Život vám môže zachrániť aj dieťa alebo starenka

Svetový deň prvej pomoci sa pod týmto názvom pripomína od roku 2003, vždy druhú septembrovú sobotu a jeho iniciátorom je Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Témou tohtoročného svetového dňa prvej pomoci je dostupnosť kurzov prvej pomoci pre všetky vekové kategórie: deti, dospelých aj starších ľudí.

10.09.2022 06:00
prvá pomoc, lekárnička Foto:
Ak je na mieste viacero zranených, najvážnejšie na tom budú tí, čo sú najtichšie. K tým musíme ísť čo najskôr, pretože nevieme, či dýchajú, alebo masívne nekrvácajú.
debata

Poskytnúť prvú pomoc a zachrániť tak ľudský život – túto schopnosť môže mať každý z nás bez ohľadu na vek. Duchaprítomnosť a znalosť postupov prvej pomoci môžu v kritickej chvíli rozhodnúť o tom, či budeme svedkom tragédie alebo aktérom hrdinského činu. Už viac ako 100 rokov je prvá pomoc základom činnosti Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Národné spoločnosti Červeného kríža a Červeného polmesiaca každoročne vyškolia viac ako 23 miliónov ľudí na záchranu. Na Slovensku sa minulý rok vyškolilo cez Slovenský Červený kríž 9 733 ľudí z radov laickej verejnosti. Kvalitu kurzov, školení a prednášok o poskytovaní prvej pomoci zabezpečujú kvalifikovaní inštruktori , školitelia a tréneri.

Pravidlo 4Z

1 Z – zabezpečiť bezpečnosť: Mŕtvy záchranár je zlý záchranár! Myslite na vlastnú bezpečnosť!

2 Z – zistiť, čo sa stalo: Zistiť informácie dôležité pre operátora tiesňovej linky

3 Z – zavolať na tiesňovú linku: miesto (presná adresa s orientačnými bodmi), typ a rozsah udalosti, počet postihnutých, meno volajúceho, iné špeciálne situácie, nikdy neskladajte telefón ako prvý!

4 Z – zachrániť: Ak je na mieste viacero zranených, najvážnejšie na tom budú tí, čo sú najtichšie. K tým musíme ísť čo najskôr, pretože nevieme, či dýchajú, alebo masívne nekrvácajú.

(Z publikácie Pištejová-Kraus: Prvá pomoc v praxi)

SČK začína s výučbou poskytovania prvej pomoci u najmenších detí v materských školách. V oboznamovaní sa s prvou pomocou pokračuje u žiakov základných škôl. Mnohí školitelia prvej pomoci SČK sú z radov pedagógov a vyučujú prvú pomocako nepovinný predmet na základných a stredných školách.

Video
Už je ich viac ako dvetisíc. Ukážeme vám, ako sa používa automatický defibrilátor.

Študenti stredných škôl si vedomosti zopakujú v kurzoch prvej pomoci pri príprave na vodičský preukaz. Školitelia, dobrovoľníci a členovia SČK sú v prvej pomoci pravidelne preškoľovaní. Územné spolky SČK realizujú výučbu prvej pomoci prostredníctvom 8, 16 a 33-hodinových akreditovaných kurzov prvej pomoci. Kurzy sa uskutočňujú počas celého roka a sú študentom, aktívnym mladým ľuďom, rodičom, účastníkom cestnej premávky, seniorom a pod. Vedú ich lekári, záchranári a profesionáli z praxe. SČK zabezpečuje kontinuálnu platnosť akreditácií svojich kurzov v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR. Výučbové miesta disponujú modernými metodickými pomôckami i resuscitačnými figurínami.

Rada zo života

Ochranné dýchacie rúško nikdy stopercentne nezaručí, že neprídeme do kontaktu so slinami alebo vývratkami postihnutého. Z toho dôvodu záchranca nie je povinný dýchať z úst do úst človeka, ktorého nepozná, teda nevie, či nie je chorý. Záchranár Dušan Kraus tvrdí: „Dýchajte do úst toho, koho poznáte, alebo s kým sa chcete zoznámiť.“

Zaujímavosť

Štatisticky je pravdepodobnosť prenosu nákazy pri dýchaní z úst do úst medzi 1–2 %.

(Z publikácie Pištejová-Kraus: Prvá pomoc v praxi)

V roku 2021 SČK vyškolil 34 inštruktorov kurzov prvej pomoci (inštruktori prvej pomoci SČK i externí inštruktori prvej pomoci), ktorí sa následne aktívne podieľali na výučbe laickej prvej pomoci naprieč celým Slovenskom. Znalosti o prvej pomoci by mali byť dostupné pre každého. Každý môže zachrániť život. Občania sú prvým článkom reťazca správania prežitia.

Viac informácií o kurzoch prvej pomoci nájdete na https://redcross.sk/kurzy.

SČK, Červený kríž, Slovenský Červený kríž, prvá pomoc

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prvá pomoc #Slovenský červený kríž #kurzy prvej pomoci