Keď sa bunka zblázni. Odborník na rakovinu docent Korec otvorene o jej liečbe

Podcast Onkoinfo.sk prináša rozhovory s odborníkmi na témy zo všetkých oblastí týkajúcich sa onkologického ochorenia. V jednotlivých dieloch zodpovie na otázky, ktoré trápia väčšinu pacientov, no v ambulancii onkológa nie je na podrobné odpovede priestor a čas.

13.09.2022 10:00
Podcast, Onkoinfo, onkológia, onkopacient,... Foto:
Diagnóza onkologického ochorenia je vážna správa, ktorá nesie svoj vnútorný ťažký náboj.
debata

Nedostatok času na vysvetlenie diagnózy, objasnenie princípov liečby a typických otázok pacientov ohľadom stravovania, zmeny životného štýlu či zvyšovania psychickej odolnosti pociťujú pacienti aj lekári pracujúci v preťaženom systéme.

Človek so život ohrozujúcim ochorením hľadá informácie aj na internete, kde sa môže strácať v záplave odporúčaní rôznej dôveryhodnosti a odbornej kvality. „Googlenie“ bez edukácie môže spôsobiť odklon pacienta do „slepej uličky“ alternatívnych a neúčinných – spôsobov „liečenia“. Je kľúčové porozumieť nevyhnutnosti a prospešnosti predpísanej liečby, jej možným nežiaducim účinkom, čo v konečnom dôsledku pomáha pacientom aj k ich celkovému pozitívnemu nastaveniu na úspešné zvládanie liečby.

Hosťom prvej časti podcastu Onkoinfo.sk s názvom Keď sa bunka zblázni je klinický onkológ a prvý riaditeľ Národného onkologického ústavu doc. MUDr. Štefan Korec, CSc. Zrozumiteľnou formou rozpráva, ako sa to všetko začína: o rakovine, ako vzniká, čo je jej podstatou a predovšetkým o liečbe nádorových ochorení. Aký arzenál zbraní má súčasná medicína, aby skrotila nekontrolovaný rast buniek v našom tele? Do akej miery má byť pacient informovaný o svojej chorobe?

Podcast Onkoinfo.sk si kladie za cieľ... Foto: Onkoinfo.sk
Diagnóza onkologického ochorenia je vážna správa, ktorá nesie svoj vnútorný ťažký náboj. Podcast Onkoinfo.sk si kladie za cieľ sprostredkovať a „suplovať“ intímny a citlivý rozhovor pacienta s lekárom.

„Diagnóza onkologického ochorenia je vážna správa, ktorá nesie svoj vnútorný ťažký náboj. Pacient by mal vedieť, čo ho čaká, akú má perspektívu, aké sú jeho možnosti liečby, pretože je to jeho život. Pacient pôjde náročnou liečbou, alebo ju odmietne a prevezme zodpovednosť za seba a svoje zdravie. Na druhej strane lekár – onkológ by mal poznať svojho pacienta natoľko, aby vedel, akým spôsobom mu túto správu oznámiť tak, aby to nebol úder, ale oznam, “ hovorí Štefan Korec. Ďalej upozorňuje, že nie každý človek dokáže uniesť všetky podrobnosti o svojom ochorení. Preto je na voľbe pacienta, do akej miery so svojou diagnózou chce byť oboznámený. „Ak pacient nie je plne informovaný, kráča tmou, nevidí prekážky. Keď sa prekážky dostavia, môže ostať prekvapený a odrazu sa zasekne… Informovaný pacient kráča za svetlom a na cestu mu svietia jeho informácie, vie lepšie spolupracovať s lekárom a spoločne s lekárom ťahajú za jeden povraz.“

Podcast Onkoinfo.sk si kladie za cieľ sprostredkovať a „suplovať“ intímny a citlivý rozhovor pacienta s lekárom. Profesionalitu a autenticitu dodáva podcastu aj moderátorka Eva Sládková, ktorá je onkologická pacientka. Veríme, že podcast Onkoinfo.sk pomôže pacientom a ich blízkym v náročnom čase choroby. Informovaný pacient je zodpovedný k vlastnému zdraviu, lepšie zvláda priebeh liečby a svojím spolupracujúcim prístupom uľahčuje prácu lekárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba