Nádor môžete mať aj pod nechtom! Ako ho odlíšiť od modriny následkom poranenia? Pozrite si fotky

Pod nechtom by nádor čakal málokto. Zákerný melanóm, čo je vlastne druh rakoviny kože, sa však môže vyskytovať aj tam a často pripomína modrinu, prípadne mykotickú infekciu nechta. "Priemerná doba oneskorenia diagnostiky podnechtového melanómu je cca 2,5 roka," hovorí onkodermatologička MUDr. Zuzana Murárová, PhD., z Národného onkologického ústavu v Bratislave. Za ten čas melanóm metastázuje.

16.08.2023 06:00
dva znaky melanomu pod nechtom, melanóm, necht,... Foto:
Takto rozlične môžu vyzerať melanómy pod nechtom. Pigmentový tenký pásik býva obyčajne nezhubnou melanonýchiou, treba ju však pre istotu kontrolovať. Vysoké podozrenie na zhubný proces nastáva, ak je zasiahnutá aj kožička nechta.
debata

„Bol to pruh krížom cez necht palca, ktorý sa neustále zväčšoval. Akoby mi niekto necht označil permanentnou fixkou od kožtičky až po vrch,“ opísala svoj nechtový melanóm pacientka Stasey, ktorá zverejnila svoj príbeh. Zachránila ju pozorná manikérka, ktorá ju s podozrivou pigmentáciou na nechte poslala za odborníkmi. Práve manikérky môžu v rámci osvety tohto zákerného onkoochorenia zohrať veľkú úlohu, zároveň treba dodať, že zatiaľ nie je jasné, či práve opakované vystavovanie sa nechtov UVA žiareniu z lámp pri vytvrdzovaní gélových nechtov nezvýši v budúcnosti počet pacientok s melanómom pod nechtom. Možno sa časom zistí, že sú karcinogénne podobne ako soláriá.

„Pri včasných príznakoch podnechtového melanómu nám veľmi pomáha dermatoskopia. Vďaka nej vieme s pomerne dobrou presnosťou určiť, či ide o melanóm. Ide zväčša o asymetrický hnedý alebo čierny pruh zložený z nepravidelne širokých prúžkov pigmentu, ktorý rastie. Pri koreni nechta je širší, smerom k voľnému okraju nechta užší, má tvar trojuholníka. Potvrdzujúcim znakom melanómu je šírenie pigmentácie na kožu v okolí nechta. V pokročilých prípadoch vidíme zmenu štruktúry až stratu nechtovej platničky. Nádor sa spontánne celé mesiace nehojí, zhoršuje sa – to je znakom zhubnosti (malignity),“ vysvetľuje odborníčka a autorka odborných článkov o podnechtových melanómoch. „Ak máme podozrenie na podnechtový melanóm, pristupujeme k tzv. diagnostickej operácii – odstráni sa časť alebo celá nechtová platnička, odoberie sa vzorka z podnechtového tkaniva a materiál putuje na histológiu,“ dodáva.

slimáky, hobby, Sára Popovičová Čítajte viac Máte Hippokratove alebo pásikavé nechty? Prezradia vaše choroby

Pacientke Stasey lekári v zahraničí museli odstrániť nielen necht, ale aj časť kosti. Takže bolo vlastne potrebné amputovať časť palca na ruke. Zachránilo jej to však život, pretože melanóm veľmi rýchlo metastázuje. "Áno, po potvrdení diagnózy by mala nasledovať radikálna operácia, počas ktorej sa odstráni nádor aj s bezpečnostným lemom 1 až 2 cm, čo veľakrát znamená amputáciu koncového článku prsta. Súčasťou operácie býva aj vyšetrenie sentinelovej, teda strážnej uzliny. Ide o kontrolu, či sa nádorové bunky už nenachádzajú aj tam. Ak by sa v uzline objavili tzv. mikrometastázy (v histologickom laboratóriu by vo vzorke našli bunky melanómu), prognóza je horšia.

Melanos znamená čierny

Podnechtová modrina (hematóm): Podnechtový hematóm je oceľovej, hnedej alebo hrdzavej farby (chýba sivá), zväčša na mieste predchádzajúceho úrazu, postupne odrastá spoločne s nechtom, trvá to však relatívne dlho. Ak si pacient spomína na úraz (napríklad si privrel prst do dverí, udrel sa kladivom atď.), nemalo by ísť o melanóm, iba o bežnú modrinu. Niekedy takúto modrinu, zrazenú krv pod nechtom na nohe, spôsobí aj extrémne nepohodlná obuv.

Melanonýchia: Je to prúžok čiernej alebo hnedej pigmentácie nechta, ktorý spôsobuje prítomnosť melanínu, kožného farbiva. Je častejšia u ľudí tmavších fototypov a môže postihovať súčasne viac nechtov. Je viditeľná v celej dĺžke nechta, ale nie v celej šírke. Šírenie pigmentu pod nechtový val sa nazýva Hutchinsonov príznak a jeho prítomnosť zvyšuje podozrenie na malígny melanóm. Vyskytuje sa však aj v iných prípadoch, akým je spomínaný melanóm. Väčšina prípadov v dospelosti vznikne na základe zvýšenej aktivácie pigmentových buniek melanocytov pri traumách, pri systémových ochoreniach (porfýria, AIDS, alkaptonúria), pri rôznych syndrómoch, spôsobí ju aj rtg. žiarenie, fototerapia, niektoré systémové lieky (psoralény, steroidy, flukonazol, metotrexát…).

Podnechtový (tzv. subungválny) melanóm: Väčšinou sa vyskytuje na palcoch nôh a rúk, až v 75 % všetkých prípadov. Na ostatných prstoch to býva zriedkavejšie. Nádor sa zväčšuje bez závislosti od rastu nechtovej platničky, postupne dochádza ku krvácaniu spod nechta, tvorbe krvácajúceho uzlíka až ku kompletnému zničeniu nechtovej platničky bez dorastania nového nechta. Na rozdiel od modriny, ktorá odrastá, zmenšuje sa a mizne, podnechtový melanóm neodrastá a zväčšuje sa! Potvrdzujúcim znakom melanómu je šírenie pigmentácie na kožu v okolí nechta (aj na kožtičku, tzv. kutikulu pri nechte, to je tá, ktorú si pri manikúre zatláčame dovnútra).

Nádor pod nechtom alebo nie? Pre laika ťažká voľba

Ukážeme vám viaceré fotografie s popiskami melanómov pod nechtom, modrín pod nechtom či neškodného sfarbenia nechta.

Fotogaléria
Takto rozlične môžu vyzerať melanómy pod...
Toto je snímka z fotobanky, ktorá bola...
+6Toto je snímka z fotobanky, ktorá bola...

„Bohužiaľ, často k nám prichádzajú pacienti s pokročilým nádorom, keď je už zničená nechtová platnička, nádor mokvá a krváca, niekedy aj tlačí v topánke. Oneskorenie diagnostiky je dané viacerými faktormi – často je to vyšší vek postihnutých pacientov, nejasný nález, ktorý je považovaný za nenádorové ochorenie (mýlia si ho so zarastajúcim nechtom, ďalej príznakom diabetickej nohy, s infekciou), čiže s ochoreniami, ktoré nepatria pod špecializáciu dermatológia. "Melanóm pod nechtom často napodobňuje aj mykotické infekcie, ale dermatológ to vie v dermatoskope bezpečne odlíšiť,“ ubezpečuje primárka oddelenia klinickej patológie Národného onkologického ústavu MUDr. Georgína Kolníková, PhD., ktorá sa s melanómom pod nechtom pacientov stretáva približne raz za mesiac.

Histológia stanoví zhubnosť či nezhubnosť odobratej vzorky v zásade na sto percent. Je to zlatý štandard diagnostiky. Podnechtový melanóm je raritné ochorenie, ale v tomto histologickom laboratóriu v onkologickom ústave zas pracujú so vzorkami z celého Slovenska, takže sa s nimi stretávajú najčastejšie. Nedávno MUDr. Kolníková stanovila podnechtový melanóm na nohe iba 40-ročnému pacientovi. Samozrejme, dôvodom sfarbenia nechtovej platničky môže byť aj pigmentácia spôsobená vonkajšími faktormi – henna, tabak, nitráty striebra. Takisto ochorenie psoriáza a lichen planus (chronické zápalové ochorenie), bakteriálne a mykotické infekcie, lieky (antiretrovirotiká, antimalariká), endokrinné ochorenia atď.

Môže UV lampa na gélové nechty viesť ku melanómu?
Video
Onkodermatologička z Národného onkologického ústavu v Bratislave MUDr. Zuzana Murárová, PhD., vo videu relácie "Ide o zdravie" hovorí aj o melanómoch pod nechtom. / Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #melanóm #nechty #necht #podnechtový melanóm #poškodené nechty