Koľko stojí operácia a ako dlho by ste na ňu museli šetriť?

Ak by mal každý z nás vlastný účet v zdravotnej poisťovni, aj na jednoduchý zákrok by sme museli šetriť roky. Najdlhšie by čakali tí najzraniteľnejší – naše deti a naši seniori.

19.07.2022 00:00
Dovera, pr, nepouzivat Foto:

Operácia srdca stojí v priemere 28-tisíc eur. Ako dlho by ste na ňu museli šetriť, keby ste si ju mali zaplatiť len zo svojich zdravotných odvodov? A kto ju zaplatí za vaše deti alebo za rodičov?

Zdravotníctvo u nás funguje na princípe solidarity. Vďaka nemu dostávajú zdravotnú starostlivosť aj ľudia, ktorí práve neprispievajú do systému – deti, dôchodcovia, študenti, rodičia na materskej alebo rodičovskej dovolenke. Platí, že práve v prvých a posledných rokoch života potrebujeme najviac zdravotnej starostlivosti. Inými slovami, práve v tomto čase býva človek najviac odkázaný na pomoc zdravotníkov.

Solidarita pre všetkých

Osoh zo solidárneho systému majú však aj pracujúci. Ani väčšina z nich by si svojimi celoživotnými odvodmi nedokázala pokryť zložitejšiu zdravotnú starostlivosť. Počítajte s nami: priemerná mesačná platba za zamestnanca do zdravotnej poisťovne je 178 eur. Ak by v jednom momente potreboval kardiochirurgický zákrok a mal by sa spoľahnúť len na vlastné odvody, na operáciu srdca by musel šetriť viac ako 13 rokov.

Má to však ešte jednu podmienku: Za ten čas by súčasne tento pracujúci človek nemohol spotrebovať žiadnu ďalšiu inú zdravotnú starostlivosť. To znamená, že by mu už nevyšlo napríklad na ošetrenie u všeobecného lekára, ak by dostal povedzme chrípku, alebo na preventívnu prehliadku u zubára. Len na pomerne bežnú operáciu kolenného kĺbu by si musel takýto zamestnanec šetriť zhruba 3,5 roka.

„Princíp solidárnosti je kľúčovým pilierom, na ktorom stojí naše zdravotníctvo. Ani to inak nemôže byť, veď najviac zdravotnej starostlivosti, a teda aj nákladov na liečbu, zvykneme spotrebovať počas prvých a posledných rokov života. Teda v období, keď ešte nie sme alebo už zvyčajne nie sme ekonomicky aktívni,“ vysvetľuje predseda predstavenstva a generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan.

Kĺb za 14 rokov, srdce za 67

Ak by operáciu srdca muselo podstúpiť dieťa alebo senior na dôchodku, z príspevkov, ktoré za nich do systému odvádza štát, by na ňu šetrili niekoľkonásobne dlhšie. Mesačná platba za poistenca štátu, čo sú práve deti, dôchodcovia alebo rodičia na materskej a rodičovskej dovolenke, je totiž aktuálne len 35 eur.

Jednu operáciu srdca by tak štát vedel svojim poistencom splatiť za 67 rokov. Na priemerne drahú hospitalizáciu na oddelení intenzívnej medicíny (OIAM) by sa vďaka takto nastavenej výške príspevkov dopracoval za 36 rokov. Na výmenu kolenného kĺbu by musel pacient, ktorý je poistencom štátu čakať celých 14 rokov.

Foto: Depositphotos
Dovera, pr, nepouzivat

Nepriama úmera?

Zamestnanci odvádzajú viac peňazí do systému – spomínaný priemer 178 eur na hlavu – ale lekárov nepotrebujú tak často. Naopak, na zdravotnú starostlivosť o deti a dôchodcov prispieva štát 35 eurami, priemerne však spotrebujú zdravotnú starostlivosť za zhruba trojnásobok tejto sumy.

Na porovnanie – v susednej Českej republike, kde je nastavenie výšky odvodov tiež horúcou témou, platí štát za poistenca štátu v prepočte viac ako dvojnásobok – zhruba 79 eur.

Martin Kultan z Dôvery však upozorňuje, že každý pilier má svoju nosnosť a nesmie byť preťažovaný. „Je veľmi dôležité, aby štát priebežne zvyšoval platbu za poistencov štátu, ktorí tvoria takmer 60 percent z celej populácie. Inak systém skolabuje. Vláda túto hrozbu ignoruje, napriek tomu, že náklady na liečbu z roka na rok stúpajú, platbu za poistenca štátu primerane nezvyšuje,“ zdôraznil.

Živnostníci a zložitejšie výkony

Aby sme získali kompletnejšiu predstavu o fungovaní systému, nesmieme zabúdať ani na ďalšiu skupinu poistencov – na živnostníkov. Priemerný mesačný odvod na zdravotné poistenie je u živnostníka 77 eur.

V prípade, že by dostal rakovinu hrubého čreva a museli by mu nádor vyoperovať, stálo by to 16.700 eur. Teda takmer 18 rokov jeho zdravotných odvodov. Po pripočítaní pobytu na oddelení intenzívnej medicíny, ktorý stojí v priemere 15.400 eur, by to bolo pre SZČO ďalších 16 rokov platenia odvodov.

A to všetko za predpokladu, že by predtým nebol inak chorý a nikdy by nenavštívil lekára. Lebo už len obyčajná preventívna prehliadka stojí zhruba 33 eur.

Priemerné ceny vybraných zdravotníckych výkonov:

gastroskopia – 40 eur

pôrod jedného dieťaťa – 800 eur

operácia slepého čreva – 1 250 eur

liečba cievnej mozgovej príhody – 4 400 eur

výmena kolenného kĺba (TEP kolena) – 6 100 eur

hospitalizácia na oddelení intenzívnej medicíny – 15 400 eur

kardiochirurgický zákrok – 28 200 eur

transplantácia kostnej drene (nepríbuzenská) – 82 800 eur

transplantácia srdca – 147 600 eur

Zdroj: Dôvera

chyba