Bez ktorých orgánov dokážeme prežiť?

Viete, že existujú orgány, ktoré nie sú nevyhnutné pre naše prežitie? Orgány, bez ktorých človek v zásade dokáže prežiť, sú napríklad slepé črevo, žlčník, slezina, hrubé črevo, žalúdok, jedna oblička, jeden lalok pľúc, pečene či reprodukčné orgány.

18.08.2023 10:00
ľudské telo, orgány, CT mozgu Foto:
To, ako funguje ľudské telo, je v podstate zázrak.
debata (1)

Slepé črevo

Je to malý slepý výbežok umiestnený na začiatku hrubého čreva, v pravej dolnej časti brušnej dutiny. Slepé črevo je orgán, ktorého funkcia doteraz nie je celkom jasná. Medzi najčastejšie príčiny odstránenia patrí zápal.

Slezina

Nachádza sa v ľavej hornej časti brucha, vedľa žalúdka a za ľavými rebrami. Pomáha filtrovať krv, bojuje proti baktériám v krvi, kontroluje hladinu bielych krviniek, odstraňuje všetky staré a poškodené červené krvinky. Je dôležitou súčasťou imunitného systému, ale môžeme prežiť aj bez nej. Je tomu tak preto, že mnohé je funkcie môže prevziať pečeň. O slezinu ľudia najčastejšie prichádzajú po dopravných alebo športových nehodách, po silnom údere do brucha alebo po zlomenine rebier.

Žlčník

Žlčník je malý orgán hruškovitého tvaru, ktorý slúži ako zásobáreň žlče. Žlč je tekutina produkovaná pečeňou, ktorá pomáha tráviť tuky v jedle. Žlčník sa nachádza v pravej hornej časti brucha, tesne pod pečeňou. Medzi najčastejšie problémy so žlčníkom patria žlčníkové kamene. Môžu by príčinou silných bolestí žlčníka (žlčníkový záchvat). Závažné problémy so žlčníkom sa riešia odstránením žlčníka.

MUDr. Július Muranský Čítajte viac Doktor Muranský: Žlčník nie je pre život človeka nevyhnutný

Hrubé črevo

Hrubé črevo je súčasťou tráviaceho systému. Je to rúrkovitý orgán, ktorý je na jednom konci spojený s tenkým črevom a na druhom s konečníkom. Hrubé črevo má štyri časti: slepé črevo, hrubé črevo, konečník a análny kanál. Najčastejšou príčinou odstránenia hrubého čreva je rakovina.

Žalúdok

Žalúdok je dôležitý orgán a najrozšírenejšia časť tráviaceho systému. Predchádza mu pažerák a nasleduje tenké črevo. Je to veľký, svalnatý a dutý orgán, ktorý umožňuje chemické a mechanické trávenie potravy. Väčšinu problémov so žalúdkom, ak sa zistia dostatočne skoro, možno liečiť, aby sa predišlo väčšej deštrukcii orgánu. O časť alebo celý žalúdok ľudia väčšinou prichádzajú pre rakovinu tohto orgánu. Chirurgické odstránenie žalúdka sa nazýva gastrektómia.

V tomto článku (dolunižšie) sa o pacientke žijúcej bez žalúdka dozviete viac.

zena, smútok, depresia, osamelosť, slnko, more Čítajte aj Prvá onkopacientka na Slovensku s výživou v batohu. Tečie jej priamo do žily

Pľúca

Sprístupňujú nášmu telu kyslík a odstraňujú plyny, ako je oxid uhličitý. Tento proces prebieha 12 až 20–krát za minútu. Tvoria veľkú časť nášho dýchacieho systému. Máme dva pľúcne laloky, každý na jednej strane hrudníka. Medzi časté ochorenia pľúc patria astma, bronchitída, chronická obštrukčná choroba pľúc, cystická fibróza, ale aj rakovina pľúc. Ak sa odstráni jeden pľúcny lalok, alebo časť z neho, zvyšná časť pľúc sa môže rozšíriť, aby prevzala časť práce chýbajúcich pľúc.

Obličky

Sú to párové orgány v tvare fazule na oboch stranách chrbtice, pod rebrami a za bruchom. Ich úlohou je filtrovať krv. Odstraňujú odpad, kontrolujú telesnú rovnováhu tekutín a udržiavajú správnu hladinu elektrolytov. Každá oblička má okolo milióna malých filtrov nazývaných nefróny. Existuje viacero ochorení, ktoré môžu viesť ku zlyhaniu obličiek, najčastejším je cukrovka. Človek môže viesť plnohodnotný život aj s jednou obličkou. Ak mu ale zlyhajú obidve, prichádza na rad dialýza a čakanie na transplantáciu.

dialýza, Mária Marta Miklošková Čítajte viac Najmladší syn mi chcel dať obličku. Odmietla som

Reprodukčné orgány

Reprodukčné orgány mužov i žien, vrátane semeníkov a maternice, sú potrebné na splodenie dieťaťa. Nie sú však potrebné na udržanie života. Mnohým ľuďom bolo potrebné reprodukčné orgány odstrániť z dôvodu rakoviny, u žien myómov a podobne.

Pečeň

Pečeň je dôležitý orgán, ktorý v tele plní viacero životne dôležitých funkcií. Medzi najdôležitejšie patrí detoxikácia. Pečeň filtruje a odstraňuje toxíny a iné škodlivé látky z krvi. Pomáha tiež metabolizovať tuky, bielkoviny a sacharidy, premieňa glukózu na glykogén, ktorý skladuje a produkuje aj žlč. Má vysokú rezervnú kapacitu. Skladá sa z dvoch lalokov (väčší je pravý). Človek dokáže žiť aj bez jedného laloka pečene (je možné ho aj darovať za účelom transplantácie pečene, tzv. trasplantácia od živého darcu, možná aj pri obličke). Zvyšný lalok dorastie a dokáže takúto stratu kompenzovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #žlčník #slepé črevo #orgány