Ako pomôcť boľavej chrbtici bez operácie? Moderné technológie účinkujú aj pri zamrznutom ramene či probléme s kolenom

Žijeme "sedavú dobu". Náš pohybový aparát je však prispôsobený na pohyb, a keď sa nehýbe, svalstvo slabne, mäkké tkanivá tuhnú. Následne, už pri náhodnom vyššom zaťažení, dochádza k rôznym poškodeniam. Tie sa spájajú s bolesťou a obmedzením pohyblivosti.

05.09.2023 06:00
chrbát, chrbtica, bolesť, stavce, kríže Foto:
Spinálna dekompresia na špeciálnom prístroji je vzájomné odtiahnutie stavcov, aby sa platničky, ktoré medzi nimi fungujú ako nárazníky, mohli opätovne dostatočne prekrviť.
debata (1)

Dôsledkom je, že väčšina ľudí v súčasnosti už v produktívnom veku trpí bolesťami pohybového aparátu. Na otázky odpovedajú fyzioterapeut Mgr. Jakub Palenčár, klinický špecialista BTL Slovakia, a RNDr. Jozef Magyar, riaditeľ Rehakliniky Dudince, s. r. o.

Aké výhody má pri bežných poškodeniach chrbtice pre pacienta bezoperačná liečba?

J.P.: Neinvazívne riešenie menej zasahuje do integrity pacientovho tela a predchádza sa zotavovaniu po operácii, ktoré je nutné aj po menšom zákroku. Ak hovoríme o operácii v oblasti chrbtice, takéto zákroky sú rizikovejšie z dôvodu anatomickej zložitosti a množstva rôznych štruktúr, ktoré sa tu stretávajú. Zároveň zjazvenie tkaniva po operačnom prístupe môže spôsobiť následné ťažkosti. Bohužiaľ, nevhodne indikovaná operácia má nulový efekt na bolestivosť, a to aj napriek tomu, že sa poškodené tkanivo podarilo opraviť.

J.M.: Mali sme už viacero pacientov, ktorí boli indikovaní na operáciu. Z rôznych príčin ju odmietli alebo sa termín operácie posúval. Nastúpili k nám na liečebný pobyt a po jeho absolvovaní zistili, že operáciu už nepotrebujú. Išlo o pacientov s obmedzenou pohyblivosťou horných končatín a krku následkom poškodenia medzistavcových platničiek v krčnej chrbtici. Už v priebehu pobytu sa obnovila pohyblivosť rúk a na konci pobytu došlo už aj k strate bolestivosti. Rovnaké skúsenosti máme aj v prípade driekovej chrbtice a s bolesťami vyžarujúcimi do dolných končatín. Treba však dodať, že pacienti si musia aj po ukončení pobytu naďalej dávať pozor na správne držanie tela a dodržiavať pravidelné pohybové aktivity.

Aké sú najnovšie trendy vo vybavení rehabilitačných oddelení a v čom je najväčší prínos pre pacienta?

J.P.: Aby sme vybrali aspoň niektoré, najnovšími trendmi sú napríklad vysokovýkonné lasery. Tie sa používajú pre úľavu od akútnej a chronickej bolesti. Terapie sú vďaka vysokému výkonu zariadenia rýchle a oveľa efektívnejšie než staršie lasery. Zároveň sú veľmi bezpečné a môžu byť plne automatizované. Iným fyzikálnym princípom, ktorým možno efektívne ovplyvňovať bolesť, ale aj svalovú silu a svalovú aktivitu, je vysokovýkonný indukčný systém, ktorý sa dá použiť aj cez oblečenie a uľavuje od bolesti na nervovo-svalovej úrovni.

Na Slovensku sa osvedčila aj tzv. spinálna dekompresia. Ide o kombináciu veľmi presného napolohovania pacienta do úľavovej polohy vďaka ležadlu na to prispôsobenému a pôsobenia dekompresných síl. Tieto sily na pacienta pôsobia cielene, opakovane a sú presne dávkované. Spinálna dekompresia pomáha rozširovať medzistavcové priestory a uvoľniť tlak na nervové štruktúry alebo opotrebované kĺby.

J.M.: Rehaklinika Dudince disponuje ako jediná na Slovensku všetkými najmodernejšími spomínanými technológiami. Už stovky našich pacientov môžu potvrdiť ich účinnosť. Mali sme prípady mladých mamičiek, ktoré sa už nedokázali starať o svoje deti z dôvodu poškodenej driekovej chrbtice. Dekompresia chrbtice v spojení s laserovou terapiou, špeciálnymi cvičeniami a terapiami vrátila tieto mamičky späť do plnohodnotného života. Naši lekári a terapeutky odviedli špičkovú odbornú prácu.

trakčný stôl, spinálna dekompresia, Dudince, Rehaklinik Čítajte aj Boľavé platničky? Trakčný stôl poskytuje bezrizikovú liečbu problémov chrbtice

Veľmi častým problémom pri starších pacientoch sú zamrznuté ramená, lakte či kolená. Dokážu tieto prístroje pomôcť aj pri takýchto problémoch?

J.P.: Určite áno. To je práve výhoda vysokovýkonných prístrojov rady BTL 6000. Všetky sú stavané tak, aby pacient nielenže pocítil úľavu hneď po prvých ošetreniach, ale po odporúčanom počte terapií sa jeho stav výrazne zlepší. Vysokovýkonný laser dokáže požadovanú oblasť zároveň so stimuláciou aj zahriať a pomôcť tak s obnovením pohybu v danej oblasti. Pri podobných ťažkostiach môže dochádzať k postupnej prestavbe väziva a kĺbového puzdra a zároveň sa skracujú svaly. Laser uvoľní teplom sval, uľaví od bolesti a dovolí efektívnejšie použitie mäkkých techník a rozcvičenia.

A aj keby sa problém vrátil, pacient si opakovaným liečením oddiali alebo sa úplne vyhne odporúčanej operácii. Zlepší sa mu kvalita života bez nutnosti dlhodobého zotavovania sa po neurochirurgickej operácii. Snažíme sa, aby o týchto technológiách ľudia – pacienti aj odborníci – vedeli a ich sieť sa na Slovensku zväčšila. Bohužiaľ, stále väčšinu týchto procedúr zdravotné poisťovne nehradia.

J.M.: Tu by som ilustroval príklad našej zatiaľ najstaršej pacientky, ktorú sme liečili na zamrznuté ramená. Už sa nedokázala ani učesať či umyť si vlasy. Nastúpila k nám v nedeľu a v stredu sa už dokázala plne obslúžiť. Podobný prípad bol jeden pacient s ramenami a druhý s kolenami. Aplikácia vysokovýkonného lasera v oblasti chrbtice a postihnutého kĺbu zaúčinkovala na 100 %. Následným cvičením sme kĺbom vrátili plnú pohyblivosť a pacientom radosť zo života.

Stoptlačidlo možno kedykoľvek počas spinálnej... Foto: Dávid Popovič
prst, stoptlačidlo, trakčný stôl, spinálna dekompresia Stoptlačidlo možno kedykoľvek počas spinálnej dekompresie aktivovať. Ak by ste náhodou mali nepríjemné pocity.

Ako s prístrojmi na „vyskočené“ platničky?

J.P.: Pre „vyskočenú platničku“, bulging (vytláčanie), protrúziu či herniu disku existuje množstvo fyzioterapeutických techník, ktoré s týmto problémom dokážu efektívne pracovať. Ak má terapeut možnosť kombinovať svoje techniky s modernou technológiou, svoju prácu násobne podporí a zefektívni. Všetky spomínané technológie dokážu s daným problémom pomôcť.

Spinálna dekompresia pomôže uvoľniť priestory medzi stavcami cielene v segmente, ktorý je postihnutý. Vysokovýkonný laser znižuje bolestivosť v danej oblasti, stimuluje hojenie a redukciu zápalu. Indukčný systém v danej oblasti pôsobením silného elektromagnetického poľa do pomerne veľkej hĺbky pomáha ustáliť a vyživiť prostredie medzistavcovej platničky a podporuje tak jej resorpciu. V kombinácii s úpravou režimu pacienta a individuálne nastaveným cvičením je možné predísť potrebe operácie alebo ju aspoň odložiť na neurčito.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #laser #bolesti chrbtice #rehabilitácia #trakčný stôl