Nie, toto nie je chrípka: Poznáte symptómy kliešťovej encefalitídy?

Cítite sa unavení, bolí vás celé telo a máte teplotu? Pripisujete tento stav chrípke? Áno, môže to byť aj chrípka, ale aj niečo vážnejšie. Ak ste si v poslednom čase našli na tele kliešťa alebo ste konzumovali ovčie či kozie výrobky, myslite aj na kliešťovú encefalitídu. Tá sa môže v prvej fáze ochorenia prejavovať ako chrípka.

04.08.2022 00:00
Pfizer, pr, nepouzivat Foto:

Kliešťová encefalitída je vírusové ochorenie, ktoré sa prejavuje zápalom centrálnej nervovej sústavy, ľudovo povedané „zápalom mozgu“. Vírus sa do tela dostane najčastejšie prisatím infikovaného kliešťa alebo konzumáciou nepasterizovaných infikovaných mliečnych výrobkov najmä kozieho a ovčieho pôvodu.

Prvá fáza pripomína chrípku

Typický klinický priebeh ochorenia je dvojfázový. Prvá fáza sa prejavuje chrípkovými príznakmi – horúčka, bolesť hlavy, nevoľnosť, nechutenstvo bolesti hlavy a svalov. Hovorí sa jej aj viremická, pretože počas nej je možné vírus identifikovať v krvi. Po niekoľkých dňoch problémy pominú a nasleduje bezpríznaková fáza, ktorá zvyčajne trvá jeden až 20 dní. Aj keď chorý nič netuší, vírus sa množí ďalej.

U detí bývajú príznaky nejasné. Aj keď majú teplotu, sú unavené, spavé, majú bolesti hlavy a svalov, väčšinou tieto príznaky aj lekári vyhodnotia ako akútny zápal hrdla, angínu alebo zápal prínosových dutín.

Druhá fáza? Silné bolesti hlavy či závraty

Pre druhú fázu ochorenia s odstupom niekoľkých dní sú charakteristické príznaky postihnutia centrálneho nervového systému – stupňujúce sa silné bolesti hlavy, vracanie, stuhnutie šije, poruchy vedomia, pamäti až dezorientácia, závraty, nervové obrny. Druhá fáza ochorenia sa ale vyskytuje len u 20 až 30 % infikovaných.

Liečba neexistuje, prevencia áno

Priebeh ochorenia býva rôzny. Chorí môžu trpieť bolesťami hlavy, poruchami sluchu či čiastočnou obrnou aj po vyliečení.

Pokiaľ ide o liečbu, keďže ide o vírusové ochorenie, špecifická liečba naň neexistuje. Lekári zápal mozgu liečia len symptomaticky. Je preto dôležitá najmä prevencia, teda vhodné oblečenie, ideálne bledé, aby bolo možné kliešťa ľahko nájsť, dôsledná kontrola celého tela po návrate z vonku, či používanie repelentov. Avšak najlepšou prevenciou je očkovanie. Chorobnosť na kliešťovú encefalitídu má na Slovensku totiž dlhodobo stúpajúci trend.

PP-TCV-SVK-0053, Dátum vypracovania: júl 2022

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba