V osemnástich zistil, že má len jednu obličku. Po štyridsiatke, že aj tá mu zlyháva

Mal osemnásť rokov, keď išiel na sonografické vyšetrenie. Lekár hľadel na monitor, trvalo to pridlho, akoby niečo hľadal. A odrazu vraví: "Ja neviem nájsť vašu pravú obličku!" A tak sa vlastne dozvedel, že ju nemá."

10.03.2023 06:00
Sven Behring, príbeh, obličky, Svetový deň... Foto:
Sven Behring s dcérkami.
debata (1)

Upokojil sa, keď mu vysvetlili, že jedna oblička pre život stačí a všetko bude v poriaku. Žil s jednou obličkou a nemyslel na problémy.

Sven Behring sa narodil v Čechách, odkiaľ pochádza jeho mama. Otec je Nemec, preto má pomerne netradičné krstné meno aj priezvisko. Vyrástol v Karlových Varoch a po vysokej škole sa presťahoval do Plzne, kde žije dodnes. Pracovne však chodí aj na Slovensko.

Náhodná preventívka o päť minút dvanásť

Svenov život plynul ďalej bez zdravotných obmedzení. Stal sa otcom dvoch dcér. Trochu sa obával, či budú jeho deti v poriadku, ale, našťastie, obe sú zdravé. V lete minulého roka ho však zaskočilo nové zistenie. Keďže pracuje v medicínskej oblasti, stretáva sa tu s rôznymi informáciami. „Zaregistroval som, že mám nárok na preventívne vyšetrenie obličiek. Som ten typ pacienta, ktorý nejde k lekárovi, až kým naozaj nemusí. Preventívne prehliadky som teda dlhodobo ignoroval,“ priznáva Sven a dodáva: „Táto informácia ma však oslovila, a tak som si dal v auguste svoju obličku vyšetriť. Nepociťoval som žiadne príznaky, nič ma nebolelo, ani vo sne by mi nenapadlo, že na preventívku idem vlastne o päť minút dvanásť.“ Štyridsaťštyri ročný muž pritom nemal žiadne komplikácie, ktoré by na ochorenie poukazovali. Nefajčí, nepije tvrdý alkohol, snaží sa dodržiavať zdravú životosprávu.

Obličky sú párový orgán. Merajú asi 12x6x3 cm a... Foto: SHUTTERSTOCK
obličky, zdravie Obličky sú párový orgán. Merajú asi 12x6x3 cm a každá váži priemerne 150 gramov. Ich hlavnou funkciou je očisťovanie krvi od splodín metabolizmu a toxínov.

Nebyť preventívky, možno by už bol na dialýze

Lekár Svenovi oznámil, že jeho jediná oblička postupne zlyháva. „Diagnostikoval mi chronické progresívne ochorenie obličiek v stredne pokročilom štádiu. Hneď na to som sa dozvedel, že tento stav je nezvratný, ale jeho postup dokážeme spomaliť, ochorenie vieme dostať pod kontrolu. Samozrejme, že som sa sústredil na tú horšiu časť informácie. Vtedy som si uvedomil vlastnú smrteľnosť. Kým sme zdraví, ani nám nenapadne, že by to mohlo byť inak. Moja diagnóza mi zmenila hodnotový rebríček. Uvedomil som si, že nebyť tejto preventívky, je vysoko pravdepodobné, že by som časom skončil na dialýze,“ delí sa o svoje myšlienky muž, ktorý môže hovoriť o šťastí v nešťastí.

Svenovi nasadili liečbu a stal sa jedným z prvých pacientov liečených novým liekom, ktorý bol predtým určený len pre diabetikov. Preto otec dvoch dievčat dnes rozpráva svoj príbeh verejne a verí, že ním motivuje ľudí, aby chodili na pravidelné preventívne prehliadky. „Nádej, že sa moja jediná oblička vylieči, je mizivá. Veľkým úspechom bude, ak sa zhoršovanie môjho stavu zastaví, alebo aspoň zabrzdí. Tajne dúfam, že sa ochorenie podarilo odhaliť relatívne včas a budem vďačný za každý rok, ktorý prežijem naplno ako doposiaľ,“ hovorí sympatický chlapík. „Apelujem však na ostatných, choďte na preventívne prehliadky. Moč sa štandardne kontroluje u všeobecného lekára.“

Ako si „vyšetriť obličky“?

„20 % pacientov príde do našich ambulancií so zlyhávajúcimi obličkami doslova z ulice,“ podotýka doc. MUDr. Martin Demeš, PhD., hlavný odborník MZ SR pre nefrológiu. Obličky si veľmi jednoducho možno vyšetriť aj doma. Kúpte si prúžky na analýzu moču, ocikajte ich na toalete, alebo ich krátko ponorte do moču prichystaného v čistej nádobke. Porovnaním farieb diagnostických prúžkov zistíte, či máte v poriadku pH, cukor, bielkoviny, ketolátky či prítomnosť hemoglobínu (čiže krvi). Ak je niečo mimo normu, treba vyhľadať lekára.

Ak máte diabetes, problémy so srdcom, alebo sa liečite na vysoký krvný tlak, prípadne máte rodinnú predispozíciu, v rámci preventívnej prehliadky požiadajte svojho lekára aj o vyšetrenie obličiek. Odborník najskôr vyšetrí váš moč, a keď sa v ňom objavia bielkoviny, krv či iné látky, ktoré v zdravom moči nemajú čo hľadať, pôjdete k nefrológovi na ultrazvuk obličiek a takisto na stanovenie koncentrácie kreatinínu v krvi. Následná liečba závisí od stupňa poškodenia obličiek a rozhodne o nej špecialista. Viac sa o chronickom ochorení obličiek dozviete na www.vysetrioblicky.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obličky #nefrológ #oblička #dialýza #transplantácia obličiek