Čo s astmou a alergickou nádchou v lete?

Leto je pre astmatika problematické. Na čerstvom vzduchu sme oveľa častejšie ako počas ostatných ročných období a mnohí z nás to spájame s fyzickou aktivitou. Astmatik musí mať pri sebe po celý čas svoje lieky.

16.07.2012 06:00
kvety, lúka, alergia, nádcha, senná, leto, nos,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Leto je iné aj v tom, že stromové pele vystriedajú trávové. Táto kritická sezóna sa začína začiatkom mája, končí približne v polovici augusta. Ukázalo sa, že až 90 percent tých, ktorým strpčuje život senná nádcha, prekážajú aj trávové pele.

V letných mesiacoch sa objavuje žihľava – jej peľ sa uvoľňuje v júli, pele z burín sa najčastejšie vyskytujú v auguste. Keďže je žatva, uvoľňujú sa tiež plesňové spóry. To však neznamená, že na jeseň a v zime majú alergici a astmatici pokoj. Jelša a lieska môžu uvoľňovať peľ mimo sezóny sennej nádchy.

Kto má astmu alebo alergickú rinitídu (čiže nádchu), nemal by v lete kosiť trávu, radia alergiológovia. Kosenie totiž môže spôsobiť zvýšenie koncentrácie trávových peľov. Astmatici a alergici by mali v prvom rade venovať veľkú pozornosť sprchovaniu. Dôležité totiž je, aby sa peľ, ktorý sa zachytáva aj vo vlasoch, nedostal do postele.

Alergiológovia sa zhodujú na tom, že tešiť by sa astmatici a alergici z aktivít na slnku v lete nemali menej a hoci je jasné, že fyzická aktivita môže príznaky choroby zhoršiť, odporúčajú im používať úľavové lieky.

debata chyba