- Prečo majú diabetici násobne viac nealkoholovej tukovej choroby pečene?
- Ako sa ovplyvňujú navzájom ochorenia pečene a cukrovka?
- Čo znamená spoločné patogénne podhubie?
- Čo sa stalo, keď údaje pacienta zadal diabetológ do Hepkalkulačky?
- Ako môžu pomôcť pečeni niektoré lieky pre diabetikov?
Známy diabetológ Martinka: Prečo majú diabetici často stukovatenú pečeň? Zhoršuje cukrovka stav pečene?
Steatóza pečene, čiže jej stukovatenie, bola zaradená do rebríčka najrozšírenejších ochorení vyspelých krajín sveta. Odhaduje sa, že v súčasnosti postihuje až 25 % svetovej populácie. Stukovatenú pečeň majú často aj ľudia, ktorí vôbec nepijú alkohol, resp. pijú ho len veľmi málo. Prečo však majú tento problém niekoľkonásobne viac diabetici? Ako cukrovka ovplyvňuje pečeň? Hovorí doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., známy diabetológ a prezident Slovenskej diabetologickej asociácie.
© Autorské práva vyhradené