Nová liečba migrény zabráni záchvatom úporných bolestí

Migréna a bežné bolesti hlavy nie je to isté. "Migréna je neurologické ochorenie s opakujúcimi sa bolesťami hlavy, ktoré majú pulzujúci charakter a stredne silnú až úpornú intenzitu. Spája sa s ďalšími príznakmi ako nevoľnosť, vracanie, citlivosť na svetlo, pachy, zvuky, s výpadkami zorného poľa. Častá je aj pridružená úzkosť a veľmi limitovaná výkonnosť človeka," hovorí neurológ prof. MUDr. Peter Valkovič, PhD.

11.04.2023 06:00
migréna, bolesť hlavy Foto:
V roku 2021 prišlo do ambulancií neurológov na Slovensku 26 665 ľudí s diagnózou migréna a iné syndrómy bolesti hlavy - s výraznou prevahou žien.
debata

Migréna je prekážkou v každodennom živote tisícov Sloveniek a Slovákov (častejšie ňou trpia ženy), a napriek tomu, že existuje jej moderná liečba, dostane sa k nej len zlomok tých, ktorí to potrebujú. Dôvodom je nielen nízka informovanosť, ale aj obmedzená dostupnosť neurológov. Podľa štatistík môže v SR cesta k diagnostike migrény trvať aj štyri roky.

Oficiálne štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií hovoria, že v roku 2021 prišlo do ambulancií neurológov na Slovensku 26 665 ľudí s diagnózou migréna a iné syndrómy bolesti hlavy – s výraznou prevahou žien. V roku 2019 to bolo ešte o tisícku viac s tým, že žien bolo 68 %. Podozrenie, že ide o migrénu, by pacient mal mať vtedy, ak je bolesť hlavy jednostranná, pulzujúca a sprevádzajú ju aj iné už menované problémy. Podľa prieskumu spoločnosti Teva Pharmaceuticals až 44 % opýtaných (z 530 respondentov vo februári 2023) uviedlo, že pre bolesť hlavy raz za čas vynechajú prácu, školu alebo iné povinnosti, a rovnaké percento má vo svojom okolí človeka, ktorému už bola diagnostikovaná migréna.

Video
Katka Beňová o živote s migrénou. Viete si predstaviť, že dostanete záchvat migrény pätnásť dní do mesiaca? Ako sa dá vôbec s niečím podobným žiť? O živote s touto závažnou diagnózou, o tom, ako migréna zasahuje do súkromného aj profesijného života, rozpráva v nasledujúcom videu.

Liečba migrény je špecifická

Je dôležité vedieť, že migréna sa lieči špecifickými liekmi určenými na migrénu. Často sa totiž stáva, že ľudia, ktorí užívajú bežné lieky proti bolesti, sa dopracujú k tzv. liekovej bolesti hlavy pre nadužívanie týchto liekov. Na migrénu sa predpisujú tzv. triptány, pričom jeden z triptánov už môže predpísať aj všeobecný lekár, inak sú viazané na predpis od neurológa. Okrem liečby potláčajúcej záchvat bolesti hlavy (čiže akútny atak) existuje aj preventívna, profylaktická liečba migrény.

„V posledných dvoch-troch rokoch máme aj na Slovensku špecifickú profylaktickú liečbu. Táto biologická liečba sa aplikuje do podkožia perom jedenkrát mesačne, niekedy sa dá vyššia dávka podať raz za tri mesiace. Nežiaduce účinky sú minimálne, v klinických štúdiách dokonca na úrovni placeba,“ hovorí prof. MUDr. Peter Valkovič, PhD. „Účinnosť je naozaj dramatická. Máme prípady, že pacienti trpeli v priebehu posledného pol roka 10–20 migrenóznymi dňami mesačne a v priebehu liečby nám referujú, že majú dva záchvaty alebo sú úplne bez nich. Je to revolučná terapia, samozrejme, nie je vhodná pre každého.“

Ilustračné foto.

Kedy novú liečbu hradí poisťovňa?

Biologickú preventívnu liečbu migrény hradí poisťovňa vtedy, ak má pacient s migrénou aspoň 15 dní do mesiaca bolesť hlavy, pričom minimálne osem dní je migrénových (pacient s migrénou totiž máva aj „iné“ bolesti hlavy). Okrem toho treba dokumentovať neúčinnosť, netoleranciu alebo kontraindikáciu aspoň troch z piatich liekov, ktoré sú určené na profylaxiu migrény. Viac o migréne, ako aj migrenózny denník a mobilnú aplikáciu na stiahnutie možno nájsť na www.migrena-kompas.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #migréna #bolesť hlavy #neurológ #bolesti hlavy