Prvá pomoc pri spálení slnkom. Ako sa účinne chrániť vopred, čo je dobré mať doma a čo ak dostanem alergiu?

PharmDr. Ľubica Huňadyová z Lekárne ĽUBICA vo Veľkých Kapušanoch radí, ako a kedy sa správne opaľovať, ako si účinne chrániť oči a pokožku a ktoré prípravky je dobré mať po ruke ako prvú pomoc pri spálení a alergii na slnko.

06.07.2023 00:00
Unipharma, pr, nepouzivat
PharmDr. Ľubica Huňadyová, PLUS LEKÁREŇ ĽUBICA, Veľké Kapušany

K spáleniu pokožky dochádza v dôsledku dlhodobého vystavenia ultrafialovému UV svetlu zo slnečného žiarenia – najmä počas dovolenkového obdobia alebo z umelých zdrojov (soláriá). Spáliť sa na slnku dá aj počas chladných alebo zamračených dní, pretože až 80 % slnečných lúčov prechádza mrakmi a dokonca aj sklom. Spálenie pokožky preto môže byť rovnaké, ako keby bola pokožka vystavená priamemu slnečnému svetlu. UV žiarenie je krátka vlnová dĺžka slnečného svetla, ktorú ľudským okom nevidno. Ultrafialové žiarenie A (UVA) súvisí so starnutím kože a ultrafialové žiarenie B (UVB) je spojené so spálením od slnka. Vystavenie obidvom typom žiarenia má súvislosť s rozvojom rakoviny kože. Medzi príznaky spálenia kože patrí začervenie pokožky – na dotyk je teplá až horúca, citlivá, svrbí, opúcha a bolí. Pri závažnejšom spálení nastupuje aj bolesť hlavy, nevoľnosť, únava či horúčka a na koži sa môžu objaviť malé pľuzgieriky naplnené tekutinou. Ak sú prejavy rozsiahle a intenzívne (závrate, zvracanie) je potrebné vyhľadať lekára.

U ľudí citlivých na slnečné žiarenie sa môže vyskytnúť slnečná alergia. Vzniká vtedy, ak pokožku po dlhšom období, napr. na jar, vystavíme intenzívnejším slnečným lúčom. Postihuje najmä ženy vo veku 20 – 40 rokov s citlivou, svetlou či veľmi svetlou pokožkou. Prejavuje sa začervenaním, svrbivými vyrážkami, mokvajúcimi pľuzgiermi, či dokonca drobnou žihľavkou, ktorá sa môže zlievať do väčších máp a postihuje oblasti kože najmenej chránené – tvár, dekolt, ramená a ruky. Vznik alergie dokážu podporiť aj určité fotosenzitívne pôsobiace látky v niektorých liekoch (antibiotiká, hormonálna antikoncepcia, psychofarmaká, cytostatiká, chemoterapeutiká), bylinky, potraviny, zložky kozmetiky, parfumy.

Kým sa koža začne hojiť a obnovovať, môže to trvať aj niekoľko dní. Vhodné je chladiť pokožku buď čistým uterákom navlhčeným studenou vodou, alebo aj chladným kúpeľom či sprchou, aplikovať telové mlieka a gély s hydratačnými, regeneračnými a upokojujúcimi účinkami s obsahom panthenolu a aloe vera. Majú aj protizápalové účinky, pomáhajú eliminovať začervenanie a pôsobia chladivo. Prípravky sa aplikujú na kožu 1 – 3-krát denne, resp. podľa pokynov výrobcu. Nesmieme zabúdať na dostatok a dopĺňanie tekutín, aby sa zabránilo dehydratácii organizmu. Na zmiernenie prejavov alergie a svrbenia ako prvá pomoc slúžia gély s obsahom antihistaminík, pri výraznom svrbení užite liek s obsahom antihistaminika. Krátkodobo, pri silnejších prejavoch alergie, treba použiť krémy s obsahom voľnopredajného kortikoidu. Pri bolestivosti možno použiť voľnopredajné analgetiká s obsahom paracetamolu alebo nesteroidných protizápalových liečiv.

Ak sa chystáte na dovolenku alebo tráviť dlhší čas vonku, je potrebné sa vyhýbať slnečnému žiareniu medzi 10. a 16. hod., kedy sú negatívne účinky UV lúčov najintenzívnejšie. Vystavujte sa slnečným lúčom pomaly a postupne, pri pobyte na slnku noste pokrývku hlavy a majte oblečenie, ktoré zakrýva plecia a ruky. Naneste si opaľovací krém s obsahom ochranného faktora SPF 30 až 50 na pokožku 15 až 30 minút pred odchodom na slnko. SPF (Sun Protect Factor) udáva, aká časť slnečného žiarenia sa pri použití dostane do kože a predĺži tým dobu pobytu na slnku bez poškodenia kože. Pri aplikácii netreba zabúdať ani na uši, očné viečka, priehlavky a samozrejme, na pery použitím balzamu s ochranným faktorom. Treba sa spoľahnúť na overené prípravky s ochranným faktorom SPF, najvhodnejšie bez parabénov a parfumov. Pri ich kúpe by sme sa mali rozhodovať okrem stupňa ochrany SPF aj na základe jeho zloženia, najmä, keď sa to týka detí, tehotných žien a ľudí s kožnými, obličkovými, neurologickými a pečeňovými ochoreniami. Na ochranu očí sú určené slnečné okuliare s UV značením a ochranou. Zdravému opaľovaniu pomáhajú aj doplnky vo forme vitamínov, betakarotén, vitamín E, vitamín C.

Deti do troch rokov by sa nemali vystavovať priamemu slnečnému žiareniu vôbec.

Všetky produkty na ochranu pred slnkom nájdete na etabletka.sk

chyba