Záchranárka, ktorá v dnešnej horúčave slúži, prirovnala pacientov k bazalke. Prečo?

MUDr. Táňa Bulíková, PhD., je viceprezidentkou Slovenskej spoločnosti urgentnej medicíny a medicíny katastrof SLS. Dlhé roky pracuje ako záchranárka a v Bratislave to možno bude práve ona, kto so sanitkou za pacientom príde dnes, vo štvrtok, po zavolaní na Operačné stredisko záchrannej služby (155). Okrem iného je doktorka Bulíková autorkou čerstvej knihy príbehov "Z denníka záchranárky", z ktorých vyplýva, fakt, že život je najlepší režisér a v záchranárskom svete to platí dvojnásobne.

21.07.2022 06:00
Horúčavy / Teplota/ Teplomer / Foto:
Na dnes vydali meteorológovia pre veľkú časť Slovenska meteorologickú výstrahu 3. stupňa.
debata (4)

Tento týždeň máme vlnu extrémnych horúčav a na dnes vydali meteorológovia pre veľkú časť Slovenska meteorologickú výstrahu 3. stupňa. Ako rieši posádka záchranky kolaps z tepla?

V prvom rade odsunieme postihnutého do chládku, do prievanu, alebo do našej klimatizovanej sanitky. Verím, že klíma bude fungovať, lebo minulý týždeň nám v sanitke zlyhala, a pracovať v takých podmienkach bolo nesmierne náročné. Pacienta musíme vyšetriť, či sa za kolapsom z tepla neskrýva aj iný chorobný stav – srdcový kolaps, porážka, či sa po páde na zem nezranil. Štandardne teda skontrolujeme tlak, pulz, okysličenie, zmeriame telesnú teplotu, urobíme rýchle EKG, vieme rýchlo zmonitorovať aj cukor. Väčšina ľudí je dehydratovaná, takže okrem chládku ich aj rehydratujeme. Optimálne je, ak sa aj oni sami napijú vody či minerálky. Stáva sa, že pacient je hypoglykemický, čiže má nízky cukor, vtedy mu vieme dať do infúzie glukózu. Obyčajne im už po krátkej chvíli začne byť lepšie, sú ako moja bazalka, keď ju po službe konečne doma zalejem.

Bazalka?

Keď ju dva dni v týchto horúčavách nezalejem, vyzerá, že je na vyhodenie a už nikdy sa nespamätá. Zošúverené, vráskavé listy. Prídem po službe, polejem ju a ona po relatívne krátkom čase zázračne ožije, vztýči sa, pokrčené lístky sa vyrovnajú.. Tiež mi to pripomína niektorých ľudí, ktorých prichádzame zachraňovať počas kolapsu z tepla. Treba ich len výdatne „zaliať“. Niekedy však samotná rehydratácia nestačí. Prehriatie organizmu vyžaduje okamžité chladenie. Potierame telo vlažnou vodou a ovievame na urýchlenie odparovania. Ak to nestačí, zabalíme pacienta do plachty navlhčenej vlažnou vodou a chladíme aj hlavu.

Záchranárka MUDr. Táňa Bulíková,... Foto: archív Táne Bulíkovej
Táňa Bulíková, záchranárka, sanitka Záchranárka MUDr. Táňa Bulíková, viceprezidentka Slovenskej spoločnosti urgentnej medicíny a medicíny katastrof SLS.

Toľko sa zdôrazňuje pitný režim, naozaj ľudia aj v takomto teple stále málo pijú?

Bohužiaľ, väčšina z nich je naozaj dehydratovaná. V závislosti od toho, či majú v poriadku obličky a srdce, bežne im dávame 250 ml roztoku do žily, samozrejme, treba si aj vopred zistiť, či nejde o dialyzovaného pacienta. Ani kardiakovi nesmiete v krátkom čase pustiť väčší objem tekutín do žily. Osobne odporúčam, aby ľudia v týchto dňoch so sebou nosili čistú vodu a ak nemajú radi teplú vodu, ktorá sa im vonku zohreje, je výborné pripraviť si čaj. Pri čaji neprekáža, ak je vlažný, naopak, výborne hasí smäd a ak ide o skutočné čajové lístky, teín v ňom obsiahnutý zároveň vzpruží. Aj v Ázii sa od smädu popíja vlažný až mierne teplý čaj a nie ľadové nápoje ako u nás.

Počas horúceho slnečného dňa je správne mať pokrývku hlavy. Je však vhodné ponechať si šiltovku či klobúk v rozpálenom dopravnom prostriedku?

Pokrývku hlavy vtedy odporúčam zložiť z hlavy a použiť ju ako vejár. Počas mojej nedávnej dovolenky v Chorvátsku som videla, ako ženy nakupovali vejáre v jednom obchodíku na Istrii. Milo ma to prekvapilo. S pomocou vejára možno preklenúť situáciu, keď sa nehýbe vzduch, pot z tváre sa ovievaním odparuje, čím sa telo ochladzuje. Ovievať sa, samozrejme, dá čímkoľvek. Dokonca sa predávajú aj malé príručné ventilátory na baterky, alebo také, čo sa zapichnú do „powerbanky“. Užitočný môže byť aj sprej s vodou, minerálkou či dokonca dezinfekčný, po nastriekaní na povrch tela sa alkoholová zložka rýchlo odparuje a ochladzuje povrch tela. V každom prípade je dobré vyhnúť sa teraz cestovaniu v dopravných prostriedkoch bez klimatizácie.

TOP 5 spôsobov ako sa schladiť v horúčavách
Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Aké chyby robia najčastejšie ľudia počas takéhoto horúceho dňa?

Oblečú sa do priliehavých, málo vzdušných šiat alebo do tmavých farieb a do materálov z umeliny, viskózy – najmä tí starší. Nepijú, fľašu s tekutinou treba v takýchto dňoch nosiť stále so sebou. Ak pijú, potom sú to močopudné tekutiny, ktoré ich skôr dehydrujú – káva, alkoholické či energetické nápoje. Alebo nápoje s množstvom cukru. Seniori vychádzajú von v poludňajších hodinách uprostred tepla sálajúceho z asfaltových chodníkov či betónových plôch. Mnohí ľudia trávia na slnku celé hodiny, pretože sú na kúpalisku či pri jazere, nemajú slnečník ani deku v tieni, to ma naozaj prekvapuje, videla som to aj na plážach. Dôležitý indikátor dostatočnej hydratácie je moč, ktorý by mal byť čo najsvetlejší. Ak niekto močí raz za deň, potom je ťažko dehydrovaný. Človek by mal štandardne močiť viackrát za deň.

Na záver spomeniem ešte príbeh, ktorý sa stal môjmu manželovi na dovolenke v Ázii. Počas veľmi horúceho dňa sme sa museli presunúť miestnym autobusom, ktorý bol plný ľudí. Ja som sedela bližšie pri okienku, on nado mnou stál. Viezli sme sa asi hodinu. Keď sme vystúpili, prejavil sa na ňom tepelný úpal, ľahol si pod strom, rýchlo a plytko dýchal a napriek tomu, že do seba lial vodu a ja som ho polievala, ovievala, dlho sa nemohol začať potiť. Trvalo to asi hodinu a spomínam si, ako som sa oňho bála. Po hodine sa spotil, vzchopil a už bolo všetko v poriadku.

Bol v stave, keď bola porušená termoregulácia tela. A spôsobilo to sálavé teplo v autobuse, pretože úpal vôbec nemusíte dostať na priamom slnku. V takýchto prípadoch pomáha infúzia priamo do žily, ale tú možnosť ste nemali. Zotavenie by urýchlili aj klimatizované priestory, aspoň nejaký čas strávený v klimatizovanom aute, ak je nejaké nablízku. Zdravý človek sa v takejto situácii pomerne rýchlo zotaví, pre ľudí s chronickými ochoreniami to však môže byť nebezpečné. Náchylní na prehriatie sú starší ľudia, malé deti, kardiaci, diabetici.

Tak vám prajem podľa možnosti čo najpohodovejšiu službu v tejto horúčave.

Až sa obávam, čo nás čaká. Ja osobne mám pred sebou celý deň aj noc – až do rána. Držme si navzájom palce.

Známky úpalu (prehriatia) pri vysokej teplote okolitého prostredia

  • zvýšená teplota
  • teplá, červená koža
  • zmätenosť, dezorientácia
  • nepokoj
  • kŕče
  • bezvedomie

Známky dehydratácie

  • pocit smädu
  • sucho v ústach
  • závraty
  • tmavožltý, zapáchajúci moč
  • u detí nápadná spavosť a nechuť k aktivite
  • u dojčiat – vpadnutá fontanela (mäkké miesto hore na hlavičke)

Obzvlášť nebezpečný je úpal u detí vo veku do 5 rokov, tie ešte nemajú tak vyvinutú termoreguláciu ako dospelí. Preto pri vystavení vysokej teplote (napr. dieťa ponechané v aute) sa stav zhoršuje veľmi rýchlo (desiatky minút) a často sa končí fatálne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #úpal #Sanitka #záchranár #kolaps z tepla