Čo je k dispozícii "na opicu" na pultoch lekární? Pite tak, aby ste napravováky nepotrebovali

Viete, že tzv. opica po vypití neprimeraného množstva alkoholu nás vlastne chráni pred vznikom závislosti? Práve vďaka nej totiž väčšina ľudí nepije "cez mieru” príliš často. Chystáte sa to počas osláv príchodu Nového roka poriadne "roztočiť”? Ak to večer preženiete, ráno sa zle preberiete! Mnohí majú vlastný recept na zázračný elixír, ktorý ich rýchlejšie postaví na nohy. Záleží najmä na tom, či mu veria. Univerzálnym pomocníkom je jedine - čas.

30.12.2022 06:00
muž, opica, alkohol, žúr, bolesť hlavy, nevoľnosť Foto:
Ak to večer preženiete, ráno sa zle preberiete.
debata

Čo sa vlastne v tele deje pri opici? Ide o pomerne zložitú chemickú reakciu, prostredníctvom ktorej sa telo vyrovnáva s otravou organizmu. Obrovská únava vzniká preto, že spracovanie alkoholu odčerpáva telu množstvo energie. Tým sa dá vysvetliť aj zimnica, ktorá u niekoho vzniká ešte v priebehu pitky. Keďže alkohol odvodňuje, z tela odchádza močom aj množstvo vitamínov a minerálov. Táto nerovnováha, ktorá vznikla, spôsobuje klasické príznaky v podobe bolestí hlavy, pálenia záhy, a toho, že sa s nami krúti posteľ a trasú sa nám ruky.

Najväčšou chybou je, ak človek pije unavený, chorý a hladný, vyberie si farebný a sladký destilát, alebo ich začne miešať. A popritom si zapaľuje jednu cigaretu od druhej. Taký sa v roku 2023 zobudí v nie príliš povznesenej nálade. Počas silvestrovského večera teda rozhodne odporúčame jednotlivé dúšky zajedať, s koncentrovanými nápojmi piť aj nealkoholické (napr. ku každému štamperlíku vypiť aj pohár minerálnej vody) a dobre si zatancovať. Pohyb odbúravanie alkoholu urýchľuje. Závisí, prirodzene, aj od enzymatickej výbavy jednotlivca a jeho "trénovanosti”. Vo všeobecnosti platí, že ženy a Ázijčania vydržia menej. Pozor ešte na jednu vec. Je vedecky dokázané, že v opitosti sa nám ľudia vidia byť príťažlivejší. O to šokujúcejšie môže byť vytriezvenie!

Foto: Fórum PSR Slovensko
alkohol, pivo, víno

Fungujúci liek na prevenciu opice? Nepreceňujme ich

Veda už dlho pátra po nejakom prostriedku, ktorý by zmiernil utrpenie po množstve pohárikov preliatych dole hrdlom. Na trh kedysi prišli aj voľnopredajné prípravky, ktoré sa odporúčajú užiť už pred pitím i počas neho, napríklad kapsuly Hydrodol, tablety RU 21, ktoré pôvodne vynašla ruská KGB, ďalej Antiethanol-07 atď. Mali by zmierňovať následky pitia zabránením prílišnej strate minerálov, ochranou pečene či žalúdka, detoxikačnými účinkami, ale povedzme si na rovinu – netreba ich preceňovať. Takisto nápoj v plechovke Alcohol Killer možno piť pred, počas i po konzumácii alkoholických nápojov. Niektorí experti tvrdia, že vývoj fungujúceho lieku na opicu so sebou prináša aj rad etických problémov. Ľudia by sa mohli opíjať úplne bez zábran, ak by jestvovala pilulka, ktorú preventívne stačí prehltnúť, aby im neskôr nebolo zle.

Zdroj: Štatistický úrad SR Foto: FPSR
spotreba alkoholu, alkohol Zdroj: Štatistický úrad SR

Liečivá na následky nadmerného pitia

Lekárnici však potvrdia, že väčšina ľudí rieši až následky svojho nadmerného pitia. Obyčajne si kupujú niečo na neutralizáciu žalúdočnej kyseliny (rýchlo pôsobiace antacidá Rennie, Maloox, Talcid, Gaviscon). Ďalej ľudia užívajú rôzne lieky proti bolesti hlavy. V ponuke sú šumivé tablety i vrecúška Vyprošťovák, vrecúška Samaritán, šumivé tablety Alka-Seltzer obsahujú dokonca kyselinu acetylsalicylovú, čiže vlastne aspirín. Podobne však možno odporučiť hoci aj šumivé Aspirin-C.

Z analgetík, čiže liekov proti bolesti, je síce ku žalúdku najšetrnejšia účinná látka paracetamol (možno bude lepšia v kombinácii s kofeínom), ale pozor, je zas istým rizikom pre alkoholom už aj tak zaťaženú pečeň. V tomto prípade je lepšie dať si proti bolesti radšej liek s účinnou látkou ibuprofén (niekomu však práve ibuprofén nerobí dobre na „roztrasený“ žalúdok, takže je to individuálne). Treba si uvedomiť, že každý z prípravkov proti bolesti, čiže liek, je ďalšou záťažou pre ťažko skúšaný organizmus a rozhodne sa neodporúča prekročiť odporúčané dávky.

„Prvou pomocou pri opici je doplniť stratené tekutiny, vitamíny a minerály,“ hovorí Mgr. Pavla Horáková, farmaceutka a vedúca on-line poradne na MojaLekáreň.sk. „Na to dobre poslúžia napríklad iontové nápoje alebo šumivé tablety do vody s obsahom vitamínov a minerálov. Pri nevoľnosti sú vhodné bylinné čaje, ktoré upokoja žalúdok – mäta, harmanček, repík. A k tomu silný slepačí vývar. Ale využiť je možné napr. aj Enterosgel, ktorý na seba dokáže viazať toxíny,“ dodáva.

Tak teda nazdravie! Aby sme sa po pričastom "Do dna!” v Novom roku neocitli na dne – svojich síl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #opica #bolesť hlavy #pálenie záhy #napravovák