Bradavice či kurie oká. Prvé sú nákazlivé, druhé nie. Preto je dôležité ich rozlíšiť

Ako odlíšiť bradavicu a kurie oko? Bradavice sú infekčné a treba ich liečiť, no pedikér by ich ošetrovať nemal.

09.07.2023 14:00
pedikúra, suchá pedikúra, podológia, noha,... Foto:
Bradavice sú infekčné. Nemal by ich ošetrovať pedikér, je možné domáce ošetrenie prípravkami alebo u kožného lekára.
debata

Bradavice

Bradavice si človek „nevypestuje“ mechanicky, ale nakazí sa nimi najčastejšie vo vlhkom a teplom prostredí tým, že šliapne na infikované miesto a vírus (HPV) prenikne do vlhkej, porušenej kože. Interval medzi nákazou a prejavom ochorenia (vznikom bradavice) je rôzny, od niekoľkých týždňov až po niekoľko mesiacov. Bradavice sú nepríjemnou záležitosťou, pretože veľa závisí aj od imunitného systému konkrétneho človeka – sú ľudia, ktorí mávajú bradavice často a opakovane. Imunológovia im môžu predpísať prípravky na posilnenie imunity Pedikér by bradavicu ošetrovať nemal, ale mal by poskytnúť informácie o možnostiach ošetrenia (doma alebo kožným lekárom).

noha, bradavica, liečba, kurie oko Čítajte viac Otravné bradavice. Ako sa ich zbaviť?

Kurie oká

Ako vzniká kurie oko? Zhrubnutie kože je vlastne odpoveďou organizmu na výrazný a trvalý tlak v určitom mieste. Koža sa hrubnutím vlastne bráni, je to jej základná funkcia. V pokožke tak vzniká kónický útvar pripomínajúci vo vnútri lievik, postupne prechádza až do zamše, ďalšej vrstvy kože a cez podkožné tkanivo až ku kosti. Hlboké kurie oko, prípadne ak sa skomplikuje zápalom, vie byť veľmi bolestivé.

pedikúra, starostlivosť o nohy Čítajte viac Ísť pedikérke alebo podológovi? Každý z nich ošetruje nohy trochu inak

„Ošetrenie kurieho oka patrí medzi primárne úlohy pedikúry. Sú kruhovité, mierne vyvýšené, sfarbené dožlta. Niekto kurie oko opisuje ako plochý hrboľ kruhovitého tvaru, pričom jeho mäkké jadro tvorí akýsi lievik so širokým vrchom a špicatým dnom. Nie je nákazlivé, pretože je spôsobené mechanicky, tlakom. Kurie oká možno odstrániť prostredníctvom suchej či mokrej pedikúry, ale aj ich kombinácie.

„Nie vždy je správne trvať len na suchom alebo mokrom spôsobe ošetrenia,“ hovorí Ing. Nádašiová, ktorá je školiteľkou Centra pedikúry v Bratislave. „Ošetrenie závisí od toho, aký druh kurieho oka ošetrujeme a aké je veľké. Najmä v rámci domáceho ošetrovania možno nanášať aj tzv. keratolytické prípravky (rozpúšťajú stvrdnuté časti pokožky). S odolným kurím okom môže pomôcť aj kožný lekár. Ten už môže používať keratolytiká vyšších koncentrácií, môže použiť laser či odstrániť kurie oká kryoterapiou (zmrazením). Chirurg môže kurie oko "vybrať“ pomocou tzv. ostrej lyžičky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nohy #chodidlá #pedikúra #bradavice #kurie oko