade testované prípravky dosiahli dobré hodnotenie, tri mali pre hraničné hodnoty len uspokojivé hodnotenie, ich konkrétne značky možno nájsť na on-line portáli d-Testu.

Ochrana pred UVA by mala byť v porovnaní s ochranou pred UVB minimálne tretinová, a tu známy „UVB prepadák“ namiesto minimálnych 20 dosiahol tiež len 8,9.

Samozrejme, spoločnosť, ktorá túto značku vyrába, sa bráni a napísala tlačové vyhlásenie: „Kozmetický prípravok Ladival pre deti sprej OF 50+, vrátane šarže 95028, podlieha prísnej regulácii podľa Nariadenia EÚ (č. 1223/2009) o kozmetických prípravkoch. Podmienkou uvedenia výrobku na trh je aj posúdenie jeho bezpečnosti. Ladival sa vyrába v súlade s pravidlami správnej výrobnej praxe. K testu uvedeného prípravku organizáciou dTest nemáme v tejto chvíli žiadne bližšie informácie, konkrétne nepoznáme kompletnú metodiku testovania ani testovacie laboratórium. Medzitým sme však začali príslušné kvalitatívne skúmanie, situáciu intenzívne komunikujeme s výrobcom prípravku a úzko spolupracujeme s Hygienickou stanicou hlavného mesta Prahy, ktorá má v kompetencii kontrolný dohľad nad kozmetickými prípravkami používanými v Českej republike.“

Pri kozmetických prípravkoch určených na... Foto: SHUTTERSTOCK
opaľovacie prípravky, opaľovacie krémy, UV žiarenie, slnko, ochrana pred slnkom Pri kozmetických prípravkoch určených na ochranu pred slnkom by nás malo v prvom rade zaujímať to, či nás naozaj chránia tak, ako deklarujú.

V hodnotení na prítomnosť tzv. endokrinných disruptorov (látky ktoré môžu negatívne ovplyvňovať fungovanie hormonálneho systému) bola pre prítomnosť zlúčeniny homosalate (chemický filter chrániaci pred UVB žiarením) znížená známka dvom značkám a ďalší potenciálne karcinogénny chemický filter oktokrylén sa našiel v štyroch produktoch. Podrobnosti možno takisto nájsť v časopise či na webe d-Testu.

opaľovací prípravok, slnko, filter, UV lúče, UV filter Čítajte aj Spálenie vedie k rakovine, ale aj filtre v opaľovacích prípravkoch môžu byť nebezpečné. Toto sú ony!

Niektoré prípravky mali znížené hodnotenie pre nežiaduce plytvanie, pretože v nádobe ostáva aj po vyminutí relatívne veľké množstvo prípravku. Mimochodom, jediný testovaný prípravok, ktorý obsahoval nie chemické, ale mechanické filtre, bola značka Weleda, ale dobrovoľníčky sa naň najviac sťažovali z hľadiska kozmetických vlastností – pomalé vstrebávanie, nepohodlné roztieranie či zanechávanie bielych škvŕn na koži. Rovnaké výhrady mali k tejto značke aj v teste opaľovacích prípravkov pre dospelých v čísle 7/2020. Jednoducho, mechanické ochranné filtre tiež majú výhody aj nevýhody.

Víťazom testu sa stal Avéne Spray Enfant SPF 50+.

Poznámka: V čísle 7/2022 d-Test testoval 13 týchto konkrétnych prípravkov: Avene Spray Enfant SPF 50+, Decathlon Solaire Sun Spray Kids 50+, Garnier Sensitive Advance Kids 50+ Spray, Nivea Babies and Kids Sensitive Protect 5 in 1 50+, Vichy Capital Soleil Spray Fluida Enfants 50+, Bioderma Photoderm Kids Spray 50+, Weleda dětský krém na opalovaní sensitive 50, dM/Sundance Sonnenspray 50, Nubian kids mlieko na opaľovanie sprej 50, Rossmann/Sun Ozon Kids Sonnenspray 50, Astrid Kids mléko na opalování sprej sensitive 50+, La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Brume Invisible SPF 50+, Ladival pro děti sprej OF 50+

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #opaľovacie prípravky #UV žiarenie #UV lúče #opaľovacie krémy