Svrbia a štípu vás pre alergiu oči? Takto si môžete pomôcť

Okrem nádchy a upchatého nosa patria medzi typické prejavy alergickej nádchy aj ťažkosti s očami. Patrí medzi ne slzenie, svrbenie, rezanie, sčervenanie i opuch v okolí očí. Príznaky nie je vhodné podceňovať, pretože zanedbaná liečba môže viesť až k rozvoju zápalu spojiviek. Spojivka oka je totiž podobne ako nosová sliznica v kontakte s vonkajším prostredím, a tak je vystavená priamemu pôsobeniu alergénu.

18.04.2023 06:00
červené oko, oko, zápal oka, zápal očných... Foto:
Zápal očných spojiviek, odborne konjunktivitída, je zápal tenkého priehľadného tkaniva, ktoré pokrýva celý povrch oka a vnútornú časť očného viečka. Spojivka produkuje hlien, ktorý umožňuje pohyb očnej gule. Je bohato prekrvená, a preto pri jej podráždení oko sčervenie.
debata

„Najbežnejšou očnou alergiou je sezónna akútna alergická konjunktivitída, teda zápal spojiviek. Pri alergickej reakcii dochádza k uvoľňovaniu chemických látok, ako sú histamín a leukotriény, do krvného obehu a tkanív. Tieto látky spôsobujú svrbenie, pálenie, pocit rezania alebo cudzieho telesa v očiach,“ vysvetľuje optometrista Martin Slaný.

Pomôžu kvapky do očí, okuliare a ešte…

V rámci riešenia ťažkostí je vždy vhodné navštíviť lekára, ktorý stanoví presnú diagnózu a predpíše liečbu, ktorá pomáha zmierniť príznaky. Neliečená alergia totiž prerastá do astmy, postupne pribúda počet alergénov, na ktoré alergik neprimerane reaguje a dochádza aj ku skríženým alergiám (peľová verzus potravinová). Pri alergických prejavoch pomáhajú protialergické lieky nazývané antihistaminiká a do očí si možno lokálne kvapkať protialergické kvapky. Predpísať ich môže imunológ, ale aj očný lekár a ak pacient potrebuje rýchlu pomoc a nevie sa dostať ku e-receptu, v lekárňach si možno voľne kúpiť hydratačné a upokojujúce kvapky na červené a podráždené oči s výťažkom zo slamihy talianskej (viacero značiek ako podpora a osvieženie pri alergických príznakoch), alebo aj rôzne hydratačné a zvlhčujúce kvapky pri suchých alebo podráždených očiach. Netreba však zabúdať na to, že riešením podstaty alergie (čiže aj očnej alergie) je iba alergénová imunoterapia (dlhodobé užívanie malých dávok alergénu v injekciách, roztoku alebo tabletách).

Momentálne je sezóna stromového peľu.... Foto: SHUTTERSTOCK
oči, jar, alergia, stromy, kvety, peľová alergia Momentálne je sezóna stromového peľu. Najčastejší alergén je kvitnúca breza.

„Aby ste zabránili podráždeniu očí, kvapkajte si aj preventívne umelé slzy, ktoré vám môžu od nepríjemných pocitov pomôcť. Akútne príznaky potom dokážu zmierniť očné kvapky s obsahom antihistaminík a látok, ktoré zmiernia začervenanie. Na opuchnuté viečka priaznivo pôsobí aj studený obklad (predávajú sa aj špeciálne očné tvárové masky, ktoré sa na krátky čas vložia do mrazničky) či častejšie umývanie tváre vlažnou vodou. Alebo výplachy očí s pomocou očnej vaničky (tzv. vanička na výplach, vanička na vymývanie oka) naplnenej očnou vodu s obsahom hyaluronátu sodného alebo známou bórovou vodou. Rozhodne sa ale vyvarujte častého trenia očí, ktoré môže problémy ešte zhoršiť,“ varuje Martin Slaný, ktorý je odborným garantom známej siete optík. Rukami si navyše možno do podráždených očí zaniesť infekciu.

Mimochodom, alergikom, ktorí majú problémy s očami, môže v čase najhoršej sezóny pomôcť každodenné umývanie vlasov (zmýva peľ, ktorý padá do tváre).

Relácia IDE O ZDRAVIE

Video
MUDr. Oľga Krausová z OK Oftal v bratislavskej Rači vás oboznámi s tým, čo všetko obnáša komplexné očné vyšetrenie. Prečo trvá toto vyšetrenie až hodinu?

Ochrana prostredníctvom okuliarov

Oči možno pred peľom a ďalšími alergénmi chrániť aj kvalitnými okuliarmi. Tým, čo nenosia dioptrie, počas oblačného dňa pomôžu aj imidžové okuliare so svetlými sklami a mali by ich nosiť aj cyklisti či ľudia jazdiaci na kolobežkách. Okuliare, ktoré pomôžu zabrániť priamemu kontaktu s alergénmi, by však mali by zakrývať celú oblasť okolo očí a tvarovo čo najviac kopírovať tvár.

"Pri slnečných okuliaroch sú výhodou aj polarizované šošovky, ktoré pomôžu znížiť množstvo svetla dopadajúceho do oka a tiež zrkadlové úpravy čiastočne odrážajúce teplo, ktoré neprospieva zápalom,” dodáva Martin Slaný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oči #zápal spojiviek #spojivky #alergická nádcha