Ísť ku všeobecnému lekárovi, angiológovi či cievnemu chirurgovi?

Ak mávate najmä ku koncu dňa nepríjemné pocity ťažkých nôh, napätia v nich, opuchy okolo členkov či nočné kŕče, vyhľadajte praktického lekára. Ten vám tiež môže predpísať liečbu v podobe lieku, tzv. venotonika, ale môže vás poslať aj za odborníkom na cievy - angiológom.

29.07.2023 06:00
nohy, liečba, cievy Foto:
Je na zvážení všeobecného praktického lekára, kedy pacienta pošle za špecialistom, ktorý má k dispozícii potrebný ultrazvuk.
debata

Kedy by mal zasiahnuť praktický lekár: Počiatočné príznaky kŕčových žíl sú často neliečené, ale signalizujú, že sa začal chronický zápalový proces a ten časom prejde do závažnejších štádií chronického žilového ochorenia. Praktickí lekári by mali podchytiť včasné štádiá chronického žilového ochorenia ako C0 až C2. Ak sa začne s liečbou vo včasných štádiách, predíde sa komplikáciám.

Pacientov v závažnejších štádiách (C2 až C6) by mali všeobecní lekári včas poslať k angiológovi alebo ku cievnemu chirurgovi. Najťažšie formy chronickej žilovej nedostatočnosti majú ľudia, ktorí v minulosti prekonali žilovú trombózu (upchatie žily krvnou zrazeninou) na dolných končatinách. Praktický lekár však nemôže predpísať kompresívne pančuchy ani podkolienky (od II. kompresívnej triedy).

Patríte do rizikovej skupiny?

  • niekto z príbuzných mal žilové ochorenie
  • máte sedavé zamestnanie
  • pracujete v stoji
  • trpíte obezitou
  • máte vysoký krvný tlak
  • užívate hormonálnu antikoncepciu
  • trpievate zápchou
  • máte málo fyzickej aktivity
  • ste tehotná
Ako sa spáli kŕčová žila? A ako sa zlepí lepidlom? Ukážeme vám oba postupy
Video
Uvidíte zábery z dvoch rôznych typov zákrokov na dvoch pacientkach - tzv. endovaskulárnu operáciu laserom a lepenie kŕčových žíl. Aké sú medzi nimi rozdiely?.Upozorňujeme, že niektoré časti videa so zábermi z chirurgickej sály nie sú vhodné pre citlivé povahy. / Zdroj: TV Pravda

Kedy by mal zasiahnuť angiológ: Chronické žilové ochorenie je daň, ktorú platí ľudstvo za civilizáciu. V dospelosti ho máme takmer všetci, aj keď nie u každého sa prejaví vznikom chronickej žilovej nedostatočnosti. Bolesť sa vyskytuje vo všetkých štádiách chronického žilového ochorenia, od C0 až po C6. Predstavuje jeden z prvých príznakov umožňujúci diagnózu ochorenia. Pri chronických žilových ochoreniach často dochádza k paradoxu. Niekto má veľké kŕčové žily a nemá ťažkosti. Iný len metličky, ale má výrazné problémy a vážne postihnutý žilový systém. Preto je na zvážení všeobecného praktického lekára, kedy pacienta pošle za špecialistom, ktorý má k dispozícii potrebný ultrazvuk. Angiológ môže predpísať všetky druhy kompresívnych pančúch a podkolienok (od II. kompresívnej triedy).

Foto: PRAVDA/M.BRAUNSTEINER
infografika, kŕčové žily

Kedy by mal zasiahnuť cievny chirurg: Zasiahnuť zo strany cievneho chirurga je vhodné od štádia C2-C3 chronického žilového ochorenia, čo už sú výraznejšie vyklenuté, zmenené žily na dolných končatinách, často s komplikáciami v podobe zápalu. V ďalšom štádiu sa k tomu pridávajú opuchy, neskôr už farebné zmeny na koži predkolenia, ktoré voláme hyperpigmentácie. Koža sa v typických lokalitách nad a okolo členkov stenčuje a až v 6 % vedie ku vzniku žilových vredov.

Kŕčové žily vznikajú v povrchovom žilovom systéme, v podkožnom tukovom tkanive pod povrchom kože. Až na vrodené nevyvinutie chlopní v hlbokom žilovom systéme kŕčová žila nevznikne, pretože jej roztiahnutiu a pokrúteniu bránia pevné svalové štruktúry. Cievni chirurgovia robia operačné zákroky na chorobne zmenených povrchových žilách. Cievny chirurg môže predpísať všetky druhy kompresívnych pančúch a podkolienok (od II. kompresívnej triedy).

pedikúra, starostlivosť o nohy Čítajte viac Ísť pedikérke alebo podológovi? Každý z nich ošetruje nohy trochu inak
Štádiá chronického žilového ochorenia:
C0 – bez znakov žilového ochorenia
C0s – pocit ťažkých nôh, únava, pocit napätia a opúchania, horúčavy alebo páľavy, svrbenie kože, kŕče v lýtkach, bolesti
C1 – metličkovité kŕčové žily (zhluk rozšírených žiliek s priemerom menej ako 1 mm), ale aj žily s priemerom 1–3 mm (retikulárne žily)
C2 – výraznejšie vyklenutia už zmenených žíl na nohách, komplikácie ako zápal kŕčových žíl (tzv. varikoflebitída)
C3 – opuchy nôh
C4 – zmeny na koži predkolenia, ekzém, rôzne pigmentácie, biela atrofia (stenčenie kože)
C5 – kožné zmeny ako pri C4 plus zahojený vred predkolenia
C6 – otvorený vred predkolenia (85 percent je žilového pôvodu)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
noha, bolesť nohy, cievy Ilustračné foto.

Príznaky žilového ochorenia

  • pocit ťažkých nôh
  • bolesť v nohách
  • pocit napätia v nohách
  • opuchy nôh
  • nepokojné či unavené nohy
  • pocit, akoby vám noha išla „prasknúť“
  • kŕče v lýtkach
  • tŕpnutie nôh

Príznaky rozvíjajúceho sa žilového ochorenia sa obyčajne zhoršujú pri dlhom státí alebo sedení, večer, v teplom období, v období pred menštruáciou, počas tehotenstva

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cievy #kŕčové žily #zdravé nohy #angiológ #cievne problémy