Podľa experta na výživu Michala Páleníka sa treba hýbať, koľko sa len dá. V lete ako?

Hoci je dovolenka časom oddychu, nezabúdajte ani na pohyb. Inak sa môže stať, že kilogramy, ktorých ste sa zbavili „do plaviek“, naberiete späť. Podľa experta na výživu Michala Páleníka sa treba hýbať, koľko sa len dá.

20.07.2023 11:00
leto, dovolenka, pláž, cestovanie, priatelia,... Foto:
Pri pätnástich minútach rýchlejšej chôdze spáli 90 kilogramov vážiaci muž toľko energie, ako je v dvoch decilitroch suchého vína.
debata

Nemusíte pritom lámať žiadne rekordy, no akákoľvek pohybová aktivita je lepšia ako žiadna. Sladké ničnerobenie, opaľovanie na pláži, lákavé letné dobroty, netradičné jedlá, ale aj popíjanie miešaných nápojov môžu prispieť k tomu, že sa z dovolenky vrátite s prírastkom na hmotnosti.

Príjem kalórií počas voľných dní mnohí podceňujú. „Určite nie je ideálne, ak celú dovolenku iba preležíte a prejedáte sa. Ak sa budete čo najviac hýbať, zrelaxujete lepšie aj mentálne. Leto je skvelé obdobie na chôdzu, beh či plávanie. Všetky tieto aktivity pomáhajú kompenzovať zvýšený príjem kalórií,“ zdôrazňuje M. Páleník. Pripomína, že náhly prírastok hmotnosti počas leta nie je pre telo relaxom. „Pri pätnástich minútach rýchlejšej chôdze spáli 90 kilogramov vážiaci muž toľko energie, ako je v dvoch decilitroch suchého vína. Ak si štvrťhodinku chôdze dopraje dva alebo tri razy denne, nemusí mať po dovolenke dva kilogramy navyše.“ Chôdza a beh sú najjednoduchšou a najlacnejšou pohybovou aktivitou. Nepotrebujete na ne žiadne špeciálne vybavenie, stačí športová obuv a pohodlné oblečenie. „Tridsať minút plávania a dve hodiny rýchlejšej chôdze prinášajú telu veľké benefity,“ dodáva M. Páleník.

Ako spáliť kalórie

Grilované kuracie prsia s ryžou (180 g + 150 g) = 449,78 kcal – 1 hodina plávania

Vyprážaný syr s hranolčekmi a tatárskou omáčkou (100 g + 150 g + 20 g) = 704 kcal – 70 minút behu

Mix zeleninový šalát + cottage cheese nízkotučný (150 g + 100 g). = 83,36 kcal – 17 minút chôdze

Zdroj: www. uvzsr.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #zdravý životný štýl