Rozhovor s chirurgom: Ako sa spáli kŕčová žila? Ako sa zlepí lepidlom?

Chirurg MUDr. Július Muranský, MPH., z REVIVE, Jednodňovej chirurgie v Bratislave, vysvetľuje, ako sa v rámci miniinvazívnej chirurgie operačne riešia kŕčové žily. Ako sa odlišujú dva typy zákrokov, s ktorými má najlepšiu praktickú skúsenosť - tzv. endovaskulárna operácia laserom a lepenie kŕčových žíl?

06.08.2023 06:00
nohy, kŕčové žily, doktor, liečba Foto:
Keď sa krv v žilách nôh hromadí pre zle fungujúce žilové chlopne, pretlak v končatine nedovolí, aby do končatiny natiekol dostatok okysličenej krvi.
debata (3)

Prečo kŕčové žily okrem iných príznakov vlastne bolia?

Keď sa krv v žilách nôh hromadí pre zle fungujúce žilové chlopne, pretlak v končatine nedovolí, aby do končatiny natiekol dostatok okysličenej krvi. Vzniká tak anaeróbny metabolizmus, hromadia sa kyslé produkty a dostávame sa do štádia chronickej únavy ako napríklad po športe, keď máme vysokú záťaž.

Toto sú príčiny známych večerných či nočných žilových bolestí. Kompresívnou liečbou stiahneme žilový systém, zlepšíme odtok a vytvoríme priestor na príchod okysličenej krvi. Konzervatívna liečba v podobe liekov nazývaných venotoniká (účinné látky diosmín a hesperidín stabilizujúce kapiláry) zas zvyšuje tonus, napätie v žilách, tie sa trochu zúžia a zlepší sa tak prietok. Keď však vyčerpáme všetky tieto možnosti a stav sa zhoršuje, ostáva nám jedine operačné riešenie.

Ako sa spáli kŕčová žila? A ako sa zlepí lepidlom? Ukážeme vám oba postupy
Video
Chirurg MUDr Július Muranský, MPH., z Revive, Jednodňovej chirurgie v Bratislave, vo videu vysvetľuje, ako sa prejavujú a operačne riešia kŕčové žily (varixy) a ich jednotlivé štádiá. Uvidíte zábery z dvoch rôznych typov zákrokov na dvoch pacientkach.

V čom spočíva operačná liečba?

Operačná liečba spočíva v odstránení časti žilového systému, ktorý nám robí problémy. Buď sa odstráni celá žila, v celej dĺžke, alebo len v určitej časti. Najčastejšie je postihnutá hlavná povrchová žila dolnej končatiny, ktorá sa ťahá od slabiny až dole, chudší ľudia si ju vedia nahmatať aj pred vnútornou časťou členka. Druhá žila, ktorá zvykne robiť problém, sa ťahá cez zadnú časť lýtka pod kolenom a pokračuje k päte. A tieto dve žily sú najčastejšie príčinou varixov.

Súčasná miniinvazívna jednodňová chirugia, keď pacienti nemusia byť v narkóze, spočíva predovšetkým vo dvoch metódach – v horúcej a studenej. Ktorá je šetrnejšia?

Hovoríme o laserovej operácii, čo je tepelný zákrok, a o tzv. lepení žíl. Operatér sa pre druh zákroku rozhodne po ultrazvukovom vyšetrení. Laserová operácia spočíva v tom, že do chorého úseku žily cez malý rez zavedieme katéter a steny žily zvnútra spálime. To spôsobí, že žila sa uzavrie. Oblasť, kde budeme žilu ošetrovať, predtým umŕtvime pomocou špeciálnej tekutiny (fyziologický roztok, v ktorom je lokálne anestetikum), ktorú napustíme pozdĺž žily.

Hovorí sa tomu tumescenčná anestézia. Tento studený roztok má analgetický účinok a zároveň tekutina chráni okolie cievy, aby nedošlo k popáleniu iných častí nohy. Laserová operácia je trochu agresívnejšia ako lepenie žíl. Lepenie žíl sa dá robiť takmer bez lokálnej anestézie, závisí to od konkrétneho nálezu a od priemerov ciev. Lepenie ciev nebolí, občas má pacient pocit zaštipkania alebo pálenia.

Snažíme sa vždy vyhovieť žiadosti pacienta, ale sú situácie, keď sa neodporúča použiť laser, a, naopak, keď nie je vhodné použiť lepidlo. V oboch prípadoch žila ostáva na mieste, ale atrofuje a vyradíme ju z obehu. A aby sme zabránili recidívam, návratu ochorenia, robí sa aj tzv. crossing – odpojenie malých ciev od povrchovej žily veny safeny magna – najdlhšej žily v ľudskom tele – v oblasti slabiny. Pri obidvoch zákrokoch je pacient pri vedomí a ešte v ten deň odchádza domov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kŕčové žily #zdravé nohy #lepenie žíl