Známy diabetológ Martinka: Prečo majú diabetici často stukovatenú pečeň? Zhoršuje cukrovka stav pečene?

Steatóza pečene, čiže jej stukovatenie, bola zaradená do rebríčka najrozšírenejších ochorení vyspelých krajín sveta. Odhaduje sa, že v súčasnosti postihuje až 25 % svetovej populácie. Stukovatenú pečeň majú často aj ľudia, ktorí vôbec nepijú alkohol, resp. pijú ho len veľmi málo. Prečo však majú tento problém niekoľkonásobne viac diabetici? Ako cukrovka ovplyvňuje pečeň? Hovorí doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., známy diabetológ a prezident Slovenskej diabetologickej asociácie.

, 01.08.2022 06:00
debata
Diabetológ Emil Martinka o stukovatení pečene u diabetikov.
  • Prečo majú diabetici násobne viac nealkoholovej tukovej choroby pečene?
  • Ako sa ovplyvňujú navzájom ochorenia pečene a cukrovka?
  • Čo znamená spoločné patogénne podhubie?
  • Čo sa stalo, keď údaje pacienta zadal diabetológ do Hepkalkulačky?
  • Ako môžu pomôcť pečeni niektoré lieky pre diabetikov?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #cukrovka #nealkoholová steatóza #stukovatenie pečene
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy