Dovolenková lekárnička. Ktoré lieky je dobré mať doma a ktoré si zobrať do cudziny? Čo by nemalo chýbať v dovolenkovej lekárničke?

Dovolenková lekárnička. Ktoré lieky je dobré mať doma a ktoré si zobrať do cudziny? Čo by nemalo chýbať v dovolenkovej lekárničke? Poradí PharmDr. Dagmar Herbuláková z Lekárne Harmónia v Trenčíne v ďalšej časti našej poradne.

22.06.2023 00:00
Dr. herbulakova, unipharma, pr
PharmDr. Dagmar Herbuláková z Lekárne Harmónia v Trenčíne

Dovolenková lekárnička by mala byť vyskladaná podľa charakteru dovolenky. Iná bude dovolenková lekárnička pri pobyte na horách, iná v exotickej destinácii. Taktiež záleží na zložení posádky – ak sú jej súčasťou deti, starší ľudia, alebo ľudia trpiaci alergiami prípadne nevoľnosťami pri ceste autom. V kritickej situácii netreba hľadať miestnu lekáreň, kde môže nastať problém s jazykovou bariérou. Čo všetko si teda pribaliť do batožiny pri cestovaní za oddychom?

Exotické krajiny prinášajú riziko hnačky. Vždy sa odporúča piť kupovanú (balenú) vodu, nie z vodovodu. Rôzne hygienické štandardy a lokálna strava nás môžu nepríjemne prekvapiť. Preto si treba pribaliť prípravok s aktívnym uhlím, ktorý viaže škodliviny, prášok s obsahom diosmectitumu, z ktorého si vyrobíte suspenziu vhodnú aj pre deti, tehotné a dojčiace ženy a aj tanát želatíny alebo loperamid. Rehydratačný roztok doplní stratené minerály. Pred odchodom na dovolenku a aj počas nej odporúčame užívanie vhodných probiotík, ktoré pripravia tráviaci systém na zmenu prostredia a organizmus lepšie odoláva rôznym vplyvom.

Pri zápche uľavia tablety s obsahom bisakodylu alebo kvapky s obsahom pikosíranu sodného, prípadne sirup s obsahom laktulózy. Pri preferencii prírodnejšej formy liečiva zaberajú sirupy s obsahom sliviek a fíg.

Nevoľnosť pri cestovaní – pol hodinu pred odchodom je vhodné zapiť vodou liek s obsahom moxastínu. Vhodný je aj pre deti od 2 rokov. Pre deti zaberajú lízanky s obsahom zázvoru alebo kapsuly pre dospelých s obsahom zázvoru. Pomáha aj natretie čela mentolovým roztokom.

Pri vracaní je dobré mať po ruke rehydratačný roztok. Doplní stratené minerály.

Zvýšenú teplotu výborne sťahujú lieky s obsahom ibuprofénu. Pre menšie deti sú k dispozícii sirupy, čapíky, cmúľacie rozpustné tablety alebo cmúľacie želatínové tobolky, pre väčšie deti a dospelých je vhodné pribaliť klasické tablety na prehĺtanie. Taktiež sú nápomocné lieky s obsahom paracetamolu.

Ochrana pred slnkom – opaľovacie krémy so silnejším faktorom pre deti a primeraným faktorom pre dospelých.

Na spáleniny od slnka rozhodne odporúčame panthenolový sprej, ktorý upokojí pokožku. Veľmi dobré skúsenosti sú aj s aloe vera gélom alebo rakytníkovým olejom na regeneráciu pokožky. Dobrým tipom pre bezbolestné opálenie pokožky je užívanie betakaroténu.

Alergie – agresívne slnko môže vyvolať svrbiace vyrážky na pokožke. Pri slnečnej alergii sa odporúča užívať ešte pred odchodom na dovolenku liek s obsahom loratadínu alebo cetirizínu. Taktiež pribaľte aj gél s obsahom dimetindénu, utlmí svrbenie.

Bolesti hlavy, zubov, kĺbov – v prípade potreby siahnite po liekoch s obsahom ibuprofénu, diklofenaku, paracetamolu, naproxénu. Je ich k dispozícii veľa a na výber ich majú v každej lekárni.

Poranenie, odreniny – odporúčame dezinfekčný sprej a kvalitné náplasti, najmä vodeodolné alebo aj hydrokoloidné. Osvedčilo sa aplikovať hydrokoloidnú náplasť na turistike aj preventívne, zabránite vzniku otlakov.

Bolesť uší – pri potápaní v mori odporúčame preventívne používať štuple do uší určené pre používanie vo vode, v prípade už vzniknutej bolesti treba aplikovať kvapky s obsahom octanu a vínanu hlinitého.

Bolesť hrdla – vyberte si vhodné pastilky na cmúľanie alebo sprej do hrdla, prípadne kloktadlo s obsahom dezinfekčnej a protizápalovej zložky benzydamín, alebo protizápalový flurbiprofen. Niektoré sú viaczložkové, nakombinované lokálne antibiotikum tyrotricín, s antiseptikom benzalkoniumchloid a lokálne znecitlivujúca zložka benzokaín.

Vyvrtnutie členka – opuch pomôže stlmiť octanová masť alebo krém s obsahom heparinoidu, diklofenaku alebo piroxikamu. Nezabudnite na elastický obväz.

Ochrana pred hmyzom – repelenty v spreji, ochranné silicové náramky, pinzeta na vytiahnutie kliešťa. Po uštipnutí aplikovať protisvrbivý gél s obsahom dimetindenu alebo ľaliový gél.

Gynekologické mykózy u žien – preventívne používať špeciálne tampóny napustené vazelínou ako ochrana pred chlórovou bazénovou alebo vodou v jazere. Preventívne taktiež aplikovať vkladacie probiotiká na zvýšenie odolnosti sliznice. Zabraňujú mykotickým zápalom. Ak nastala mykóza, použite vkladacie tablety s obsahom klotrimalozu.

Pálenie záhy – po výdatnom jedle na zmiernenie pálenia je vhodné užiť tablety s obsahom pantoprazolu, hydrotalcidu alebo uhličitanu vápenatého.

Zápaly oka – účinné sú antiseptické kvapky s obsahom kabetopendecí­niumbromidu alebo kvapky s obsahom očianky rostkovej.

Každá lekárnička by mala obsahovať teplomer, kvapky do nosa, kvapky proti kašľu, pinzetu, elastický obväz, náplasti, nožničky. Nezabudnite si pribaliť lieky, ktoré užívate pravidelne. Pri cestovaní je skvelou pomôckou antibakteriálny gél. Oceníte ho, ak nebudete v dosahu vody, a tiež pred konzumovaním jedla. Štuple do uší pomôžu pri neočakávanom hluku alebo ruchu na ubytovacích zariadeniach.

Želáme krásny, zaslúžený oddych na dovolenke!

chyba