Ocenenie Biele srdce si odnieslo 37 sestier a pôrodných asistentiek

Nízka, žoviálna dáma plná energie, ktorá sa v máji stala čerstvou dôchodkyňou po 46 rokoch práce v oblasti ošetrovateľstva. Taká je Mgr. Daniela Jarabová, ktorá od konca 90. rokov pracovala ako staničná sestra na Klinike otorinolaryngológie Chirurgie hlavy a krku Univerzitnej nemocnice v Martine. "Nie je dôležité ísť vyšliapanou cestou, ale vybrať si takú, kde zanecháte veľkú stopu, ktorú už nikto iný neprekročí," povedala nám tesne po tom, čo prevzala Mimoriadne ocenenie za celoživotné dielo Biele srdce 2023.

20.05.2023 12:44
ocenenie Biele srdce Foto:
Daniela Jarabová, držiteľka Mimoriadneho ocenenia Biele srdce 2023.
debata

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) už po 16-krát organizovala slávnostné podujatie. Ním sa v máji pripomína deň narodenia zakladateľky moderného ošetrovateľstva, Florence Nightingaleovej, ktorý je 12. mája (Medzinárodný deň sestier). Komora odovzdala tridsaťšesť ocenení Biele srdce v troch kategóriách a jedno Mimoriadne ocenenie za celoživotné dielo dostala tento rok Mgr. Daniela Jarabová.

Video
Rozhovor s držiteľkou Mimoriadneho ocenenia Biele srdce 2023 Mgr. Danielou Jarabovou. / Zdroj: TV Pravda

„Udeľovaním prestížnych ocenení Biele srdce chce komora oceniť svojich členov, ale zároveň ukázať verejnosti skutočnú prácu sestier a ich rolu v zdravotníckom systéme. Sestry slúžia ľudstvu a svojou činnosťou chránia zdravie a blaho jednotlivcov, komunít a národov,“ povedala prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová. V deň slávnostného odovzdávania ocenení, ktoré sa konalo v piatok 19. mája 2023 v Senci, prijala ocenené sestry aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. „Ocenenia dostali tie najvýnimočnejšie z vás,“ povedala prezidentka prítomným oceneným zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám a dodala, že je škoda, že si ocenenie nemôžu prevziať všetci, ktorí zodpovedne, nad rámec povinností, no najmä ľudsky vykonávajú svoju ťažkú prácu.

Niektoré z držiteliek ocenení Biele srdce - na... Foto: Ľuboš Pilc
ocenenie Biele srdce Niektoré z držiteliek ocenení Biele srdce - na pódiu spoločne s moderátorom večera Vladimírom Kobielskym (vpravo).

Slávnostný galavečer v kongresovej sále hotela v Senci sa niesol v príjemnej, občas dojímavej, ale aj vtipnej atmosfére. Za dojímavého potlesku v stoji prebrali špeciálne ocenenie dcéra, syn a vnuk Margity Kosturikovej, ktorá dostala prestížnu Medailu Florence Nightingaleovej. Takáto medaila sa udeľuje za výnimočnú odvahu a oddanosť obetiam ozbrojených konfliktov alebo prírodných katastrof. Margita Kosturiková obetavo pracovala 36 rokov v Domove dôchodcov v Likavke a ošetrovala aj pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou. Osudným sa jej stal koronavírus. „Sú to už dva roky a štyri mesiace, odkedy mama zomrela a toto je už jej piate ocenenie in memoriam,“ povedala jej dcéra Monika so slzami v očiach. Takouto medailou bolo v roku 2023 ocenených iba 37 sestier z 22 krajín na svete a príjemcov vždy na ocenenie navrhuje príslušná národná spoločnosť Červeného kríža alebo Červeného polmesiaca.

Mgr. Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej... Foto: Ľuboš Pilc
ocenenie Biele srdce Mgr. Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Večer vtipne moderoval Vladimír Kobielsky a so cťou sa dokázal „vyvliecť“ aj z faux pas, keď prekrstil podpredsedníčku predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne Beatu Havelkovú a zavolal ju na pódium pod iným menom. „Moje meno predsa pozná každá zdravotnícka organizácia z faktúr,“ nenechala sa vyviesť z miery MUDr. Beata Havelková.

Daniela Jarabová dostáva kyticu od súčasného... Foto: Ľuboš Pilc
ocenenie Biele srdce Daniela Jarabová dostáva kyticu od súčasného ministra zdravotníctva MUDr. Michala Palkoviča.

A čerstvému ministrovi zdravotníctva, v tejto chvíli krízovému manažérovi MUDr. Michalovi Palkovičovi, o ktorom je známe, že je patológ, Kobielsky po slávnostnom príhovore poďakoval slovami: „Ďakujem, že ste rozpitvali vaše priority a želám si, aby sa vám všetky naplnili.“

Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory... Foto: Ľuboš Pilc
ocenenie Biele srdce Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (vľavo) a Daniela Jarabová, držiteľka Mimoriadneho ocenenia Biele srdce 2023.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek tento rok rozdala 23 cien v kategórii Sestra a pôrodná asistentka v praxi, v kategórii Sestra a pôrodná asistentka – manažérka dostalo ceny 11 žien a v kategórii Sestra a pôrodná asistentka – pedagogička odovzdali dve ceny. Mimoriadne ocenenie za celoživotné dielo sa odovzdáva len jedno a dostala ho už spomínaná Mgr. Daniela Jarabová, ktorá pracuje v Martine. Dohromady teda ocenenie Biele srdce dostalo 37 zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, medzi nimi však bol aj jeden muž, „sestra v praxi“ Mgr. Ľubomír Kočíšek. Jedna z ocenených sestier, Margita Blašková, je dokonca aj darkyňou obličky.

Mgr. Iveta Lazorová, prezidentka Komory sestier...
Slovenská komora sestier a pôrodných...
+13Slovenská komora sestier a pôrodných...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #zdravotná sestra #Biele srdce #pôrodná asistentka